Підбадьорливий аромат щойно звареної кави незмінно викликає бажання насолодитися смачним напоєм. Приготувати справді добру каву можливо лише з якісних свіжозмелених зерен. Звісно, можна придбати в магазині вже розфасовані подрібнені боби, але на виробництвах не завжди відстежують якість продукту, що закладається в кожну з пачок, та й умови зберігання можуть не відповідати вимогам.
Щоб бути впевненими в тому, які зерна використані, ступені їхнього помелу та якості, рекомендуємо купити кавомолку. Як показав наш досвід, вибір кавомолок - процес нескладний, але вимагає комплексного підходу. Пропонуємо обговорити, як вибрати кавомолку та на що важливо звернути увагу.
Критерії вибору кавомолок - поради від практиків
Забезпечити себе та близьких свіжомеленою кавою допоможе кавомолка, вибрати та купити яку можна в магазині Vencon. У нашому каталозі представлені вузькоспеціалізовані та багатофункціональні моделі від відомих брендів, з гарантією від виробника.
Ґрунтуючись на наших спостереженнях, вибирати кавомолку необхідно з урахуванням того, як часто ви плануєте її використовувати:
- побутові призначені для періодичного використання вдома;
- професійні – для щоденного подрібнення значних обсягів бобів.
Щоб вам було простіше вибрати оптимальний варіант, ми підготували низку рекомендацій щодо того, як підібрати кавомолку та які параметри враховувати.
На які важливі критерії вибору кавомолки звертати першочергову увагу
Зазвичай покупці дивляться лише на вартість, зовнішній вигляд техніки та на те, яка вона електрична чи ручна. Завдяки нашим знанням, отриманим на практиці, наведені нижче рекомендації щодо вибору кавомолок допоможуть врахувати максимум важливих нюансів та обрати оптимальне обладнання.
Як правильно вибрати кавомолку з різноманіття видів
Далеко не всім відомо, що змінюючи швидкість подрібнення зерен, можна впливати на те, яким буде смак напою. Наприклад, якщо зерна занадто довго подрібнювати, може з'явитися кислуватий присмак. А в разі перегріву пристрою та дрібного помелу – є великий ризик підвищення гіркоти. Тому під час вибору кавомолок важливо звертати увагу на їхню конструкцію та принцип роботи.
Роторні електрокавомолки
Один із найпростіших у роботі та найдоступніших за ціною варіантів - це ножові кавомолки. Вони оснащені мотором та відсіком з ножем, який під час обертання розбиває зерна на частини. У процесі роботи перемелені та цілі боби перемішуються. Ступінь та рівномірність помелу залежить від потужності движка та тривалості процесу. Чим довше працює агрегат - тим дрібнішою буде кава. Але під час тривалої роботи відбувається нагрівання мотора та відсіку з бобами, що може впливати на смак. Для підвищення якості помелу рекомендуємо періодично перемішувати суміш у ємності та використовувати імпульсний режим, якщо такий передбачено.
Млинові електрокавоварки
Принцип, за яким працюють жорнові кавомолки такий самий, як на млинах, звідси й назва. Кавові зерна перетирають дисками з металу, титану та інших матеріалів. При цьому цілі боби та вже подрібнені перебувають у різних відсіках, що забезпечує рівномірний помел. Залежно від форми робочих елементів, млинові кавомолки поділяють на: конічні та шнекові. Хоча принцип роботи у них ідентичний, конусні захоплюють зерно цілком, тоді як шнекові на першому етапі можуть відокремлювати від нього частину.
Більшість жорнових моделей оснащені функцією регулювання ступеня помелу, внаслідок зміни відстані між робочими елементами. Вони працюють тихіше, краще розкривають смак та аромат бобів, завдяки відсутності перегріву зерен.
Ручні кавомолки
Ручні кавомолки працюють за тим самим принципом, що й жорнові, але в них не передбачена можливість впливати на ступінь помелу. Вони мають автентичний зовнішній вигляд, компактні розміри, не залежать від наявності електрики. Їх можна використовувати не тільки вдома, а й на природі. Такі моделі господині часто використовують як кавомолки для спецій, щоб подрібнювати перець, кмин та інші інгредієнти.
Тим, хто часто готує каву та п'є її у великих кількостях, рекомендуємо купити електрокавомолки. Складаючи рекомендації щодо вибору кавомолки, ми вивчили характеристики та протестували найпопулярніші моделі. У результаті дійшли висновку, що пристрої з жорнами конічного типу зі сплаву титану – довговічні та більш зносостійкі. Якщо ви любите експериментувати з рецептами та готувати напій по-різному, рекомендуємо вибирати кавомолки з регулюванням помелу.
Як та яку вибрати кавомолку, щоб регулярно насолоджуватися свіжою кавою
При тривалому зберіганні мелена кава втрачає аромат, але молоти безпосередньо перед приготуванням не завжди зручно. Тому так важливо вибрати модель, яка дасть можливість своєчасно отримувати необхідну кількість якісно змелених зерен.
Об’єм контейнера
Досвідчені баристи рекомендують не запасати подрібнені боби про запас, зі зберіганням понад 3 дні. На заварювання 1 порції напою використовується від 5 до 10 г мелених зерен. З огляду на це тим, хто п'є каву тільки вранці, рекомендуємо пристрої з місткістю до 100 г, якщо в сім'ї 4-5 кавоманів, варто розглянути моделі з місткістю на 200 - 300 г.
