Коли назріває необхідність перетворити домашню працю на максимально комфортне заняття, кожен вирішує купити побутову техніку. Але, крім якості товарів, слід задуматися і про регулярний догляд за пристроями-помічниками. Особливо це актуально для кухні, оскільки щоденне приготування страв загрожує появою на поверхні побутових приладів жиру, кіптяви тощо. Крім того, кожен пристрій має свою конструктивну і технічну специфіку, відповідно, доглядати за ними потрібно по-різному. Якщо виконувати правила і піклуватися про кухонні гаджети, побутова техніка прослужить набагато довше гарантійного терміну.
Догляд за побутовою технікою на кухні: загальні правила
Фахівці інтернет-магазину Vencon зібрали найактуальніші поради щодо догляду за популярною кухонною технікою.
Але спочатку необхідно згадати базові правила, без яких якісний догляд неможливий:
- Прилад має бути вимкнений з мережі.
- Обробляти кухонну техніку важливо після кожного використання.
- Не залишайте надовго прилиплу їжу або наліт на техніці.
- Гарячі поверхні мають повністю охолонути.
- Мокрі гаджети неодмінно мають висохнути перед увімкненням.
- Перед обробкою кухонного гаджета обов'язково прочитайте інструкцію.
- Не можна використовувати абразивні засоби очищення або металеві мочалки.
Це загальні правила, але в кожного приладу свої нюанси обробки та догляду.
Кухонна побутова техніка: поради щодо догляду за окремими видами
Догляд за побутовими приладами — це не тільки утримання їх у чистоті, а й своєчасна заміна комплектуючих, а також якісне техобслуговування. Якщо дві останні дії виконуються епізодично, то миття поверхонь — процедура регулярна. Як доглядати за окремими видами найбільш популярної кухонної техніки?
Холодильник
Цей побутовий прилад необхідно обробляти не рідше ніж один раз на місяць, оскільки на його поверхнях збирається величезна кількість забруднень.
Особливу увагу слід приділити ущільнювачам. Гумова прокладка забезпечує герметичність приладу, а це безпосередньо пов'язано зі збереженням продуктів. Що найчастіше накопичується в складках ущільнювача? Це крихти, пролите молоко, сік або суп, фрагменти продуктів, відходи — внаслідок цього з'являються бактерії та неприємний запах. Етапи догляду за холодильником:
- Протирання поверхонь, дверцят і полиць. Це краще робити щодня, у міру забруднення.
- Миття ущільнювальної гуми. Хоча б раз на тиждень її слід обробляти щадним мийним засобом.
- Розморожування морозилки та її миття. Якщо у вас холодильник без технології No Frost, то він потребує розморожування не менше одного-двох разів на рік. Процес супроводжується ретельним миттям поверхонь і контейнерів.
Сильні забруднення, наприклад, якщо ви випадково щось пролили, потрібно витирати відразу, щоб рідина не засохла. Генеральне прибирання поверхонь холодильника рекомендується проводити один раз на 4 місяці. Додатково, щоб уникнути швидкого виходу ущільнювальної гуми з ладу (її висихання, розтріскування), потрібно обробляти поверхню ущільнювача гліцерином. Для цього використовують чисту губку, змочену в зазначеній речовині. Процедуру достатньо проводити щомісяця.
Мікрохвильова піч
За аналогією з іншими кухонними гаджетами, мікрохвильову піч обробляють після кожного використання — протирають внутрішні поверхні, а також дверцята.
Для обробки існують домашні лайфхаки, як швидше впоратися із забрудненнями.
- Вода з лимоном. Якщо мікрохвильова піч занадто забруднена, то всередину ставлять посудину з водою, до якої додано лимон, і вмикають пристрій на повну потужність. Після цього залишають піч на 10 хвилин. Ця маніпуляція дасть змогу впоратися з будь-якими забрудненнями, зокрема жиром, дуже легко — достатньо протерти прилад вологою фланеллю.
