Жителі країн висхідного сонця і піднебесної звеличують чай над іншими видами напоїв. Вони вважають його корисніше води, так як він втамовує спрагу, але не містить шкідливих бактерій і мікроорганізмів. Цікавіше вина та інших спиртовмісних напоїв, так як бадьорить, піднімає настрій, збільшує, але при цьому абсолютно не п'янить і не дурманить розум. В наші дні зелений чай вважається одним з найбільш корисних напоїв, особливо якщо він правильно заварений.
Основні правила заварювання зеленого чаю - насолодіться тонізуючим напоєм
Якщо вірити китайській легенді, то більше 4000 років тому пастух, який тривалий час випасав стадо кіз, вирішив покуштувати рослину, вподобану тваринам. Зірвавши кілька листочків, він залив їх гарячою водою, отримавши ароматний напій. Він надихнувся відкриттям і став регулярно робити собі чай.
Якщо перший час використовували необроблені листя, то в період з 7 по 10 століття листя почали підсушувати різними способами, тим самим зберігаючи їх для використання в зимовий період. Поступово змінюючи способи обробки, поєднуючи рослини з різних провінцій і регіонів почали отримувати різні сорти напоїв. Сьогодні світу доступні понад 700 видів чудодійного напою.
З кожним днем серед жителів усього світу набирає популярність тенденція ведення здорового способу життя. Так як організм людини більш ніж на 80% складається з води, то саме якість напоїв значно впливає на здоров'я. Тому все більше людей перейнялося водопідготовкою і вибором якісних продуктів.
Як вибрати зелений чай - різноманіття варіантів
Чорний і зелений чай - має спільне походження і збираються з одних і тих же кущів. Далі, завдяки різному способу обробки листочків, отримують різні сорти.
Зелений чай піддається ферментації методом окислення. Найчастіше це відносно короткостроковий процес з використанням пари. А ось чорний чай проходить тривалу ферментацію і окислення від декількох тижнів до місяця.
Основними постачальниками "заварки" є Індонезія, Китай, Шрі-Ланка, Японія. Майстри цих країн навчилися створювати воістину унікальні і оригінальні композиції. Сьогодні на полицях магазину існує безліч сортів і видів напою. Недосвідченій людині легко розгубитися і сумніватися у виборі. Тому далі ми коротко розповімо про найпопулярніші сорти зеленого чаю.
Широко відомі види:
- Імператорський чай або Лун Цзин - відноситься до елітних дорогим сортам. Листочки рослини збираються вручну, вся обробка проводиться без участі машин за найдавнішими технологіями.
- Білочунь - легкий освіжаючий напій, відрізняється трохи терпким смаком.
- Ганпаудер - на відміну від попереднього, має насичені смак і аромат, досить терпкий.
- Маофен - цінителі виділяють фруктові і квіткові нотки в ароматі серед стандартних смакових характеристик.
- Зелений з додаванням квітів жасмину - наповнить кімнату і душу ароматом весни, нового життя і сонячного світла.
- Молочний улун - один з найбільш популярних сортів має вершковий присмак, солодкуватий аромат. Відноситься до легким не міцним сортам.
- ТайПин ХоуКуй - густий, в'язкий смак, м'яке поєднання смаку чаю і ледве вловимих тютюнових ноток.
- ХуанШань Маофен - квітковий присмак, свіже віяння, неймовірні відтінки смаку.
- Сенча - японський з чай з верхніх листків молодих пагонів. Після заварювання дає яскраво зелений колір. Має м'який солодкуватий смак з терпким післясмаком.
Це тільки частина відомих сортів чаю. Для того щоб вибрати улюблений, необхідно перепробувати безліч, порівняти смак і аромат. Пам'ятайте, що хороший чай, як і Н2О, що пройшла через фільтри для питної води, приносить користь, в той час як незрозумілі сурогати завдадуть шкоди.
Для отримання правильного напою важливі кілька факторів:
- якісна заварка;
- чиста вода;
- дотримання правил заварювання.
На жаль на нашому ринку представлені як оригінальні сорти, так і безліч фальсифікатів. Тому важливо знати основні правила вибору чаю, щоб приємна церемонія не стала розчаруванням.
Рекомендації експертів щодо вибору чаю:
- Якісний зелений чай повинен бути розсипним, його не пакують в пакетики. Кожен елемент повинен бути цільним, не розсипатися в пил при торканні до нього. Якісні чайні листочки ламаються.
- Листя повинні мати приблизно однакову фракційність, без різких коливань розміру в межах однієї партії. Маса повинна бути сухою, розсипчастою і однорідною.
- Якщо вдихнути аромат, він буде чистим, трав'янистим. Ви не відчуєте синтетичних ароматизаторів і сторонніх, не властивих чаю, запахів.
- Якщо ви подивитеся на поверхню при яскравому світлі, ви побачите тоненькі світлі ворсинки. Вони зберігаються навіть після обробки.
- В ємності з сировиною не повинно бути присутнім пилу та інших домішок. При контакті з водою скручені листочки повинні розвернутися в цілі листи.
- Зелений чай при зберіганні на відкритому повітрі, при денному світлі, втрачає свій аромат і властивості. Тому не варто вибирати той, який розфасований в скляні або прозорі банки. Так само небажаний контакт з пластиком.
