Практично в кожній сфері діяльності присутні суворі вимоги до водопідготовки. Очищення води – одне з основних завдань керівника компанії. Саме від якості використовуваної води залежить успішність і безперебійність роботи будь-якого виробництва. А на сьогоднішній день якість води залишає бажати кращого – та, що використовується підприємствами, наповнена шкідливими механічними і органічними домішками, має сторонній запах, колір, смак. Повинна обов'язково передбачатися система очищення води виробництва. А вона досить складна з технічного боку.
Використання води в промисловості
Якщо для побутових цілей виконати очищення води можна в домашніх умовах за допомогою спеціальних пристосувань, то на виробництві все набагато складніше. По-перше, вся система повинна бути продумана професіоналами, згідно з усіма вимогами і нормами. По-друге, установкою, як і обслуговуванням складного обладнання, повинна займатися кваліфікована команда фахівців - від результату залежить робота всього виробництва і безпека співробітників.
Розглянемо основні сфери діяльності, яким необхідне очищення води для виробництва.
Харчова промисловість
При виробництві харчових продуктів дуже важлива якість застосовуваної в процесі води. Хіміко-фізичні та мікробіологічні параметри продукції безпосередньо пов'язані саме з цим.
Фільтри комплексного очищення води необхідні при виготовленні:
- молочних продуктів;
- алкогольних напоїв;
- мінеральної, бутильованої води;
- соків, безалкогольних напоїв;
- майонезу, соусів і т. д.
При виробництві харчових продуктів, системи очищення виконують безліч функцій:
- позбавлення від хлору фільтром;
- знесолення;
- знезалізнення (використовуються фільтри для пом'якшення води);
- усунення фільтром сірководню;
- видалення фтору, бору, сульфатів, нітратів, кремнію;
- знезараження;
- очищення води від іржі.
Сільськогосподарська область
Очищена вода дозволить рослинам по-максимуму використовувати енергію і корисні речовини. У той час як органіка і домішки шкодили б репродуктивним процесам і зростанню. Якісна вода, що застосовується для поливу, сприяє збільшенню продуктивності господарства і зростанню врожайності на 15-30%.
Приготування добрив, полив рослин, водозабезпечення пасовищ – в даній галузі вода використовується всюди.
Скляна промисловість
При виробництві скла безліч технологічних процесів вимагає використання великої кількості води. Пред'являються і вимоги до її якості та складу. Наприклад, при виготовленні склопакетів на етапі мийки скла застосовують воду з вмістом солей не більше 10 мг/л. Органічних домішок повинно бути мінімум. Це необхідно для того, щоб після промивання і сушіння не залишалося слідів від води з внутрішньої сторони склопакета. Також це важливо, щоб ні в якому разі не порушити цілісність і якість скла.
Раніше водопідготовкою займалися на виробництві – застосовували спосіб іонообмінного знесолення. Сьогодні ж все популярніше обратноосмотические системи.
Металургія
Дуже важливий етап промивання при виготовленні сталі, чавуну. Щоб при охолодженні металу в дрібні пори не потрапили солі жорсткості, проводиться очищення води у виробничому цеху. Металургійні комбінати, ТЕЦ, теплосилові комбінати, котельні повинні використовувати воду, яка пройшла всі необхідні стадії очищення. Тільки тоді буде забезпечена висока міцність і якість кінцевої продукції, ефективна і безперебійна робота обладнання.
З метою усунення іонів металів, пом'якшення води, усунення грубодисперсних частинок, окалини, солей, застосовують механічні, іонообмінні, сорбційні фільтри і т. д.
Готельно-ресторанна сфера
Готельно-ресторанний бізнес – це, перш за все, задоволення потреб клієнта. М'яка вода в басейні, якісний SPA, шовкова постіль, висококласні гарячі напої і страви – від води залежить багато чого. Якщо вона чиста і з хорошим складом, продукти теж виходять ідеальними. Скоринка на хлібі хрумтить, овочі при готуванні не втрачають корисних речовин, посуд – виблискує і не має неестетичних розлучень.
Техніка, яка працює за рахунок використання води (посудомийна і пральна машини, бойлери, праски і т. д.), сантехніка, водоучетные прилади прослужать набагато довше, якщо подбати про водопідготовці.
Точки громадського харчування, ресторани, кафе
У сфері харчування особливо важливі 2 речі: якість води і продуктів, які використовуються для приготування їжі. Так споживачі дійсно оцінять смак чаю, кави, напоїв і ексклюзивних страв. Є і «друга сторона медалі» – вдасться значно зекономити на миючих засобах, адже жорсткість використовуваної для миття посуду та інвентарю води буде мінімальною.
Фармацевтика, хімічна промисловість
Підготовка ін'єкційних розчинів, медичних речовин вимагає використання високоякісної води. Для проведення лабораторних досліджень, хімічних випробувань дуже важливо чітко дотримуватися рецептуру. Найменший перебір з домішками, і результати будуть недійсними. Тому так важлива очищення води на виробництві.
Використання води у виробництві: навіщо очищати?
Системи очищення води від заліза, нітратів, сульфатів, сірководню, хлору та інших домішок дозволяють захищати і продовжувати термін служби пристроїв, які безпосередньо контактують з водою. Незабаром після придбання потужних фільтрів, витрати окупляться – і це раціональне рішення, адже краще попередити поломку і забезпечити якісне виробництво, ніж незабаром купувати нове або здійснювати дорогий ремонт обладнання.
Щоб не витрачати сили і гроші на відновлення виробництва, потрібно заздалегідь подбати про придбання систем очищення води. І краще звертатися до перевірених компаній з цією метою. Фахівці Vencon готові не тільки підібрати комплексну систему очищення для підприємства і спроектувати розташування всіх її вузлів, а і проінструктують, підготують персонал до роботи. Налагодження та обслуговування професіонали також візьмуть на себе.