- Вологі серветки. У продажу є універсальні серветки для прибирання кухонних поверхонь, які не псують структуру різних матеріалів. Ними краще протирати панель управління мікрохвильової печі, щоб захистити електроніку від намокання.
- Розчин 9-відсоткового оцту. За аналогією з лимонною водою, ємність із розведеним оцтом необхідно поставити в мікрохвильову піч, увімкнути її на час близько 5 хвилин. Після цього протерти поверхні та легко видалити сліди забруднень.
- Щадний миючий засіб. Це можуть бути спеціальні концентрати для обробки мікрохвильових печей, а також банальний засіб для миття посуду або мильний розчин (він справляється зі свіжими плямами і бризками).
Щоб уникнути сильних забруднень, завжди під час готування або розігрівання потрібно накривати посуд кришкою. У такому разі набагато скоротиться кількість бризок. Після того як мікрохвильова піч закінчить свою роботу і ви її відмиєте, дверцята краще на деякий час залишити відкритими до повного висихання приладу.
Посудомийна машина
Основна функція цього гаджета — робити посуд чистим, але й саму посудомийну машину також необхідно мити.
Перше, що сигналізує про її забруднення — неприємне амбре. Після кожного застосування пристрою дверцята потрібно закривати не відразу, а дати можливість посудомийній машині висохнути, інакше всередині з'явиться цвіль.
Не варто забувати і про ущільнювач, його протирають відразу після застосування пристрою. Гумки мають бути повністю сухими, інакше з часом вони втратять герметичність і не втримають воду всередині бункера. Не варто забувати, що управління посудомийкою здійснюється за допомогою навігаційної панелі, а це електроніка. Тому в жодному разі не можна допустити, щоб всередину панелі управління потрапила вода.
Щоб пристрій справно працював і не виділяв неприємних запахів, необхідно раз на півмісяця очищати фільтри, контейнер для миючого засобу, а також внутрішню частину, куди завантажується посуд. Категорично заборонено мити посудомийку засобами з вмістом хлору. Якщо запах все ж зберігається навіть після миття фільтра в мильному розчині, потрібно поставити на дно пристрою ємність з оцтом і ненадовго увімкнути прилад. Після цього проблема зникне.
Варильна поверхня
Поради щодо догляду за кухонною побутовою технікою стосуються також варильних панелей. Як саме це робити, залежить від типу поверхні цього гаджета — склокераміка, нержавіюча сталь, емальоване покриття.
Універсальним засобом очищення всіх без винятку варильних поверхонь є пароочисник. Гаряча пара розм'якшує найстійкіші забруднення, які потім легко знімаються за допомогою губки. Крім того, вона не пошкоджує структуру матеріалу.
Найбільш невибагливі в плані догляду емальовані поверхні, хоча вони є водночас і найкрихкішими. Такі плити можна обробляти будь-якими засобами, навіть із хлором. А ось нержавійка і склокераміка боїться абразивів і металевих щіток. Для варильних панелей зі склокераміки підходять композити, що розпилюються за допомогою пульверизатора. Для сильних забруднень використовується спеціальний силіконовий скребок. Якщо покупних засобів немає, то цілком можна обійтися розчином нашатирного спирту або концентратом для очищення скла — у ньому також міститься згаданий компонент. Оцет плюс гашена сода — чудовий народний спосіб очищення поверхонь.
Варильні панелі з нержавійки миють спеціальними поліролями. Засіб не тільки робить поверхню чистою, а й зберігає її презентабельний зовнішній вигляд. Домашні варіанти очищення — лимонна кислота, змішана з водою, або лимонний сік.
Кухонна витяжка
Вона актуальна на кожній кухні. Але під час інтенсивного готування кухонна витяжка потребує очищення. Частота залежить від ступеня забруднення, наприклад, металеві решітки, що беруть на себе всю кіптяву, в середньому миють щомісяця. Корпус витяжки протирають щодня. Фільтр, якщо він багаторазовий, допустимо мити в посудомийці на щадному режимі. Одноразові фільтри замінюють відповідно до інструкції.