- Також на тарі вказано термін придатності - зверніть на нього увагу. Якщо сировина старше ніж 6 місяців, то воно вже втратило частину аромату. Чим менше пройшло часу з моменту збору, тим якісніше і смачніше буде напій.
- Маркування на упаковці: вищий сорт позначається трьома літерами - FOP ("Flowery Orange Pekoe"). Середньої якості заварка має букву B (broken). Якщо на коробці ви побачите D( dust), це чай з якістю нижче середнього.
Думка про те, що якісні чайні листочки мають тільки світлі відтінки є помилковим. Не при всіх методах обробки результат має світлі відтінки, в деяких випадках листочки трохи запікають, і їх колір буде темніше ніж у інших видів чаю. Тому перевіряти варто за пунктами наведеними вище.
Як правильно заварювати зелений чай
Вибравши якісний чай, важливо правильно його приготувати. У цьому процесі важлива кожна деталь від посуду, до води. Тим більше, що остання в нашій країні має далеко не кращу якість. Тому для того щоб не зіпсувати враження від чаювання, використовуйте бутильовану або минулу фільтрацію воду. Одним з варіантів отримання відповідної Н2О є система зворотного осмосу.
Процес заварювання можна розділити на наступні етапи:
- Вибір чаю, описаний вище.
- Підготовка посуду.
- Підготовка води.
- Приготування.
Давайте детальніше зупинимося на кожному пункті.
Підготовка посуду для заварювання чаю
Для насолоди напоєм бажано вибирати скляний або фарфоровий посуд. Це дозволить максимально зберегти смак. Обов'язково прогрійте весь посуд, обдавши її кілька разів окропом. Це дозволить аромату краще розкритися.
Постарайтеся не використовувати тару, яка легко вбирає запахи. Сторонні домішки можуть зіпсувати все враження.
Вибравши скляний посуд, ви зможете насолоджуватися не тільки смаком, але і неповторною грою відтінків і переливів, які будуть змінюватися з кожною наступною заваркою. Адже зелений чай, можна готувати кілька разів, відкриваючи нові смак і аромат, які будуть змінюватися від чашки до чашки.
Як підготувати воду, щоб не зіпсувати смак і аромат
Один з перших і найважливіших етапів - очищення води. Звичайно існує безліч способів, починаючи від кип'ятіння і відстоювання, закінчуючи більш технологічними. Але є сучасні, прості і надійні - наприклад, ви можете встановити фільтр для очищення питної води. Це дозволить видалити хлор, органічні домішки, солі та інші речовини.
Ідеальною для приготування напою вважається свіжа, м'яка вода першого нагріву, її раніше не кип'ятили.
Кожен з сортів зеленого чаю вимагає різної температури води для заварювання. Загальним для них є те, що точка кипіння не повинна бути досягнута. Більшість виробників рекомендують температурний діапазон 75-90 градусів за Цельсієм.
Нагрівати Н2О можна як в чайниках, так і в мисочках і інших ємностях. Припиняти нагрів необхідно, коли з'являються бульбашки. Не потрібно допускати бурхливого тривалого кипіння, так як кількість кисню значно зменшиться і смак готового напою втратить всю яскравість.
Після закипання залиште чайник на кілька хвилин, щоб температура знизилася.
Методика приготування зеленого чаю
Після підготовки посуду і води, можна приступати до магічного процесу створення унікального напою. Залежно від сорту, процес може видозмінюватися, але основні пункти будуть загальними.
Приготування зеленого чаю:
- Нагрійте воду, обдайте окропом ємність, в якій будете заварювати чай.
- Насипте листочки в ємність. Досить буде 1 чайної ложки на 1 склянку води.
- Залийте водою, почекайте 20-40 секунд і вилийте воду. Так ви очистите заварку від пилу і сторонніх ароматів.
- Потім залийте знову водою і дайте настоятися близько 2х хвилин. Для першої заварки цього буде достатньо. Для кожної наступної час витримки збільшуйте на 15-20 секунд.
Заварювати зелений чай можна мінімум 5 разів, деякі сорти до 8 разів. При цьому кожна чашка буде відрізнятися ароматом, смаком, кольором напою.
Ароматний напій має антиоксидантні властивості. До того ж він тонізує і бадьорить. Його краще приймати в першій половині дня.
Незалежно від того, який сорт напою ви вибрали, пам'ятайте, що без якісної води, навіть дотримуючись інші етапи, ви не отримаєте воістину ароматного напою. Пари хлору, солі кальцію і магнію, домішки заліза будуть непомітно, але істотно псувати смак і аромат. Саме тому важливо потурбуватися і своєчасно встановити системи очищення води. Це дозволить вам не тільки насолоджуватися чистим смаком страв і напоїв, але і поліпшить здоров'я, продовжить термін служби побутової техніки і зробить ваше життя більш якісним. Вибрати відповідні системи для води можна в нашому каталозі. У нас ви знайдете: проточні фільтри, магістральні, зворотноосмотичні, глечикові і для побутової техніки. Вся продукція має відповідні сертифікати і поставляється безпосередньо з заводів. У нас найкраще співвідношення ціна-якість.