Складно уявити кухню, ванну кімнату без змішувача, до якого виконано підведення гарячої та холодної води. Дане пристосування дозволяє комфортно здійснювати гігієнічні процедури, стежити за чистотою в будинку і т.д. Змішувач повинен бути не тільки практичним і довговічним, а зручним у використанні, підходити до існуючого інтер'єру. Незалежно від того, збираєтеся ви скористатися послугами професійних монтажників або самостійно хочете встановити кран, потрібно розбиратися в особливостях пристрою змішувача.
Які бувають змішувачі, їх будова?
Щоб вірно дотримуватися правил експлуатації і вчасно усувати ймовірні поломки, потрібно розбиратися в різновидах пристосувань і будові змішувача для ванної з душем, кухні.
Існує кілька видів виробів, від цього залежить і специфіка їх конструкції:
- одноважільні;
- одно - і двовентильні;
- сенсорні;
- з термостатом та ін
Розглянемо докладніше кожен вид, особливості функціонування і конструкцію змішувачів.
Одновентильный і двовентильний змішувачі – нев'януча класика
До недавнього часу цей тип змішувача був одним з найбільш популярних на ринку. Трохи пізніше всю увагу споживачів прикували до себе важільні крани. Конструктивно вентильні пристосування досить прості – складаються з корпусу, виливу (з сіточкою або без неї), вентилів, фланців, кран-букси. За рахунок останнього здійснюється регулювання температури і напору води. Існує і більш проста будова, коли робота здійснюється по черв'ячному механізму - але тут особливу увагу необхідно приділити своєчасній заміні гумових прокладок.
Фіксація кранів відбувається за допомогою спеціальних сталевих куточків або готових настановних рамок.
Щоб зуміти відразу ж усунути неполадку, варто знати кілька речей:
- З метою зміцнення конструкції можна використовувати ексцентрики – утримуючі деталі.
- Для надійної установки змішувача важливо витримувати відстань між підводними трубками (в рамках 14,8-15,2 см).
- Необхідно особливу увагу звертати на вентильні головки, матеріал, з якого вони виконані.
Для запобігання протікання води можуть використовуватися спеціальні гумові прокладки, ущільнювальні кільця та ін., важливо не забувати час від часу міняти ці елементи.
Одноважільний керамічний і кульовий змішувачі
Досить поширеним сантехнічним елементом є важільний змішувач. Споживчий попит на нього обумовлений простотою експлуатації і невибагливістю в обслуговуванні.
Виріб працює за рахунок підняття важеля вгору. У кульовому типі схема влаштована наступним чином: куля всередині починає рухатися і через з'являються отвори починає витікати вода.
Такий тип змішувача складається з:
- рукоятки;
- корпуса;
- штока з ущільнювачем;
- спеціального картриджа.
Саме від якості останнього залежить функціонування крана. Всі важливі деталі знаходяться саме в картриджі, тому при виході з ладу доведеться міняти його цілком. Безпосередньо виведення води здійснюється через вилив (гусак).
Напір легко регулювати за рахунок самого важеля рухом вгору-вниз (вибирається відповідна площа збігу отворів). Температура води вирівнюється поворотами вправо-вліво.
Пристосування з керамічним картриджем влаштовано трохи іншим чином та є більш модифікованими, завдяки чому вони зовсім не пропускають воду, створюючи ефект герметичності. У змішувача передбачені дві шайби або пластини з ретельно відшліфованої металокераміки, надійно підігнаної одна до одної.
Змішувач з термостатом – максимум комфорту
Термостатичні змішувачі відрізняються високим рівнем комфорту під час використання. Головна особливість - не потрібно торкатися ручок для регулювання напору і температури води, досить лише спочатку задати в налаштуваннях потрібні параметри.
Також такі змішувачі оснащені системою безпеки, тобто повністю виключена ймовірність отримання опіків в результаті контакту з гарячою водою.
Конструкція передбачає наявність спеціального чутливого елемента, виконаного з воску або біметалевих пластин. Саме ця деталь має високу сприйнятливість до перепадів температури. Завдяки встановленій шкалі, забезпечується регулювання температурних показників - навпроти потрібного фіксується спеціальна рукоятка.
Здійснювати ремонт самостійно у разі виявлення неполадок не варто. Так як даний вид змішувачів – новинка, не кожен до кінця розбирається в принципі роботи пристрою.
Сенсорний змішувач-технічна досконалість
Варто відзначити, що пристрої такого типу практично не застосовуються в побуті – часто встановлюються в громадських місцях. Ідея функціонування змішувача проста – заснована на реагуванні спеціальних датчиків. Як тільки вони фіксують наближаення об'єкту, відбувається ланцюгова реакція і соленоїдному клапану подається сигнал про необхідність подачі води.
Сенсорний кран має масу переваг:
- Економне споживання – як тільки руки прибрати з-під крана, подача води припиняється.
- Безпека для користувачів.
- Ризик затоплення зведений до нуля.
На вологій поверхні зазвичай скупчується безліч бактерій, особливо при постійному контакті з руками різних людей (як в громадських туалетах). При використанні сенсорних змішувачів цього не відбувається.
Часто діти, та й дорослі теж, забувають закривати за собою кран – це призводить до потопів і перевитрати води. Коли пристрій змішувача для кухні або ванної передбачає наявність сенсорного датчика, така ситуація не загрожує.
Насправді, вибір змішувача – не така вже й дилема. Ви можете вибрати крани важільні, вентильні, сенсорні або крани з термостатом - головне, щоб ця деталь інтер'єру ідеально вписувалася в простір, була зручна у використанні і обслуговуванні.
Якщо ви - прихильник певного дизайну і оформити ванну кімнату в класичному стилі або напрямках ретро, кантрі, кращого варіанту, ніж двовентильний змішувач, не знайти. В будинку є діти? Тоді віддайте перевагу сенсорному типу виробу, щоб виключити неприємні ситуації з сусідами і переплатою по рахунках.
Підібрати найбільш підходящий змішувач допоможуть менеджери ВЕНКОН. Орієнтуючись на дизайн в приміщенні, ваші переваги і можливості, буде запропоновано оптимальний варіант.