Для сильно забрудненої решітки кухонної витяжки використовуються такі народні засоби, як миття господарським милом, содовим або оцтовим розчином. Також можна натерти поверхню соком лимона, щоб жир швидше відстав.
Духовки
Специфіка духової шафи в тому, що жир у ній вкрай важко очистити. Тому не можна відкладати процес на потім. Тут також допомагає вода з содою та оцтом або хімічні композити, дозволені для застосування в духовці. Чудово, якщо у вашій моделі передбачено режим самоочищення — це значно економить сили та час господині. Необхідно також обробляти решітки та дека — це роблять або в посудомийній машині, або звичним способом, за допомогою неабразивного засобу для видалення жирного нальоту на кухонній техніці (домашні або з розряду побутової хімії). Терти поверхню духової шафи залізними скребками небажано.
Дрібні побутові девайси
Сучасна кухня сповнена приладами, що допомагають у приготуванні їжі. Також пропонуються девайси для швидкої нарізки овочів і фруктів. Усе перераховане потребує правильного догляду.
Електричний гриль
Мити прилад потрібно тільки після охолодження і, звісно, він не має бути увімкнений у розетку. Обробку електрогриля проводять засобом для миття антипригарних поверхонь або класичним розчином мила з водою. Щоб стійкі забруднення швидше відмилися, можна деякий час потримати на поверхні панелей вологу серветку (тільки їх попередньо потрібно зняти з корпусу гриля). Не можна допускати потрапляння вологи на термоелементи.
Електрочайник
У цьому разі підійдуть засоби для догляду за побутовою технікою, призначені для зняття накипу. Народний досвід говорить про те, що від таких проблем ефективно допомагає вода з лимонною кислотою — чайна ложка на літр. Електрочайник потрібно деякий час прокип'ятити із зазначеним розчином. Також у мережевих магазинах продаються спеціальні засоби для видалення накипу. У будь-якому разі після проведення обробки електрочайник потрібно добре обполоснути і протерти сухою серветкою.
Мультиварка
Цей незамінний кухонний девайс обробляється просто: головне, вимити чашу і протерти корпус. Покриття внутрішньої ємності, як правило, антипригарне, тому його не можна чистити металевими губками або щітками. Ідеальний звичайний засіб для миття посуду. Вологу чашу не можна вставляти в мультиварку, необхідно, щоб вона повністю висохла. Корпус потрібно протирати спеціальними серветками, призначеними для кухонних потреб, або губкою. Важливо, щоб усередину панелі керування не потрапила вода.
Кухонний комбайн
Для миття корисного кухонного девайса необхідно спочатку його розібрати, а потім обробити по частинах. Це можна зробити мильним розчином або будь-яким засобом без дрібних частинок. Після обробки всі частини кухонного комбайна мають повністю висохнути — тільки тоді допустимо збирати прилад.
Тостер
Доглядати за тостером дуже легко, адже бактерії в ньому не затримуються через високі температури. Але є інша проблема — крихти. Вони потрапляють на дно приладу, пригорають і починають видавати неприємний запах. Існує спеціальний пензлик для їх видалення, якщо пристрій не оснащений піддоном. В іншому разі крихти можна витрусити, промити піддон, протерти і повернути назад. Корпус обробляють серветкою або фланеллю — цього цілком достатньо.
Правила зберігання кухонних гаджетів
Зазвичай цей момент вказується в інструкції до приладу. Умови утримання кухонної побутової техніки дуже важливі, адже при неправильній експлуатації та зберіганні пристрій може швидко вийти з ладу.
Наприклад, дрібні побутові прилади, про які йшлося вище, потрібно стійко розміщувати на полицях або в шафах, щоб уникнути падіння девайса. Не можна допускати в приміщенні підвищеної вологості або користуватися мокрими приладами — це загрожує ударом струму. Деякі пристрої можна зберігати вертикально, горизонтально або в розібраному вигляді — інформація про це є в технічній документації. Кухонна техніка за правильного догляду та утримання служить довго і без збоїв. Користуйтеся вищенаведеними рекомендаціями, полегшуйте повсякденну працю і робіть життя комфортнішим!