Спеціалізовані системи вентиляції повинні встановлюватися на тваринницьких (в корівниках, свинарниках, телятниках і т. д.) і птахівничих підприємствах. Також їх установка передбачена на силосних, складських (овочесховищах, зерносховищах, елеваторах, складах мінеральних добрив та ін), культиваційних та інших сільськогосподарських підприємствах.
Вентиляція с/г підприємства має власні вимоги до повітрообміну, вологісного режиму, температури повітря і швидкості його руху, і проектується індивідуально.
- Вентиляція тваринницьких підприємств запобігає поширенню захворювань, забезпечує поліпшення загального стану і здоров'я тварин і підвищення якості м'ясомолочної продукції.
- Вентиляція пташників проектується для максимального зниження рівня смертності птиці та підвищення продуктивності. Достатньо забезпечити правильний мікроклімат, і такі явища, як стрес, відставання в рості і розвитку, синдром раптової смерті, стануть рідкістю.
- Вентиляція для парників і теплиць дозволяє запобігти надмірному підвищенню вологості і протягам, здатних знищити врожай за короткий час, в тому числі – через розмноження шкідників і бактерій.
- Вентиляція елеваторів і зерносховищ покликана запобігти пожежі при сушінні зернових культур і їх збереження при тривалому зберіганні. За допомогою вентиляції забезпечується захист від утворення цвілі.
Без природної вентиляції на сільськогосподарських підприємствах не обійтися, проектовані системи аерації значно економлять споживання електроенергії в теплий період року. Обов'язковим також є використання витяжних вентиляторів і витяжних шахт, припливних і припливно-витяжних установок, і іншого вентобладнання.
Вентиляція корівника
Через те, що на фермах велика рогата худоба тривалий період знаходиться в стійлах, всередині корівників практично завжди спостерігається підвищення вологості і температури повітря, а також скупчення парів аміаку. Відсутність контролю цих параметрів призводить до зниження якості молока, поширення серед тварин інфекцій і підвищення їх смертності.
Постійна, правильно організована вентиляція корівника – не тільки запорука підвищення прибутковості тваринницького господарства, але і обов'язкова вимога державних санітарних норм і правил. Найбільш ефективною та максимально економічною є система вентиляції корівника, спроектована на етапі його будівництва.
Природний повітрообмін
Дослідження довели, що в утеплених неопалюваних корівниках обсяг біологічних тепловиділень, одержуваних у процесі життєдіяльності тварин, виявляється достатнім для використання природної горизонтальної і шахтної вентиляції навіть у холодну пору року. Для припливу в цьому випадку організовуються регульовані заслінками щілиноподібні отвори в зовнішніх стінах. Також використовуються повітропроникні матеріали огорожі. Для витяжки з корівника встановлюються дахові дефлектори.
Для того, щоб підвищити ефективність природної вентиляційної системи в корівниках, можуть застосовуватися різні технічні рішення:
- Заслінки вентиляційні регульовані
- Панелі рухомі
- Ковзани світлоаераційні
Підйомні заслінки і панелі можуть регулюватися за допомогою електроприводу, керованого за допомогою сигналу від датчика вологості, температури або вуглекислого газу. В результаті, природна вентиляція в корівниках може бути цілком керованою і, в якійсь мірі, автоматизованою.
Примусова вентиляція корівника
Примусова вентсистема встановлюється в корівниках з низькими стелями і там, де стоїть завдання точного підтримання кліматичних параметрів повітряного середовища для гарантії зростання якісних і кількісних показників удою.
За допомогою примусових вентсистем досягається зниження теплового стресу у молочних корів, обмежується хвилювання стада, досягається рівномірний розподіл свіжого повітря.
Реалізовуватися примусова система вентиляції корівника може за допомогою вентиляторів витяжних шахт, канальних вентиляторів, а також припливних або припливно-витяжних установок.
Вентиляція інкубатора
Для нормального розвитку і ембріонального росту птиці вентиляція в інкубаторі не менш важлива, ніж температурні і вологісні параметри повітря.
Правильно спроектована і коректно функціонуюча система вентиляції інкубаторів сприяє поліпшенню газообміну ембріонів. Критичним для птахівничого господарства фактором відсутність вентиляції стає на останніх етапах інкубаційного терміну, коли більше 40% тепловіддачі яєць забезпечується випромінюванням, і лише 10% – випаровуванням.
