Сучасна кухня непросто місце для приготування їжі. Це багатофункціональне приміщення, яке відображає звички і спосіб життя всіх членів сім'ї. Як правило, кухня має обмежені розміри. Тому завдання з облаштування цієї кімнати не з легких: потрібно ретельно продумати розміщення меблів і техніки, щоб в процесі готування не робити зайвих рухів.
Другий момент – сучасна кухня немислима без турботи про здоров'я домочадців. Отже, потрібно подбати про систему очищення питної води, безпечні розетки, наявність гарячого водопостачання. Про те, як облаштувати сучасну кухонну зону розповідають наші експерти з інженерних рішень Vencon.
Ми пропонуємо комплексні рішення по організації систем безпеки, вентиляції, кондиціонування, опалення. У нашому онлайн-каталозі можна вибрати якісні сантехнічні, освітлювальні прилади, а також пристрої, що забезпечують на кухні повітрообмін.
Що має бути в сучасній кухні?
Домогтися максимальної зручності при облаштуванні кухні можна з урахуванням детального опрацьовування вихідних даних. Потрібно відштовхуватися від кількості членів сім'ї, їх звичного способу життя, переваг в харчуванні. Від того, скільки часу в середньому проводить господиня на кухні, буде залежати вибір побутової техніки: плити, посудомийної машини та іншого обладнання.
Як правильно розставити меблі?
На кухні не повинно бути багато меблів. Кухонний гарнітур з навісними ящиками і столами сьогодні не є обов'язковим. Відштовхуйтеся від свого власного бачення кухонного простору. Якщо ви готуєте мало, вам не потрібно багато місця для зберігання кухонного начиння. Можна обійтися декільком полками, які будуть гармонійно виглядати в загальному дизайні.
З іншого боку, якщо на кухні готується сніданок, обід і вечеря, потрібен місткий кухонний гарнітур, в якому будуть передбачені місця для зберігання предметів, якими ви часто користуєтеся та тих, що потрібні час від часу.
Меблі бажано зробити на замовлення. Так ви:
- Зможете максимально залучити наявний простір.
- «Підберете» висоту столів під зріст і тим самим забезпечите комфортну позу під час готування.
- Реалізуєте свої ідеї за зовнішнім виглядом та ергономікою.
Щоб забезпечити логічний робочий процес при приготуванні їжі, потрібно розташувати меблі в правильному порядку. Робочий трикутник «мийка – зона зберігання – зона обробки» може бути реалізований по-різному: лінійно, П- або Г-подібно. При цьому важливо витримати відстані між окремими елементами 1,2-2,7 м.
При облаштуванні кухні в приватному будинку виділіть під цю кімнату достатньо місця:
- 5-6 м² – мінімальне значення площі (кухня-ніша);
- 8-10 м² – оптимальний розмір кухні;
- 12-14 м ² – габарити кухні-їдальні.
При організації зони їдальні на кухні потрібно враховувати, що оптимальний розмір обіднього столу на 1 людину становить 60х40 см. для сім'ї з 4 осіб потрібен стіл шириною 80-85 см. ідеальне рішення – круглий обідній стіл з діаметром 90-120 см.
Яким має бути освітлення сучасної кухні?
Продумуючи освітлення на кухні, потрібно враховувати, на який бік виходять вікна приміщення і їх розмір. Так ви зможете визначити, яка кількість денного світла буде проникати на кухню. Орієнтуйтеся на наступні рекомендації:
- В якості основного джерела світла використовуйте центральну люстру або кілька світильників на стелі.
- Подбайте про додаткове підсвічування шафок, ніш, полиць.
- Оптимальна яскравість джерел світла на кухні становить 500 Люкс, в робочій зоні – 500-650 Люкс.
- Для комфортної і безпечної роботи на кухні освітлювальні прилади повинні мати спрямоване світло, а не розсіяне.
Звичайні лампи розжарювання не відповідають сучасним вимогам економічності та ефективності, тому використовувати їх недоцільно. Набагато вигідніші LED лампи. Підібрати якісні освітлювальні прилади ви можете в нашому онлайн-каталозі. У розділі освітлення ви знайдете оригінальні світлодіодні світильники, LED лампи з різними технічними параметрами.
Організація гарячого водопостачання
У квартирах, підключених до централізованого ГВП, температура гарячої води зазвичай далека від очікувань. У приватних будинках з автономним водопостачанням підготовка окропу – завдання, яке необхідно вирішувати господарям житла самостійно. Розглянемо, які на сьогоднішній день можуть бути інженерні рішення сучасної кухні для організації ГВП.
За принципом дії всі системи водопідготовки гарячої води можна розділити на два типи:
- Накопичувальні – в таких приладах є ємність для зберігання окропу та використання його в міру необхідності.
