Кухонне приміщення досить непросте у функціональному плані. Тут не тільки готується їжа – часто це ще й їдальня зона, тому її намагаються оформити затишно і разом з тим практично.
Гарний ремонт, дорогий кухонний гарнітур, стильна обробка стін і підлоги – без витяжки все це може швидко втратити лиск. Частинки жиру і пари, які утворюються в процесі приготування їжі, змішуються з пилом і осідають на стелі, стінах. Усунути подібні забруднення практично неможливо, а ось правильно підібране витяжний пристрій впорається з перерахованими вище проблемами «на ура».
Подбати про ефективне відведення продуктів горіння дуже важливо. Особливо, якщо плита газова. При згорянні газу виділяється монооксид вуглецю (чадний газ), який є сильною отрутою – якщо його концентрація перевищує допустимі норми, здоров'я людини буде наражатися на небезпеку.
Як правило, у замовників не виникає сумнівів в тому, що витяжка на кухню – правильний вибір. А ось яку саме вибрати модель - питання цікаве. Якщо ви теж хочете стати більш компетентними в даному аспекті, пропонуємо вам ознайомитися з важливими критеріями вибору витяжки.
На що звернути увагу в першу чергу?
Сучасний ринок пропонує великий вибір витяжних агрегатів, які відрізняються:
- способом відведення відпрацьованого повітря;
- типом монтажу;
- потужнісними характеристиками;
- габаритами;
- дизайном.
Умовно всі витяжки можна розділити на три типи:
- Проточні.
- Рециркуляційні.
- Комбіновані.
Проточні витяжні пристрої підключаються до загальної вентиляційної шахти. Відпрацьоване повітря разом з надлишками вологи, продуктами згоряння і запахами видаляється через вентканал назовні.
Рециркуляційні моделі "переганяють" повітря через систему фільтрів, утримуючи мікрочастинки жиру, кіптяви, гару.
Комбіновані різновиди можуть працювати в різних режимах.
Яку витяжку вибрати: проточну або рециркуляційну?
При виборі типу витяжки потрібно враховувати умови експлуатації і можливості конкретного приміщення.
Основною вимогою для установки проточної витяжки є доступ до вентиляційного каналу.
Трапляються ситуації, коли дизайн кухонного приміщення не дозволяє монтувати витяжний пристрій в вентканал. У таких випадках можна розглянути рециркуляційні моделі. Для їх функціонування досить наявність розетки поблизу приладу.
Якщо у вас газова плита, то потрібно встановити проточну витяжку, так як фільтраційна не впорається з відведенням чадного газу. Рециркуляційні моделі більше підходять для роботи з індукційними та електричними варильними поверхнями.
Витяжка - як вибрати прилад по потужності?
Згідно санітарним нормам в приміщенні, де готується їжа, повітря повинне оновлюватися кожні 5-6 хвилин, тобто протягом години – приблизно 10-12 разів. Потужність витяжного пристрою повинна забезпечувати такий повітрообмін, тому необхідно шукати відповідний прилад.
Для того щоб розуміти, яка витяжка потрібна для вашої кухні, спочатку порахуйте обсяг повітря в приміщенні. Для цього перемножте ширину, довжину і висоту кімнати. Отримане число збільште в 10-12 разів – отримаєте необхідний обсяг повітря, з яким повинна справлятися витяжка за годину роботи.
Наприклад, розміри кухні складають 3х4х2, 7 м.обсяг повітря буде дорівнювати 32,4 м3. Помножимо отримане число на 10 і отримаємо значення 324 м3, тобто такий обсяг повітря повинна «проганяти» витяжка. Але це при ідеальних умовах. У реальних-руху повітряного потоку буде заважати забруднений фільтр, вигини воздуховода і т.д. тому необхідно до отриманого значення додати ще 30%, тобто отримаємо 421,2 м3.
Як підібрати витяжку на кухню за розмірами?
Після потужності розмір, мабуть, другий важливий параметр, На який потрібно звернути увагу. Габарити купола витяжного пристрою повинні повністю перекривати розмір варильної поверхні. В іншому випадку пар і кіптява будуть обходити витяжку і осідати на стінах.
Перед тим, як зайнятися пошуками підходящої моделі, візьміть рулетку і виміряйте розміри вашої плити.
Найпопулярніші розміри витяжних агрегатів 60 см і 90 см, рідше зустрічаються моделі із захопленням робочої області 50 см, 70 см і 100 см.
