Кожен з нас знає, як впливає зручний кран на задоволення від проведення часу на кухні або перших ранкових хвилин у ванній кімнаті. Головними критеріями при виборі змішувача є форма і конструкція устаткування для подачі води. У нашій статті ми постараємося дати відповіді на наступні питання: як працює змішувач і які існують особливості будови кранів різних моделей.
Актуальні види змішувачів
Якщо ви давно не відвідували магазини сантехніки і не цікавилися новинками в цій області, то заміна існуючого крана на новий може привести вас в повне замішання. Величезний вибір різних моделей змішувачів для ванної і кухні змусить розгубитися навіть самого вимогливого покупця. Крани розрізняються за типом конструкції, дизайну і матеріалами виготовлення. Виробники сантехнічного обладнання випускають як нові сучасні моделі змішувачів, так і класичні, які користуються популярністю вже багато років.
Але незважаючи на безліч різних змішувачів, всі вони діляться на кілька видів за принципом свого пристрою.
Змішувачі бувають:
- одноважільними;
- двоважільними;
- джойстик;
- натискний;
- одновентильний;
- двовентильними;
- сенсорними;
- електронними.
Пристрій крана-змішувача кожного типу відрізняється своїми конструктивними особливостями, в яких і полягають переваги та недоліки тієї чи іншої моделі.
Пристрій одноважільного змішувача
Одноважільний змішувач був винайдений в середині минулого століття і з тих пір не втрачає своєї популярності у споживачів. Він невибагливий у використанні і полагодити його може навіть самий недосвідчений сантехнік. Одним з його переваг можна назвати тривалий термін експлуатації. Це відбувається з-за того, що в елементах крана відсутні будь-які труться і прокладки між деталями. Моделі сконструйовані так, що за допомогою ручки відбувається швидке налаштування температури на потрібний рівень. Для цього достатньо повернути важіль вправо або вліво. Щоб збільшити або зменшити потік води, досить підняти джойстик вгору або вниз.
У свою чергу, одноважільні моделі діляться на:
- кульові крани;
- картриджні крани.
Щоб зрозуміти переваги і недоліки кожної моделі, необхідно розібратися в конструкції кожної моделі.
Пристрій змішувача з кулею
Назва для кульового змішувача відповідає сама за себе – головною деталлю в його конструкції є спеціальний кульку. Саме він регулює натиск води і температури.
Таким чином, в основному кульові змішувачі складаються з:
- ручки;
- ковпачка;
- кулачка;
- шайби кулачка;
- кульки;
- сідла з пружинами.
Металева деталь укладає в своїй порожнині порожню кульку з відполірованою зовнішньою частиною. В кулі просвердлені спеціальні отвори в кількості трьох штук. В два з них надходить холодна і гаряча вода, а через третій отвір вона виходить потрібної температури. Шток прикріплюється до самої деталі одним кінцем, а іншим - до ручки управління крана. Якщо ви натиснете на рукоятку, то шток поверне кульку і відкриє або закриє подачу води. Таким же чином відбувається і регулювання температури.
Такі змішувачі зручні в управлінні завдяки гладкості деталей, сама ручка рухається при цьому плавно, подаючи воду потрібної температури і сили натиску.
Термін експлуатації залежить в дуже багато від якості води. Вода, насичена домішками важких металів і органіки, погано впливає на матеріали, з яких виготовлений змішувач.
Таким чином, знаючи як влаштований кульової змішувач на кухні або у ванній, у вас не виникне ускладнень у разі необхідності його ремонту. Достатньо знати, що причина зіпсованих кранів і пов'язаних з цим неприємностей полягає в попаданні дрібних частинок піску або інших механічних суспензій між сідлами з гуми і самим кулею. Щоб уникнути поломок, настійно рекомендується установка спеціальних фільтрів для води. Неочищена і нефільтрована вода сприяє швидкому зносу гумових прокладок.
Пристрій змішувача з картриджем
Одноважільний змішувач з картриджами не особливо відрізняється від свого кулькового аналога. Єдиною його особливістю є наявність картриджа з двох керамічних пластин, службовців запірною арматурою. У нижній частині картриджа просвердлені три отвори, з які надходить вода. Верхня частина диска служить для змішування води. Коли пересувається джойстик, необхідно збіг нижніх отворів з камерою змішування у верхній частині. Це сприяє подачі води потрібної температури і напору. Спеціальна силіконова мазь забезпечує м'який рух всіх деталей змішувача. Для запобігання механічних поломок необхідно встановлення в отвори картриджа спеціальних фільтрів.
