Газові плити з кожним днем втрачають свою популярність, тому що на зміну їм приходять індукційні варильні поверхні. Такий вид техніки є економічно вигідним, адже вона не залучає велику кількість електроенергії. До її переваг відносять швидкість приготування страв, легкий догляд, екологічність та безпеку. Саме тому багато споживачів вирішують купити індукційну плиту. Однак під час її використання деякі користувачі стикаються з проблемою того, що вона не бачить посуду. У цій статті ми докладно розібралися у причинах такого явища та виділили основні поради, як можна уникнути подібних ситуацій.
Як працює індукційна плита?
Індукційні варильні поверхні з дисплеєм працюють за принципом електромагнітної індукції. Під склокерамічною панеллю розміщується котушка з міді, крізь неї пропускається електричний струм. Завдяки йому утворюється магнітне поле, яке впливає на дно посуду та нагріває його. Однак, щоб цей процес працював коректно, важливо вибирати кухонне начиння, яке виготовлене з феромагнітних матеріалів.
Як індукційна плита визначає наявність посуду?
Чимало користувачів цікавить питання, як індукційна плита визначає посуд? Відповідь на нього досить проста. Річ у тому, що ця техніка оснащена спеціальними датчиками та алгоритмами, які можуть виявляти металеві предмети. У сучасних варильних поверхнях з розпізнаванням посуду є також функція, яка дозволяє включити нагрівання під певний розмір кухонного начиння.
Чому індукційна плита не бачить посуду?
Ваша індукційна плита не визначає посуду? Цьому може сприяти кілька причин. Наші експерти виділили вісім найпопулярніших варіантів того, через що варильна поверхня може не нагрівати кухонне начиння. Найпоширеніші з них — це неправильний матеріал та опукла поверхня посуду.
Матеріал посуду
Деякі люди, які тільки починають користуватися сучасними плитами, запитують, чому посуд для індукції не працює? Найчастіше відповідь на нього у неправильному виборі каструлі або сковороди. На такій варильній поверхні можна готувати тільки в посуді, яка виготовлена зі сталі, що реагує на дію магніту. Якщо ви використовуєте алюмінієву каструлю, важливо, щоб вона мала феромагнітне дно з чавуну. В іншому випадку плита не зможе розпізнати об'єкт, розташований на ній, внаслідок чого вам не вдасться створити свій кулінарний шедевр.
Розмір посуду
У середньому всі плити мають від двох до чотирьох конфорок, що відрізняються за розміром. Наприклад, у варильних поверхнях Gorenje можна знайти моделі як з маленькими, так і з великими елементами, що нагріваються. Деякі споживачі при використанні плити ставлять велику каструлю на маленьку конфорку чи навпаки. Однак це докорінно неправильно, адже при різниці більш ніж у 50-60% плита може відмовитися працювати. Варто також зазначити, що при регулярному використанні тари меншого діаметра можливе ламання техніки через перегрівання транзистора.
Неплоска поверхня посуду
Ще одна причина, чому індукційна плита не бачить сковороду чи інше начиння — це нерівне дно. Якщо воно деформоване або має наліт, який утворився після використання на газових конфорках у комбінованих варильних поверхнях, плита може не ввімкнутися. Однак є ймовірність й іншого результату:
- плита увімкнеться, але при регулярному використанні такого посуду зросте ризик появи пошкоджень на склокераміці;
- через тонке деформоване дно їжа пригорятиме, не просмажуватиметься.
Наші експерти інтернет-магазину Vencon рекомендують використовувати посуд із товстою плоскою поверхнею, адже так ви зможете легко та швидко приготувати свою улюблену страву.
Відстань між посудом та плитою
Щоб дво- чи чотириконфоркової варильні поверхні з індукційною системою працювали справно, необхідно правильно ставити сам посуд. Важливо, щоб він був встановлений посередині без будь-якої відстані з панеллю. В іншому випадку плита може не розпізнати об'єкт і не ввімкнутися.
Пошкодження плити чи сенсорів
Одна з найпоширеніших причин, чому індукційна варильна панель не бачить посуд, криється в пошкодженні поверхні плити. Наприклад, при несправному датчику температури може неправильно визначатися залишкове тепло. У такому випадку потрібно провести ремонт чотирьох- або двоконфоркової варильної поверхні. Ми не рекомендуємо робити його самостійно, адже наслідки можуть бути найрізноманітнішими.
Забруднення поверхні плити
Ваша сковорода не працює на індукційній плиті, хоча має дно із феромагнітної сталі? Причина цього може бути зовсім не в поломці самої плити, а в її забрудненні. При приготуванні їжі ви могли випадково забруднити варильну поверхню, через що на ній з'явилися нерівності, які не дають утворитися щільному контакту з посудом. Тому, перш ніж викликати спеціаліста, рекомендуємо очистити плиту від забруднень.
Електромагнітні перешкоди
Сучасні варильні поверхні Electrolux, Gorenje та інших брендів працюють на основі створення змінного магнітного поля, яке може бути чутливим до навколишнього середовища. Через зовнішні електромагнітні перешкоди, що створюються внаслідок стрибків напруги, роботи інших електроприладів або близькості радіомереж, плита може не включатися.
Технічні недоліки
Якщо варильна поверхня Hansa або іншого популярного бренду раніше працювала, але перестала вмикатися, можливо, несправність полягає:
- у поломці блоку керування;
- у відходженні індукційного модуля від робочої поверхні;
- у несправності дротів, що забезпечують живлення робочих елементів.
Усунути подібні проблеми зможе лише кваліфікований спеціаліст.
Індукційна плита не бачить посуд: ремонт та способи уникнення проблем
Багато споживачів не знають, що робити, якщо індукційна плита не бачить посуд. Спочатку слід визначити причину ламання. Якщо вона полягає в неправильному виборі кухонного начиння, його слід замінити. Якщо у вас немає відповідних об'єктів, виникає питання, як перевірити індукційну плиту без посуду? Зробити це дуже просто. Слід лише включити її на мінімальну потужність та наблизити магніт до поверхні. Якщо він притягується, то техніка працює справно.
Щоб уникнути виникнення проблем надалі, дотримуйтесь таких порад:
- Купуйте лише відповідний посуд.
- Використовуйте спеціальний адаптер для неферомагнітного дна.
Завдяки цим рекомендаціям ви зможете завжди користуватися своєю помічницею на кухні для приготування смачних та ароматних страв.