Особливо важлива вентиляція інкубатора для яєць гусей, качок і промислової птиці, наприклад – фазанів і перепелів.
Вентилятор для інкубатора: рекомендації
Як правило, вентилятор, призначений для рівномірного перемішування повітря всередині інкубатора та запобігання утворення конденсату, встановлюється близько нагрівача. У його завдання входить швидкий і ефективний розподіл повітряних потоків з одночасним відведенням вуглекислого газу і шкідливих речовин, які збираються в повітрі .
- Вентилятор для інкубатора повинен працювати цілодобово протягом усього періоду інкубації. Швидкість його обертання повинна регулюватися. Використовувати рекомендується промислові моделі з високою продуктивністю і низьким тиском. Наприклад – вологостійкі осьові вентилятори на підшипниках.
Величезне значення має місце розташування вентилятора в інкубаторі і його спрямованість. Якщо потік повітря спрямований на яйця, виникає їх пересушування, що призводить до зниження відсотка вилуплення.
особливості вентиляції інкубаторів
Відсутність вентилювання в інкубаторі може призвести до втрати 50% закладених яєць. Причиною цього стає пересушування, неcтача кисню і скупчення сірководню.
Величезне значення відіграє повітрообмін в інкубаторі, що розбавляє концентрацію шкідливих газів і забезпечує надходження кисню. Швидкість повітряного потоку повинна підбиратися для кожного виду птиці і індивідуально регулюватися в залежності від стадії росту ембріона. Наприклад, в перші 2 тижні інкубації яєць фазана оптимальною є швидкість повітря 0,33 м/с. На останньому тижні інкубації цей параметр значно знижується, для чого достатньо природної вентиляції в інкубаторі. У другій половині інкубації качиних яєць інтенсивність руху повітря повинна бути 1,8-2 м/с, курячих яєць – 1,95 м/с.
Якщо ви помітили, що яйця прокльовується з гострого кінця – це одна з ознак недостатньої вентиляції інкубатора!
Вентиляція зерносховища
Зерносховища повинні вентилюватися незалежно від того, як зберігається зерно. В іншому випадку, можуть спостерігатися нижче наступні проблеми:
- Пошкодження зерна, поява запаху цвілі, утворення грибкового слизу.
- Поява кірки на поверхні зернової маси.
- Зайва вологість зерна.
Всі подібні проблеми виникають через недостатню або неправильно організовану вентиляцію.
Функції вентиляції зерносховищ
Вентиляція в зерносховищах покликана знизити вологість зерна до прийнятних 15-16% у зернових і бобових культур, 13-14% – у проса і кукурудзи, 7-10% – у олійних. Друга функція – збагачення зерна киснем.
Якщо вентиляція організована правильно, посівні якості зернової продукції зберігаються в повній мірі, і при її продажі можна отримати максимальний прибуток.
Установка вентиляції в зерносховищах: варіанти
У зерносховищах у фундаменті закладаються вентканали, зверху яких розміщується настил з перфорацією через осередки діаметром до 3 мм До вентканалів підключається осьовий або відцентровий вентилятор, що забезпечує вертикальну вентиляцію. Нерідко в силосах встановлюють витяжні дахові вентилятори.
Вентиляція зерносховища амбарного типу може організовуватися декількома способами. Найпоширеніший спосіб – використання перфорованих вентиляційних каналів для зерна. Для цього внизу задньої стіни зерносховища встановлюються кілька вентиляційних входів для підключення повітроводів, сполучених з високонапірним відцентровим вентилятором. Зсередини до них підводяться металеві перфоровані секції напівкруглої форми по всій довжині сховища. Згодом зерно насипається зверху каналів.
Більш зручний спосіб при горизонтальному зберіганні – використання перфорованих телескопічних вентиляційних труб замість каналів, про які говорилося вище. Такі труби можуть витягуватися перед переміщенням зерна за допомогою трактора або іншого автотранспорту. Як наслідок, забір зерна для переміщення відбувається без ризику пошкодження вентиляційних компонентів.
Найекономічнішим способом вентилювання зерна можна вважати застосування телескопічних вентиляційних труб, які закручуються в шар зерна вручну в оптимальних для цього місцях. При цьому до вершини труби кріпиться відцентровий вентилятор, до якого залишається підвести електрику.
