На дачах, в приватному секторі, а також в заміських будинках без централізованого водопостачання для побутових і господарських потреб часто використовують колодязну воду. Найчастіше на ній готують їжу і застосовують в якості питної.
Є помилкова думка, що в глибоких колодязях вода апріорі чиста. Але насправді це досить спірне питання. Навіть при регулярному чищенні та дезінфекції джерела, вживати з нього воду можна тільки після проведення лабораторних аналізів. При цьому потрібно враховувати, що якість і склад води змінюється в різні пори року, з плином часу. Також впливає на її якість періодичність водозабору-чим він частіше, тим гірше можуть бути хімічні та інші параметри.
Покладатися на смак води і її прозорість теж не варто – солодкуватий приємний присмак, наприклад, може свідчити про надлишок окису свинцю.
Майже завжди при проведенні лабораторних аналізів вода з свердловин і колодязів не відповідає санітарним нормам за багатьма показниками (хімічний склад, органолептичні параметри).
Від якості питної води безпосередньо залежить наше здоров'я, тому нехтувати ним не варто ні в якому разі. Обов'язково потрібно подбати про встановлення водоочисних фільтрів.
Як визначити, що вода не придатна для пиття?
Якщо колодязна вода каламутна, має неприємний присмак і запах, це вже сигнал про те, що вона небезпечна. У джерело може потрапляти верховодка (тимчасові скупчення вологи у верхньому горизонті грунтових вод), а разом з нею і різні органічні сполуки.
Крім того, в незакритий колодязь можуть потрапляти гілки, листя, комахи, гризуни. Розкладаючись на дні, органіка буде отруювати воду.
Умовно причини, які призводять до забруднення води в колодязях, можна розділити на дві групи:
- Природні (природні) процеси.
- Діяльність людини.
У колодязях, облаштованих на плавунах, часто змінюється хімічний склад води через попадання в неї колоїдних домішок і органіки.
Якщо у води змінився колір, з'явився осад або дивний присмак – потрібно чистити колодязь, міняти очисні фільтри.
На смакові якості можуть впливати:
- Підвищений вміст заліза і марганцю.
- Різні органічні сполуки.
- Жорсткість.
- Наявність у воді хвороботворних мікроорганізмів.
- Підвищений вміст аміачних сполук.
- Каламутність.
Як боротися з каламутністю і появою осаду?
Неприємний запах, металевий присмак, бурі пластівці – такі показники можуть говорити про те, що у воді перевищено вміст заліза.
Вирішити подібну проблему можна за допомогою спеціальних фільтрів-знезалізнювачів. Подивіться каталог Ecosoft-в ньому можна підібрати підходящий варіант за функціональними особливостями і бюджету.
Найбільшу небезпеку становлять нітратні (аміачні) сполуки. Вони потрапляють в грунтові води разом зі стічними відходами або в результаті:
- сільськогосподарського виробництва;
- добрива ґрунтів;
- розташування поруч з джерелом складів з гноєм (поруч з тваринницькими фермами);
- газоподібних викидів промисловими підприємствами (азот потрапляє у воду разом з атмосферними опадами).
Іноді у воді можна спостерігати ниткоподібні волокна сірого кольору. Як правило, у них органічне походження. Можливо, в поверхневих водах багато водоростей.
На що впливає жорсткість води?
Жорсткість - важливий показник хімічних і смакових якостей води. Вона визначається вмістом солей лужноземельних металів (кальцію і магнію).
За нормами ДСанПіН 2.2.4-171-10 жорсткість питної води не повинна перевищувати 7 екв./л.
Жорстка вода неприємна на смак, крім того:
- утворює вапняний наліт на кранах і змішувачах;
- прискорює знос побутової техніки (пральних, посудомийних машин, чайників, кавоварок);
- збільшує витрату миючих засобів - при пранні або миття посуду мило «згортається» в білі пластівці, «не милиться».
Коли повинен насторожити колір колодязної води?
Колір води може змінюватися від прозорого до каламутного і темнуватого. Причиною можуть бути гумінові речовини, розчинені в ній.
Синьо-зелений відтінок води свідчить про її підвищеної кислотності.
Якщо з'явився жовтуватий відтінок, значить, в джерелі присутній танін. Це нешкідливе органічна сполука-зустрічається в тих водах, які проходять через торф'янисті грунти. У таких ситуаціях можна використовувати вугільні фільтри.