- Проточні – в пристроях немає накопичувального баку, нагрів здійснюється безпосередньо в момент подачі.
Вибір тієї чи іншої моделі підготовки гарячої води залежить від різних параметрів: стану проводки, потреб конкретної сім'ї в гарячій воді, способі підведення комунікацій. Якщо в будинку встановлений двоконтурний опалювальний котел, то він може забезпечити не тільки опалення, але і підготовку окропу.
Найчастіше проблему відсутності гарячої води вирішують шляхом установки бойлера. Його не обов'язково розміщувати в кухні, бойлер може перебувати в суміжному підсобному приміщенні або у ванній, а на кухню буде забезпечена подача гарячої води. Можна встановити невеликий бойлер, розрахований на одну точку водозабору. Такі компактні моделі можуть розміщуватися в шафці кухонного гарнітура.
Ще одне рішення, яке можуть запропонувати наші експерти – проточний водонагрівач. Вибрати відповідну модель по потужності, типу подачі води, продуктивності можна в нашому онлайн-каталозі. Основна перевага таких моделей-компактні розміри. При цьому «платити» за зручність доведеться підвищеною витратою електроенергії. Побутові проточні моделі характеризуються потужністю від 3-9 кВт. Це накладає певні вимоги на систему електропостачання. Для живлення таких приладів потрібен окремий вивід розетки із заземленням, а також окремий автомат УЗО для аварійного відключення.
Чиста питна вода – що для цього потрібно?
На кухнях з автономним і централізованим водопостачанням необхідно встановлювати системи водоочищення. Це необхідно для того, щоб усувати з питної води небезпечні домішки у вигляді солей важких металів, органіки, пестицидів та інших забруднень.
У нашому інтернет-магазині представлений широкий асортимент пристроїв, які призначені для водопідготовки. Подивитися, які є в наявності фільтри для води, підібрати відповідні агрегати для своєї кухні ви можете, перейшовши у відповідний розділ нашого каталогу.
Існують сучасні системи водопідготовки, які здатні видаляти з води:
- Органічні та хлорорганічні сполуки.
- Колоїдне залізо та частинки іржі.
- Надмірну кількість металів та солей.
- Патогенні мікроорганізми.
Якщо вас зацікавили такі установки, можемо запропонувати ознайомитися з їх технічними характеристиками, перейшовши до опису конкретних моделей. Обрана в нашому інтернет-магазині система зворотного осмосу допоможе зберегти здоров'я всіх членів сім'ї.
Як домогтися того, щоб на кухні було свіже повітря?
Кухонне приміщення – непросте у функціональному плані. Тут часто змінюються параметри повітряного середовища: вологість, температура, хімічний склад. Саме тому тут важливо організувати надійну систему повітрообміну для підтримки здорового мікроклімату. У розділі «Вентиляція» нашого інтернет-магазину ви можете ознайомитися з сучасним обладнанням, яке призначене для організації повітрообміну.
На кухні в обов'язковому порядку повинна бути встановлена витяжка. Вона підбирається з урахуванням габаритів приміщення, особливостей планування і переваг по дизайну. Такі прилади вловлюють продукти згоряння газу (якщо плита працює на газі), жирові випаровування, гар, надлишкову вологу, що робить повітря чистим в сучасній кухні.
Витяжні агрегати потрібно розташовувати на висоті:
- не менше 65 см – для електричних плит;
- не менше 75 см – для газових плит.
Якщо вам необхідна якісна кухонна витяжка, звертайтеся за допомогою до наших експертів. Вам допоможуть підібрати відповідний прилад з представлених на сторінках інтернет-магазину. При цьому варто враховувати, що навіть грамотно підібрана потужна витяжка не здатна повністю вловити випаровування вологи, кіптяви, канцерогени, вуглекислий газ. Витяжка обов'язково повинна працювати в парі з витяжним вентилятором, який забезпечує відведення відпрацьованого повітря назовні.
Ми є експертами в питаннях організації вентиляції та повітрообміну, тому можемо порекомендувати вам краще рішення, яке ідеально підійде для вашої кухні. Виберіть на нашому сайті відповідний витяжний вентилятор – ми пропонуємо моделі перевірених виробників за доступними цінами.
Грамотна система вентиляції на кухні – запорука комфортного і здорового мікроклімату. Якщо волога буде своєчасно відводитися назовні разом з відпрацьованим повітрям, на кухні вдасться запобігти розростанню грибка і цвілі, позбутися яких дуже складно.
Організувати приплив на кухні можна за допомогою провітрювача або установки припливного клапана. Це прилади для пасивної вентиляції. Вони працюють шляхом різниці атмосферного тиску на вулиці та всередині приміщення. Припливні пристрої можуть встановлюватися у вікно або в спеціально створений отвір в стіні.