Вентиляція в теплиці
Щоб вирішити проблему парникового ефекту, влітку можна час від часу провітрювати теплицю. Однак, це зовсім не варіант, якщо теплиць кілька, або вони великі – бігати і вручну піднімати фрамуги, а потім (через деякий час) опускати їх погодиться не кожен. Крім того, як бути, якщо немає можливості весь час проводити на ділянці, і є інші завдання, які необхідно вирішувати?
Автоматизована система вентиляції теплиць передбачає мінімальне втручання людини в процес провітрювання. З такою системою фермер зможе вирощувати врожай і, при цьому, економити сили і час.
Способи автоматизованого природного вентилювання теплиць
При природному вентилюванні досить відкриття фрамуг, які повинні займати не менше 20% площі теплиці. В цьому випадку свіже повітря повинне запускатися з підвітряного боку в сонячні дні.
Для автоматизації природного провітрювання застосовується кілька варіантів технічних засобів, які самостійно піднімають і опускають фрамуги:
- Гідровідкривач. В цьому випадку внутрішня рідина термопривода під дією підвищеної температури розширюється, і механізм піднімає стулку вікна. При охолодженні відбувається зворотний ефект.
- Біметалічні відкривачі. У біметалічних відкривачах використовується принцип температурного розширення металу. Такі відкривачі більш дорогі і складні в монтажі.
- Пневматичні підйомники. Пневматичні пристрої працюють, використовуючи пневмоциліндр, в нижню камеру якого з дахового ресивера, пофарбованого в темний колір, подається нагріте сонцем повітря. Піднімаючись вгору, поршень впливає на важіль, який піднімає фрамугу.
- Електричні автомати відрізняються складністю монтажу і дорожнечею, але забезпечують найбільш точне управління мікрокліматом. Тут використовуються сервоприводи, які можуть програмуватися і працювати в поєднанні з датчиками температури або датчиками вологості.
Примусова вентиляція в теплиці
Штучна вентиляція теплиць потрібна, в першу чергу, для видалення надлишкової вологості з повітря конструкцій зимового типу, коли тривалість провітрювання повинна становити всього 5-10 хвилин. Завдяки доступу свіжих повітряних мас рослини не хворіють, на стінах не накопичується конденсат, підвищується врожайність.
Примусова вентиляція влітку дозволяє поширити свіже повітря по всіх кутках теплиці, що також дуже корисно для рослин.
Така вентиляція в теплиці забезпечується при використанні різних типів вентиляторів: канальних (для вентканалів 100-315 мм), відцентрових або осьових. При цьому рекомендується вибирати пристрої з регулюванням швидкості обертання і датчиками температури і вологості.
Для літніх теплиць можна використовувати «сонячний» (соляр) вентилятор, що працює від сонячних батарей. При наявності акумулятора і датчика температури такі вентилятори зможуть працювати навіть в похмуру погоду.
Вентиляція птахофабрики
Вентилювання птахофабрик-дуже специфічне завдання. Як відомо, птахи, особливо курки, дуже чутливі до показників мікроклімату. Найменша помилка в організації системи вентиляції птахофабрики або відключення електроенергії, в результаті чого зупиняються системи життєзабезпечення, призводить до жалібних наслідків.
- Вже через пару годин курчата, особливо при їх багатоярусному утриманні, починають гинути в геометричній прогресії. За половину дня можна позбутися всієї птиці і понести серйозні грошові втрати.
Через високий ризик загибелі птиці вентиляція птахофабрики проектується за розробленими схемами, що вже виправдали себе. Впровадження інноваційних, неперевірених і непідтверджених на практиці рішень на птахофабриках не вітається.
Схема вентиляції птахофабрики
Для чого необхідна система вентиляції птахофабрик?
Нормальна температура тіла птахи – близько 39 0С. При підлоговому утриманні на кожному квадратному метрі міститься до 5 курок, при багатоярусному клітинному утриманні – по 15-20 курок. Кожен птах виділяє випорожнення і тепло, в результаті чого в повітрі приміщення накопичується аміак, зростає концентрація вуглекислоти і підвищується температура.
Вентиляція птахофабрик повинна забезпечувати однакову комфортну для птиці температуру (13-16°С) на всіх ярусах. Наступне завдання-подача кисню і видалення парів аміаку та інших шкідливих речовин. При цьому, виникнення застійних зон і протягів повинно повністю виключатися (швидкість повітропотоку – 0,2-0,4 м/с), інакше птах може застудитися.