Незручність використання недорогих одноважільних змішувачів з картриджами замість кулі полягає в невеликому куті налаштування температури, який перешкоджає отриманню води з температурою до 40 градусів. Сучасними виробниками брендової сантехніки розроблені моделі з урахуванням цих недоліків. Такі змішувачі відрізняються зручністю користування і досить високою ціною.
Як впливає будова змішувача на довгостроковість експлуатації
Одноважільні крани відрізняються масою достоїнств, завдяки простоті і надійності конструкції.
Переваги таких змішувачів полягають в:
- довговічності (можуть безпроблемно функціонувати не менше 10 років);
- легкому управлінню завдяки роботі важеля;
- простоті ремонту і заміні запчастин.
До недоліків одноважільних моделей можна віднести швидку зношуваність гумових прокладок. Цю проблему легко усунути, встановивши спеціальні фільтри для води.
Пристрій вентильного змішувача
До того, як були винайдені одноважільні змішувачі, єдиним представником кранів в світі сантехніки були вентильні моделі. Їх відрізняють надійність і виняткова простота проведення ремонтних робіт. Хоча ринок заполонили їх одноважільні аналоги, двовентильні крани користуються популярністю у досить великої частини споживачів. Крім своїх виняткових технічних характеристик, такі змішувачі можуть внести родзинку в стилізований дизайн ванної кімнати або кухні.
Особливістю конструкції таких сантехнічних приладів є наявність крана-букси. Саме він відповідає за силу подачі води і її температуру. Основою принципу дії таких моделей є наявність невеликої камери, в якій змішуються гаряча і холодна струмінь води. Потім вода заданої температури виходить через носик крана. На носику крана встановлюється спеціальна сітка, яка не дозволяє рідини розбризкуватися на всі боки.
Вентильні змішувачі складаються з наступних елементів:
- камери для змішування води;
- золотникового перемикача;
- головки запірного гвинта;
- виливу з сіточкою;
- ексцентрики;
- запірної арматури;
- ручки.
Вентильні конструкції мають окремі крани-букси для холодної і гарячої води, на які встановлені керамічні або гумові прокладки. Знос цих прокладок відноситься до основних недоліків таких моделей кранів. Адже самостійна заміна гумової прокладки не складе особливих труднощів, а ось керамічний аналог змусить добряче потрудитися, оскільки доведеться повозитися з силіконовою вставкою під прокладкою.
Як працюють електронні змішувачі
Відрізнити такого роду моделі від звичайних механічних досить просто. Візуально вони являють собою корпус без вентилів і важелів для подачі води і регуляції її температури. Ще зовсім недавно такі сантехнічні прилади здавалися прибульцями з майбутнього – адже досить було одного помаху, щоб потекла вода певної температури. Керує всіма процесами інфрачервоний датчик, який ще називають сенсором обсягу. Від його реакції на предмет, що знаходиться в певному радіусі, і залежить подача води.
Пристрій електронного змішувача складається з:
- електронного блоку;
- виливу;
- батарейок;
- фільтра;
- з'єднувального шланга;
- важеля температурного регулювання.
За допомогою запірного клапана і датчика відбувається подача холодної і гарячої води. Під корпусом прихований спеціальний зовнішній важіль, який регулює натиск і температуру. Оскільки такі моделі є електричними, то вони потребують електроживлення або від батарейок або від електричної мережі.
Такі моделі особливо популярні в місцях громадського користування, оскільки дозволяють користуватися водою, не торкаючись до корпусу конструкції. Проте велика різноманітність сенсорних змішувачів не залишить байдужої того, хто планує робити ремонт квартири в сучасному стилі. Особливо цікавим рішенням вважаються моделі з підсвічуванням струменя. Вода може змінювати свій колір від синього (в разі включення холодної води), до червоного. Цьому сприяє наявність або світлодіодів в зливі, або цілої системи датчиків, які дозволяють змінювати спектр кольору води.
Ми розглянули з вами основні моменти, що стосуються особливостей пристрою і принципу роботи змішувачів різних типів. В залежності від конструкції, вони мають свої плюси і мінуси. Таким чином, приступаючи до ремонту поламаного змішувача, ви будете мати уявлення з чого складається кран для ванної або кухні, будь він одноважільного або вентильним. Вибір моделей сучасних кранів для тих, хто затіяв ремонт, задовольнить потреби найвимогливіших покупців, головне – вибрати відповідний саме вам варіант.