Матеріал, з якого виготовлені ємності
Якщо ви будете молоти тільки кавові боби, вам можуть підійти моделі із пластику. Такі кавомолки коштують дешевше, широко представлені на ринку, менше нагріваються під час роботи. Тим, хто планує використовувати кавомолки для горіхів, різних спецій, злакових культур, рекомендуємо розглянути моделі з ємностями з металу. Вони менше адсорбують запахів та легше очищаються, довговічні та зносостійкі.
Дозування при помелі
У ручних та ножових моделях регулювати кількість продукту на виході, можна змінюючи обсяг закладених для обробки бобів. Жернові агрегати за методом дозування поділяються на:
- Бункерні - оснащені відсіком для заповнення подрібненими зернами, з якого користувачі набирають необхідну кількість продукту.
- Прямого помелу - за 1 раз подрібнюється кількість зерен для заварювання 1 порції. Об'єми програмуються заздалегідь. Каву можна молоти безпосередньо в холдер.
- Промолочні (під пакет) - розраховані на подрібнення за 1 захід значних об'ємів, зі збором продукту в спеціальний пакет.
Потужність
Потужність вбудованого двигуна безпосередньо впливає на швидкість помелу, тому що більша ємність під зерна, то потужнішим має бути пристрій. Після проведення низки експериментів, наші експерти дійшли висновку, що для домашнього використання оптимальними будуть кавомолки на 150 Ват - 200 Ват. Пристрої з двигунами на 210 Ват - 300 Ват можуть використовуватися в закладах. Агрегати з моторами до 100 Вт підійдуть тим, хто рідко та в малих кількостях подрібнює каву.
Приготування напою в турці та кавомашині - яку кавомолку вибрати для кожного випадку
Як уже говорили вище, виробниками жорнових машин передбачена можливість задавати й автоматично контролювати ступінь подрібнення зерен. Таке рішення дає можливість отримати оптимальний продукт під кожен із методів заварювання напою.
Розглянемо декілька прикладів:
- для приготування в електротурці або джезві краще використовувати дрібний помел;
- для ріжкових кавоварок оптимальний середній ступінь помелу (еспресо);
- для крапельних кавоварок можна використовувати суміш із фракціями трохи більшими, ніж еспресо;
- для закладки в багаторазові капсули підійде помел тонший за середній, але не більший, ніж для джезви;
- великий (грубий) помел буде актуальним, якщо кава готується в гейзерній кавоварці.
Серед запропонованих виробником варіантів кавомолок ви можете вибрати моделі:
- Найпростіші - з 1 ступенем помелу (без можливості регулювання). Це ручні та ножові пристрої.
- Для домашніх експериментів з 15-40 налаштуваннями.
- Професійні, з можливістю вибору 140 ступенів помелу. Як правило, це кавомолки на 200 Ват та більш потужні пристрої.
На які особливості звернути увагу, коли підбираємо кавомолку для дому
Основна вимога до кавомолок - якісне подрібнення зерен до потрібної консистенції, але, обираючи обладнання, не варто нехтувати функціями, що підвищують безпеку та комфорт експлуатації. До захисних опцій належать:
- блокування ввімкнення при відкритій кришці;
- захист від перегріву;
- прогумовані ніжки для запобігання ковзання пристрою.
Також рекомендуємо обміркувати, який метод увімкнення для вас оптимальний: запуск під час закриття кришки, помел під час натискання й утримання клавіш на корпусі, перемикач, що запускає автоматичну роботу.
До опцій, що підвищують комфорт та розширюють функціональність, можна віднести:
- Можливість задавати ступінь помелу та кількість порцій програмно.
- Наявність знімних контейнерів та чаш (для простоти їх очищення).
- Можливість регулювати тривалість помелу та швидкість подрібнення. Наявність імпульсного режиму.
- Прозорі кришки та наявність відсіку для зберігання шнура.
Залежно від способу життя та захоплення господарів, можна вибрати пристрій, який дасть змогу подрібнювати не тільки кавові зерна. У нашому каталозі представлені:
- кавомолки для цукру;
- пристрої для подрібнення круп (злаків);
- агрегати для помелу горіхів, трав, маку.
Вирішуючи, яку кавомолку краще вибрати, оцінюйте показники комплексно. Щоб агрегат був корисний та служив довго, рекомендуємо дотримуватися простих правил вибору кавомолок. Що більший об'єм чаші для зерен, то потужнішим має бути двигун. Якщо ви завзятий кавоман та не уявляєте свій день без кількох чашок напою, краще вибрати модель із жорнами, можливістю регулювати ступінь помелу та порційність. Після проведення експериментів, ми дійшли висновку, що для 5 та більше кавоманів оптимально використовувати кавомолки на 250 Ват з контейнером, що вміщує не менше 80 г зерен. Тим, хто планує подрібнювати не тільки кавові боби, варто звернути увагу на багатофункціональні моделі з металу. Якщо під час вибору виникають сумніви, зверніться до експертів Венкон за консультацією, ми завжди раді допомогти!