Зверніть увагу: працюючи в парі з системою зволоження, вентиляція сприяє придушенню пилоутворення від підстилки і кормів.
Типи системи вентиляції для пташників
Залежно від форми та об'єму приміщення, кліматичної зони та виду птиці, на птахофабриках можуть використовуватися різні вентиляційні системи:
- Класична. При класичній вентиляції птахофабрик свіже повітря подається через дахові вентканали, а відпрацьоване видаляється витяжними вентиляторами, які встановлені у верхній частині стін по периметру.
- Тунельна вентиляція для пташників вважається дуже економічною, простою і ефективною: свіже повітря в цьому випадку надходить в один кінець приміщення і віддаляється з протилежного кінця.
- Комбінована. Комбіновані системи практикуються в середній кліматичній смузі і поєднують переваги класичної та тунельної вентиляції.
- Припливно-витяжна система вентиляції з рівномірною подачею свіжого повітря і достатньою витяжкою. Така система є найбільш оптимальною і економічною, свіже повітря очищається і підігрівається до потрібної температури, тепло від витяжного повітря утилізується на підігрів припливного за допомогою пластинчастого рекуператора.
- Для теплого періоду року проектується система аерації з припливними решітками в стінах і витяжними ліхтарями або дифлекторами на даху.
Вентиляція підприємств молочної промисловості
Українськими підприємствами молочної галузі випускаються продукти незбираного молока, сироварного виробництва та морозива. Через істотні відмінності в технологіях кожного виробництва система вентиляції підприємств такого типу повинна проектуватися індивідуально. Її основні параметри підбираються в залежності від вимог технологів по кожному з цехів.
Виділення шкідливих речовин на підприємствах молочної галузі
В першу чергу, вентиляція підприємств молочної промисловості повинна видаляти вологу і теплонадлишки, що утворюються на всіх технологічних лініях.
Надмірна вологість призводить до осадження конденсату на огороджувальних конструкціях і їх корозії, а також утворення туману, що ускладнює контроль виконання робіт. Надлишок тепла від устаткування і техпроцесів призводять до стомлюваності персоналу, зниження концентрації уваги і продуктивності праці.
Також при виробництві молочної продукції в повітря цехів виділяється маса шкідливих речовин, небезпечних для органів дихання: пил від сухого молока і цукру, випаровування від підгорівших масляних домішок, поліетилену та ін
Особливості повітрообміну і вентиляції на підприємстві
Вентиляція промислових приміщень з підвищеним вологовиділенням здійснюється припливно-витяжними вентиляційними установками. При цьому для боротьби з надмірною вологістю (туманом) в цехах зі стелями висотою від 5 метрів свіже повітря повинне підсушуватися, підігріватися до 30-34 градусів при повітряному опаленні і подаватися у верхню частину приміщення. У цехах з низькими стелями така схема не використовується через підвищення температури на робочих місцях.
- Практично всі виробничі обсяги (камери) вентилюються за допомогою технологічного кондиціонування.
Для збереження температурного режиму в виробничих цехах на виїзних воротах повинні монтуватися теплові завіси, які відсікають зовнішнє повітря в холодну пору року. Такі рішення застосовуються також для складів сировини, тари, приміщень мийки і складів, з яких відвантажується готова продукція.
Для повітрообміну в цехах по виробництву молока і сиру проектується загальнообмінна припливно-витяжна система з верхньої зони. Зовнішнє повітря, що подається в приміщення, де продукція виготовляється відкритим способом, повинне проходити очищення.
Також вентиляція на підприємстві, що випускає молочну продукцію, повинна включати додаткові місцеві витяжні системи, які організуються, наприклад, у цехах розливу і в цехах по обробці сиру.
Очищення викидів на підприємствах молочної промисловості
На молокозаводах і комбінатах промислова вентиляція повинна проектуватися з очищенням викидів в атмосферу від пилу, що потрапляє з ділянок, де розфасовується сухе молоко. З цією метою найбільш виправданим є використання циклонів або поєднання циклонів і рукавних фільтрів.
Вентиляція молочного цеху
На молочному виробництві використовується промислова вентиляція, що забезпечує дотримання високих гігієнічних стандартів і санітарних норм. Наявність примусової вентиляції в молочних цехах регламентована вимогами до умов зберігання і переробки молока.