Як вибрати витяжку на кухню по конструкції?
Багато хто починає підбирати витяжку саме за цим параметром, адже від зовнішнього вигляду приладу залежить дизайн кухонного приміщення в цілому.
По конструкції витяжки ділять на:
- вбудовувані;
- телескопічні;
- плоскі;
- купольні;
- острівні;
- Т-подібні;
- кутові;
- похилі.
Вбудовувані витяжки - ідеальне рішення для невеликих кухонь. Такі прилади можна повністю інтегрувати в один з шаф гарнітура. При виборі пристрою діють ті ж правила: габарити витяжки повинні перекривати розміри варильної поверхні, а потужність – відповідати об'єму повітря, який необхідно «перекачувати» за одиницю часу.
Плоскі витяжки займають досить великий сегмент в числі інших різновидів. Вони відрізняються доступністю, їх нескладно встановити на необхідній відстані від вручений поверхні, вписати в наявний дизайн. Плоскі витяжки приваблюють споживачів простотою конструкції і невеликими розмірами.
Телескопічні витяжки являють собою різновид вбудованих. У вимкненому вигляді вони непомітні в інтер'єрі кухні. Робочий модуль висувається тільки під час приготування їжі. Особливість телескопічних витяжок в тому, що для ефективної роботи їх потрібно монтувати на відстані не більше 65-85 см.Якщо це значення витримати не вдається, то потрібно підібрати більш потужну модель.
Купольні моделі відносяться до числа найбільш потужних - за рахунок об'ємного дизайну всередині корпусу вдається встановити потужні вентилятори і кілька очищувальних фільтрів. Такі витяжки користуються попитом у тих споживачів, які прагнуть створити автентичний дизайн. За рахунок об'ємної форми у вигляді трапеції або півсфери витяжка стає головним акцентом в дизайні кухонного приміщення.
Острівні витяжки ефектно виглядають в сучасному дизайні кухні. Вони монтуються над столом-островом в просторих приміщеннях з площею від 20 м2 і більше. У таких витяжних агрегатах поєднується стильний дизайн і нові технології. Тип монтажу-стельовий. Це дозволяє довільно вибирати місце розміщення приладу.
Т-подібні витяжки виглядають легкими. Їх вибирають в ті інтер'єри, де важливо не перевантажити дизайн. Матеріали, з яких виконані такі прилади – метал і скло, тому витяжки легко вписуються в різні сучасні інтер'єри. Деякі моделі мають складну форму - в відключеному положенні прибираються в стелю.
Кутові витяжні пристрої передбачені для монтажу в кутку. У деяких випадках така конструкція приладу є оптимальною – вибір моделі виправданий, якщо:
- необхідно заощадити простір;
- по дизайну плита розташовується в кутку;
- інші моделі не вписуються в наявний інтер'єр.
Сьогодні досить популярні похилі витяжки. Виробники продовжують експериментувати з дизайном подібних моделей. У більшості випадків вони виглядають досить ефектно, не перевантажують інтер'єр невеликих кухонь, відрізняються непоганими характеристиками потужності.
Додаткові параметри вибору
В рециркуляційних і проточних витяжках основну увагу необхідно приділити типу використовуваних фільтрів. Основою для їх них можуть служити наступні матеріали:
- флізелін, синтепон - такі фільтри є одноразовими;
- сталь, алюміній - ці фільтри жироуловлювачі мають необмежений термін служби;
- вугільні суміші застосовуються в рециркуляційних моделях – вони добре поглинають запахи.
За типом управління витяжки можна розділити на:
- сенсорні - перемикання режимів здійснюється простим дотиком;
- кнопкові - для вичавити кнопку з відповідною програмою;
- слайдерні – на панелі управління є переміщається повзунок;
- дистанційні - управління здійснюється за допомогою пульта ДУ.
Для зручності господинь багато витяжки укомплектовані підсвічуванням, яку здійснюють світлодіодні, галогенні або лампи розжарювання. Світлодіодні найбільш дорогі, але вони мають тривалий термін служби, безпечні і економні.
Якщо ви шукаєте витяжку, але не можете визначитися з вибором, телефонуйте нам. Експерти інтернет-магазину інженерних рішень Vencon допоможуть розібратися з тонкощами конкретних моделей, проконсультуємо з питань експлуатації та догляду.