Індукційна плита — популярний кухонний пристрій, що є прекрасною альтернативою газовим та електричним приладам. Однак про неї ходить багато міфів, що заважають деяким людям привнести у своє життя комфорт і зручність. Тому, перш ніж купити індукційну варильну поверхню, варто розвінчати легенди про цей інтелектуальний прилад.
Міф 1: більше споживання електроенергії
Щоб викрити цей міф, потрібно зрозуміти, як працюють індукційні плити. Пристрій оснащений кількома режимами для варіння, смаження, тушкування, кип'ятіння та підігріву їжі. При температурі до 200-220° прилад працює на повну потужність і практично не відключається. А ось режими, призначені для повільного кипіння, працюють по-іншому. Вони періодично деактивуються, що не порушує технологію приготування страв.
Чому відключається індукційна плита на малій потужності? Тому що нагрівання на певних режимах відбувається імпульсивно, адже його мета — підтримати задану невелику температуру. Таким чином, перше, що пропонує власнику індукційна плита — економія електроенергії, причому приблизно наполовину.
Вибірковий нагрів
Також економія досягається через вибірковий нагрів працюючих секторів, а не всієї поверхні пристрою. Тобто, якщо на чотирьохконфорочній варильній поверхні стоїть каструля зі стравою, яка готується, то нагріватися буде лише її дно і простір під ним.
Розпізнавання посуду
Якщо зняти чайник з конфорки звичайної плити, але не вимкнути її, вона продовжить працювати і споживати ресурс. Індукційні варильні поверхні з розпізнаванням посуду такого сценарію не допустять: якщо сковорідку або каструлю прибрати, через кілька секунд пристрій деактивується самостійно. Так інтелектуальний гаджет не тільки економить гроші власника, а й робить користування приладом безпечним.
Міф 2: потрібен лише спеціальний посуд
Дійсно, необхідний посуд із феромагнітного сплаву. Також у нього має бути ідеально рівне дно. Однак навіть старі сковорідки та каструлі можуть підійти, адже багато з них виготовлено з додаванням згаданого матеріалу. Щоб перевірити цей момент, достатньо прикласти до дна магніт — якщо він прилипає, значить, посуд підходить не тільки для газової варильної поверхні, а й для індукційної.
Чи нагрівається індукційна плита, якщо на неї поставити посуд меншого діаметра? Ні, оскільки пристрої забезпечені датчиками, а це означає, що варильна панель навіть не ввімкнеться. Аналогічна ситуація і зі сторонніми предметами, тому виделка, що випадково потрапила на поверхню, не розплавиться.
Міф 3: крихка поверхня
Склокерамічні або варильні поверхні із загартованого скла деякі користувачі відносять до крихких пристроїв, але це помилка. Під час виготовлення гаджети проходять так звані краш-тести, у рамках яких на їхню поверхню з висоти кидають важкі предмети. Тому вони не більш крихкі, ніж електричні варильні поверхні. У всякому разі склокераміка або загартоване скло точно не боїться випадкового падіння каструлі.
Міф 4: дороговартісне обслуговування
Експерти інтернет-магазину Vencon відповідально заявляють — це вигадка. До обслуговування індукційних варильних поверхонь належить тільки догляд за ними. Він зводиться до протирання плити вологою фланеллю з додаванням засобів для миття посуду та інших неабразивних миючих компонентів.
Оскільки сенсорна варильна поверхня індукційних плит не тільки дуже зручна у використанні, а й нагрівається незначно, відповідно, забруднення до неї не прикипають. Тому догляд за такими пристроями швидкий, легкий і не потребує великих вкладень. Крім того, якщо користуватися плитою правильно, то про ремонт теж не йтиметься.