Вентиляція молочного цеху: завдання
Основна проблема мікроклімату молочних цехів – висока концентрація вологи в повітрі. У теплому вологому середовищі часто створюються умови, сприятливі розвитку хвороботворних мікроорганізмів. Утворення колоній бактерій призводить до псування молока і збитків.
- Як правило, виробнича вентиляція молочного цеху проектується за асиміляцією вологості. Результатом функціонування такої системи стає зниження концентрації водяної пари в повітрі цеху, що в рази зменшує ймовірність появи бактерій.
Розрахунок вентиляції за асиміляцією теплонадлишків також характерний для молочних цехів. При пастеризації молока, наприклад, для отримання молочнокислої продукції, молочна сировина нагрівається. Внаслідок цього відбувається інтенсивна тепловіддача в повітря цеху. Однак після закінчення пастеризаційних процесів для збереження молочних продуктів потрібні особливі температурні умови. Вентиляція молочного цеху повинна своєчасно відводити тепло з повітря приміщення. В результаті, продукція не буде псуватися, а для персоналу створяться комфортні робочі умови.
Також вентиляція цеху молочно-переробного підприємства повинна видаляти шкідливі включення і розбавляти концентрацію сторонніх сполук у повітрі.
Фільтрація повітря
Виробнича вентиляція молочного цеху передбачає механічну подачу припливного повітря. Для запобігання проникнення пилу і бактерій всередину цеху повітряні маси, що надходять, повинні проходити через систему збірних касетних фільтрів.
Використовуються фільтри тонкого очищення F7 і F9, а також бактерицидна обробка з потужними ультрафіолетовими лампами. При необхідності забезпечення максимального класу чистоти можуть застосовуватися повітророзподільники з інтегрованими hEPA фільтрами.
Для того, щоб бактерії не розмножувалися всередині повітроводів, вони повинні виготовлятися з нержавіючої сталі з системою лючків для чищення і обслуговування або з текстилю для можливості подальшого прання.
Вентиляція сирного цеху
Під час роботи сирного цеху в повітря приміщення виділяється дуже багато вологи і тепла. У свою чергу, тепло - і вологовиділення формують оптимальне для розвитку мікроорганізмів і бактерій середовище, що ускладнює роботу на виробництві.
Істотне виділення вологи походить від сироробної ванни (деякі моделі вміщають по 5 тонн молока і більше!), сиромийної машини і ванн тривалої пастеризації. Також в цехах по обробці сиру теплонадлишки утворюються від парафінера, лінії обробки сиру і холодильних камер. Для того, щоб робота виконувалася в умовах, комфортних для персоналу, у приміщеннях сирного цеху повинна підтримуватися температура 16-22°С і вологість 60-65%.
Вентиляція сирного цеху повинна виконувати нижченаведені завдання:
- Відведення надлишків вологи і тепла
- Запобігання виникнення колоній бактерій
- Підігрів припливу в холодну пору року
- Очищення повітря, що надходить в цех, від пилу і його знезараження.
- Подача достатньої кількості кисню.
Для формування мікроклімату в сирних цехах застосовується тільки промислова вентиляція – побутові та комерційні системи не захищені від підвищеної вологості і не здатні забезпечити безперебійну цілодобову роботу.
Також слід пам'ятати, що процес сироваріння відкритий. Виходячи з міркувань санітарних і гігієнічних норм, проникнення забруднених повітряних мас ззовні в сирних цехах не допускається.
Вентиляція цеху сирного виробництва: основні вимоги
Для відводу волого - і теплонадлишків в сирних цехах повинна проектуватися примусова припливно-витяжна вентиляційна система. Припливна вентиляція сирного цеху базується на припливній установці, де повітряні маси, що надходять, проходять очистку у фільтрах грубої і тонкої очистки, біофільтрах, і підігріваються за допомогою калориферів. Повітрозабір повинен проводитися не менш ніж на двометровій висоті від рівня грунту в найменш забрудненій зоні підприємства.
Потужність вентустановки розраховується з урахуванням необхідності подолання тиску, що виникає в розгалуженій системі повітроводів і фільтрах. Фільтруючі вставки замінюються як буде забруднення.
Припливна вентиляція цеху організовується для робочої зони. Потоки припливного повітря направляються з верхньої частини приміщення горизонтально, але на висоті не більше 4 м. Примусова витяжка виконується також із верхньої зони.