Ще одне рішення, яке є більш вигідним в економічному плані – припливні установки з системою рекуперації тепла. Вони мають спеціальну конструкцію, завдяки чому енергія відпрацьованого повітря використовується для підігріву вхідного потоку. За рахунок цього при вентиляції з кухні не буде випаровуватися тепло в опалювальний період. Підібрати відповідний по діаметру, потужності та ціною припливний рекуператор можна в нашому інтернет-магазині. З усіх питань можете звертатися до експертів Vencon.
Як організувати опалення сучасної кухні?
На кухні досить складно визначитися з вибором системи опалення. Жителям міських квартир доводиться задовольнятися централізованим опаленням, яке не завжди виправдовує очікування. Виходом може служити правильно підібраний по потужності електрокотел. Вони бувають одно- і двоконтурними. Перші призначені виключно для нагріву теплоносія. Другі - для підтримки заданої температури в приміщенні і підготовки гарячої води. Якщо вас зацікавили такі пристрої, звертайтеся до нас. Ми допоможемо підібрати побутовий електричний котел.
А ось в приватному будинку найчастіше опалення автономне. Вибір обладнання в цьому випадку залежить від особливостей будівлі, наявності/відсутності газових комунікацій. Як правило, для приватного будинку вибирають газовий або твердопаливний котел, який забезпечує необхідний тепловий режим у всьому будинку і на кухні, в тому числі.
При виборі батарей для опалення кухонного приміщення, необхідно враховувати особливості цього приміщення. Під час приготування їжі в кухні підвищується температура і відносна вологість повітря. В таких умовах потрібні моделі, стійкі до корозії. Ми можемо запропонувати радіатор опалення перевірених виробників. В наявності моделі зі сталі, чавуну, алюмінію, є біметалічні аналоги.
Кількість секцій та місце розташування радіатора залежить від розміщення кухні по відношенню до інших приміщень в будинку/квартирі. Якщо в кухні є зовнішня стіна, то радіатор доцільно розмістити під вікном. В якості додаткового джерела тепла також можна використовувати електричні конвектори і панельні обігрівачі. Вони підходять для кухонь з обмеженими розмірами: пристрої допускають настінний монтаж, не займають багато місця.
Ідеальним рішенням буде підігрів підлоги. Такий спосіб опалення може бути використаний в якості основного і додаткового джерела тепла. Ознайомитися з різними моделями і вибрати відповідне рішення ви можете в розділі нашого онлайн-каталогу Тепла підлога електрична.
Як захистити кухню від протікання?
Комфорт сучасної кухні багато в чому залежить від встановлених сантехнічних приладів. Дуже важливо правильно підібрати за розмірами і формою мийку. Це один з ключових параметрів робочого трикутника, навколо якого доводиться «обертатися» в процесі готування. Не менш важливо правильно підібрати змішувач. Це повинна бути надійна і багатофункціональна модель, яка буде витримувати колосальні навантаження (в порівнянні зі своїм побратимом у ванній кімнаті).
Якщо ви давно не міняли сантехніку, вона могла застаріти. Прилади, у яких вийшов термін служби, не тільки доставляють незручності у використанні, але і сприяють перевитраті води, що збільшує суму по оплаті комунальних рахунків. Пропонуємо вам подивитися на сучасні змішувачі, які представлені в нашому онлайн-каталозі. За необхідністю допоможемо вибрати модель, яка ідеально впишеться в дизайн вашої кухні.
Колосальні часові та фінансові витрати на облаштування кухні можуть бути марні, якщо ви не подбаєте про безпеку. Затоплення сусідами з верхнього поверху, розрив шлангу посудомийної або пральної машини може завдати вагомої шкоди майну і кухонній техніці. Запобігти подібним неприємностям досить просто. Вам потрібно встановити детектори, які спрацьовують в разі виявлення вологи і перекривають подачу води в трубопроводі. При цьому власник будинку отримує оповіщення на свій смартфон про те, що в будинку сталася НП. Ми можемо порекомендувати відповідний датчик від протікання – звертайтеся до наших експертів.
Поняття інженерія кухні включає в себе безліч факторів, які необхідно врахувати при облаштуванні зони приготування їжі. Ретельне планування інтер'єру, а також використання сучасного обладнання дозволить вам створити максимально комфортні та безпечні умови на кухні. Наші експерти Vencon готові надати вам будь-яку інформацію по товарах з онлайн-каталогу, а також можуть запропонувати професійні послуги монтажу систем вентиляції, опалення, водоочищення.
Зображення отримані з відкритих джерел.