Коли система очищення підібрана правильно, вона дозволить вирішити важливі завдання, серед яких:
- Забезпечення технологічних вимог, які передбачають злагоджений виробничий процес.
- Екологічна безпека на об'єкті.
- запобігання швидкого зносу, поломок обладнання.
Заслуговують на увагу системи брендів Ecosoft, BWT, Leader, пр.
Як очищати воду на виробництві?
Кожне підприємство, виходячи з роду діяльності, обсягу виробництва, вимог до якості застосовуваної води, по-своєму вирішує, якою буде водопідготовка для виробництва питної води, а також використовується безпосередньо для технологічних процесів. Але основні принципи очищення однакові:
- Грубе очищення багатошаровими фільтрами.
- Тонке очищення. Видалення органічних і неорганічних речовин, очищення від хлору.
- Нормалізація сольового складу, пом'якшення за допомогою мембранних і фільтрів з іонообмінними смолами.
- Знезараження, усунення хвороботворних організмів.
- Проходження води через зворотний осмос. Виходить на виході деіонізована, глибоко знесолена вода.
У процесі механічного очищення з води видаляються великі частинки (як органічного, так і неорганічного походження). Цей етап важливий, щоб не допустити звуження просвіту, погіршення пропускної здатності труб з-за засмічень і відкладень на внутрішніх стінках. Також фільтрація застерігає від корозії і продовжує «життя» водоучетного обладнання. Представлені:
- фільтри з промиванням водою вручну;
- пристосування зі зворотним очищенням;
- фільтри з автоматичним промиванням.
Видалення з води заліза і марганцю відбувається при використанні патронних очищувачів з мікрофільтраційною сіткою. Спеціальні пристрої двовалентне залізо перетворюють в тривалентне, в результаті воно випадає в осад і проходить фільтрацію. Це необхідно для зниження корозійної активності води, поліпшення її смаку і запаху.
Знезараження – дуже важливий етап при очищенні води на харчовому виробництві. Найбільш ефективним способом домогтися потрібних показників є застосування УФ-пристосувань. Механічний спосіб, відрізняється тим, що не доводиться для усунення хвороботворних мікроорганізмів застосовувати реагенти. Усуваються водорості, цвіль, грибок, віруси, бактерії.
Завдяки мембрані, в системах зворотного осмосу затримуються в фільтрі найдрібніші частинки – пропускаються тільки молекули води. На виході виходить деіонізована, знесолена вода. Дуже важливо, щоб вона проходила всі стадії очищення від великих частинок до самих дрібних. Це позначається на продуктивності і термінах служби системи водопідготовки.
Високоефективні фільтри для очищення води на виробництві
Магістральні системи
Установка даного обладнання здійснюється на вході води в споруду. купити магістральний фільтр для води зі свердловини необхідно, коли потрібне якісне механічне очищення першого етапу.
Картриджні системи передбачають періодичну зміну касет у міру їх забруднення. Очищення проводиться дуже якісна – видаляються частинки розміром від 1 до 100 мкм.
Є дискові варіанти, коли фільтри з промиванням сольовим розчином автоматично або вручну дозволяють неодноразово використовувати обладнання.
Важливі наступні критерії при виборі:
- Тиск редуктора в робочому стані.
- Допустима робоча температура води.
- Рейтинг очищення.
- Використовуваний матеріал (фільтруючий і корпусу).
- Діаметр під'єднання.
- Ресурс, типорозмір (щодо картриджів).
Одним з найбільш ефективних варіантів водопідготовки механічного типу на виробництві є колони для фільтрації води.
Колонні фільтри
Вибирають його за велику пропускну здатність, де підвищений рівень механічних частинок. Наприклад, на сільськогосподарських ділянках, великі виробництва зі своїм водним сектором.
Колонні фільтри для холодної води відрізняються можливістю безперервно подавати якісну, чисту воду. Продуктивність в середньому досягає 3,8 куб. м/год, при тиску в трубопроводі 1,5-16 бар.
За допомогою колон також може здійснюватися очищення гарячої води.
Монтаж повинні виробляти фахівці з великим досвідом. Якщо системи підібрані і встановлені правильно (з урахуванням якості вихідної води, обсягів проходження), обладнання прослужить вам досить тривалий термін.
Кабінетні фільтри
Досить компактні і при цьому ефективні кабінетні фільтри для очищення води. Це за рахунок того, що балони з засипкою для фільтра розташовані зі спеціальної сольової ємності. Такі пристосування просто програмувати, вказуючи проміжок між проведенням регенерації, вірні формати вмісту заліза і жорсткості.
При покупці варто враховувати складність обслуговування обладнання деяких виробників. Це пов'язано з щільним розташуванням елементів всередині кабінету. Але будь-яку складність зможе вирішити фахівець, буде це фільтр без регенерації або при наявності цієї функції.
Також перед придбанням зверніть увагу на:
- Розміри фільтра.
- Специфіку роботи керуючого клапана.
- Продуктивність (нехай буде трохи вище, ніж вам необхідна).
- Використовуваний фільтруючий матеріал.
- Обсяг сольового бака.
У Vencon представлені кабінетні фільтри перевірених виробників:
- Аквафор.
- Puricom.
- Atlas Filtri.
- Raifil.
- Organic.
- BWT.
- Ecosoft і т. д.
Якщо виникли труднощі в процесі вибору обладнання водопідготовки для виробництва, фахівці Vencon готові допомогти. При необхідності будуть запропоновані готові рішення, вислухані всі побажання, врахована специфіка діяльності вашого підприємства.