Якщо вода мутно-молочного кольору, причин може бути кілька:
- В ній багато повітря - можливо, несправне працює свердловинний насос.
- Підвищений вміст солей магнію, кальцію, заліза. Після кип'ятіння утворюється осад з білих пластівців.
- Надлишок коагулянту. Можливо, в процесі очищення джерела було використано підвищену кількість реагентів.
- Присутній метан. Таке трапляється в болотистих районах.
У води є специфічний запах
Наявність неприємного запаху може говорити про те, що у воді міститься підвищена кількість сульфатредуцирующих бактерій. Ці мікроорганізми в процесі життєдіяльності виділяють сірководень, який і є причиною стороннього запаху.
Усунути з'єднання сірководню з води можна за допомогою аерації. Цей метод заснований на окислювальних властивостях кисню. В процесі обробки сірководень переходить в інші форми, що не мають смаку і запаху.
Вода може мати запах:
- Миючих засобів. Таке може бути, якщо близько до колодязя розташовується септик.
- Нафтопродуктів або бензину. Трапляється, якщо поруч зі свердловиною був витік з ємностей з цими речовинами.
- Метану. Якщо поруч з житловим масивом є звалище, де розкладається органіка. Продукти розпаду можуть потрапляти в грунт.
- Фенолу. Відчувається, якщо в водоносні шари потрапляють стічні води.
Дивний смак питної води - в чому проблема?
Через наявність сторонніх хімічних домішок і органічних сполук вода може набувати невластивий їй смак і запах:
- поява металевого присмаку може свідчити про підвищений вміст заліза і марганцю;
- солоний смак виникає при надмірній кількості солей (NaCl, NaSO4, MgSO4);
- кислуватий присмак говорить про перевищення вмісту двоокису вуглецю;
- лужний присмак - вода вимагає зменшення рівня рН.
Види обладнання для водопідготовки
Якщо ви відразу не захворіли, випивши неякісну воду з колодязя, це ще не означає, що вона не заподіяла вам шкоди. Постійне вживання такої рідини може повільно підривати ваше здоров'я, провокуючи погане самопочуття, хронічні захворювання, загальне нездужання.
Для очищення води використовуються різні очисні установки, які відрізняються по:
- методу очищення;
- габаритам;
- вартості.
Найбільш простими вважаються осадові картриджі. Як правило, такі прилади здатні усунути будь-якої один вид домішок: залізо, органіку, хлор, іржу, частинки піску або мулу.
Найбільш простий пристрій для очищення води питної від домішок - глечик. У ньому використовуються картриджі змінні, які можуть бути виконані з:
- нержавіючої сітки;
- целюлози;
- поліпропілену;
- поліефірного волокна.
Картриджі необхідно міняти в міру забруднення.
Ще один ефективний метод - механічні фільтри засипного типу або по-іншому їх називають фільтри колони. Подібні системи дозволяють видалити з води:
- пісок;
- глину;
- іржу;
- органічні домішки.
Найбільш ефективними для очищення питної води з колодязів і свердловин є системи зворотного осмосу. Такі установки дозволяють очистити воду до стану джерельної – за якістю і складом вона буде ідентичною. У таких приладах використовується наступний принцип. Напівпроникна мембрана, яка встановлена на стику двох розчинів з різною концентрацією пропускає тільки молекули води. Для різних забруднень вона є непрохідною перешкодою. Вода, очищена таким чином, на 99,9% чистіше вихідної.
Щобкупити фільтр зворотного осмосу, переходьте у відповідний розділ нашого магазину і вибирайте установку.
Як бачите, існує маса способів очищення колодязної і свердловинної води. Телефонуйте - ми проконсультуємо вас з будь-якого питання, пов'язаного з системою водопідготовки. У насв інтернет-магазині Vencon представлений широкий вибір систем очищення води. Однак хотілося б звернути вашу увагу на продукцію Ecosoft. Цей бренд займається виробництвом водоочисних установок 25 років. На сьогоднішній день - це кращі рішення по очищенню води. Ціни на фільтри Ecosoft Різні - є бюджетні прилади і пристрої, що відносяться до преміум-сегменту.
Вода має присмак недобрий