Міф 5: небезпека для здоров'я
Як індукційна плита впливає на людину? Чи не псує вона її здоров'я? Це одна з поширених легенд про ці пристрої. Електромагнітні поля випромінюють багато побутових приладів, але їхні показники суворо контролюються ВООЗ і перебувають у межах норми. Наприклад, мікрохвильовка і перфоратор — лідери в плані електромагнітного випромінювання. Але це ніяк не позначається на самопочутті користувачів, оскільки прилади вмикаються епізодично і діють у радіусі не більше ніж 30 см. Фахівці Організації Охорони Здоров'я неодноразово проводили дослідження, в результаті яких з'ясувалося, що індукційні пристрої не завдають шкоди здоров'ю.
Міф 6: можна обпектися
Зрозуміло, індукційна плита гріється. Але на відміну від електричних або газових моделей, вона в цьому плані набагато безпечніша. Як уже згадувалося, нагрівається виключно конфорка, на якій готується страва, а після закінчення процесу поверхня дуже швидко вистигає. Індукційна плита працює від електрики, що перетворюється за допомогою спеціальної котушки на електромагнітний імпульс, саме тому нагрівання відбувається локально.
Також існують варильні поверхні із захистом від перегріву. Це базова функція, що забезпечує користувачам абсолютну безпеку, оскільки у разі значного підвищення температури спрацьовує автоматичне вимкнення приладу. Подібний захист встановлено в більшості моделей варильних поверхонь Electrolux. Таким чином, на першому місці серед безпечних кухонних пристроїв — індукційна плита. Чи можна обпектися об її поверхню? Ні, якщо це не працююча конфорка.
Міф 7: занадто дорого
Після запитання, чи небезпечна індукційна поверхня, цей пункт найчастіше викликає у користувачів побоювання. Відверто кажучи, деякі моделі дорожчі, ніж газові або електричні плити. Але з огляду на різноманіття переваг цього пристрою і його економічність, різниця не критична.
В чому особливість індукційних плит
Ми обговорили міфи, чим небезпечні індукційні електроплити і як йдуть справи з їх обслуговуванням, а тепер поговоримо про реальні переваги цих корисних пристроїв.
- Простота в експлуатації. Як вмикати індукційну плиту і надалі нею користуватися, докладно описано в інструкції, але і без її прочитання процес інтуїтивно зрозумілий.
- Економна робота. Вона досягається за рахунок технічних особливостей приладу (швидкість нагріву, локальна дія) за умови вибору правильного температурного режиму приготування окремих страв.
- Безпека варильної панелі. Об індукційну поверхню практично неможливо обпектися, а сторонні предмети, що потрапили на плиту, не активують її, тому залишаються неушкодженими. Електромагнітне випромінювання варильних панелей не завдає жодної шкоди здоров'ю, оскільки перебуває на мінімальних значеннях і діє в обмеженому радіусі.
- Встановлення в будь-якій локації. Одно-, дво-, триконфорочні варильні поверхні, а також варіанти з чотирма зонами нагріву, допустимо встановлювати на будь-якій кухні. Але часто виникає питання, на яку поверхню можна ставити індукційну плиту. Унаслідок вбудованої тепловідвідної системи, пристрій не заборонено ставити над мікрохвильовками, пральними машинами та іншими приладами. Єдина рекомендація, щоб між ними був зазор для нівелювання тепла, гасіння вібрацій тощо.
- Нескладний догляд. Існують спеціальні засоби для миття склокерамічної поверхні. Однак допустимо використовувати будь-які концентрати без дрібних частинок.
- Різноманіття моделей. Наразі варіантів індукційних плит дуже багато: із сенсорним управлінням, комбінованим типом нагріву, безліччю корисних функцій, датчиками від надмірної напруги. Що стосується кольорів, то в основному представлені чорні варильні поверхні. Але бувають молочно-білі відтінки або сірий металік. Вибирати їх потрібно відповідно до колірної гами інтер'єру. Варильні поверхні Gorenje пропонують споживачам моделі індукційно-газового типу, з різною кількістю конфорок, альтернативними видами управління — від механіки до сенсорів.
Варильна поверхня — один із головних пристроїв на кухні. Але перш ніж її вибрати, потрібно неодмінно позбутися стереотипів, що заважають об'єктивно оцінювати побутову техніку.