Надлишок вологи в житлових приміщеннях створює несприятливі мікрокліматичні умови. Водяна пара, якою перенасичене повітря, руйнівним чином діє на меблі, будівельні конструкції будинку, псує обробку. Крім того, підвищений рівень вологості негативно відбивається на здоров'ї. Таким повітрям важко дихати, погіршується загальне самопочуття.
Якщо ви помітили, що на кухні стало відволожуватися повітря – необхідно проаналізувати причини, які призвели до підвищення вологості. Кухонні приміщення знаходяться на другому місці після ванних кімнат за кількістю зон, які підвищують вологість. Регулярне миття посуду, прибирання, приготування їжі, кип'ятіння чайника – всі ці заходи призводять до накопичення вологи в повітрі. Якщо її не відводити назовні, вологість буде акумулюватися і призводити до відволоження. Як наслідок, може з'явитися неприємний запах затхлості, кути і укоси почнуть чорніти.
У цій статті експерти інтернет-магазину кліматичної техніки Vencon пропонують детально розглянути причини, які призводять до відволоження. Для кожного випадку ми підберемо рішення, щоб привести вологість в норму.
Чому шкідлива висока вологість повітря в кухні?
Вологе повітря створює ідеальне середовище для розмноження патогенної мікрофлори – концентрація хвороботворних бактерій, спор цвілі, пилових кліщів різко збільшується. При диханні мікроби потрапляють всередину організму, змушуючи імунну систему працювати на знос. При підвищеній вологості:
- загострюються хронічні та алергічні захворювання;
- частішають ГРВІ (відрізняються затяжним характером перебігу хвороби);
- підвищується навантаження на серцево-судинну систему;
- частішає серцебиття і пульс;
- з'являються регулярні головні болі.
Якщо перевищена норма вологості повітря на кухні, псуються предмети меблів. Матеріали, з яких виконаний кухонний гарнітур, з часом розбухають і деформуються. Приходять в непридатність металеві елементи: петлі на дверцятах, дрібна і велика кухонна техніка. Волога псує оздоблення. Якщо не вживати ніяких заходів, можуть відшаруватися шпалери, почне відпадати штукатурка, почорніють стіни і укоси.
Висока вологість повітря в кухні: основні джерела
Підтримувати вологість в діапазоні 40-60% в кухонному приміщенні складніше, ніж в інших кімнатах. Для цього необхідно налагодити повітрообмін на рівні 100 м³/год. Грамотно організована система вентиляції:
- Запобігає росту грибка і цвілі.
- Захищає побутову техніку і оздоблення.
- Дозволяє нормалізувати мікроклімат в кухонному приміщенні.
- Зменшує концентрацію патогенного мікробіома в повітрі.
- Робить перебування на кухні комфортним під час готування і після.
У будь-якому кухонному приміщенні присутні джерела вологи. Виключити їх не вдасться, так як контакт з водою – невід'ємна частина щоденної рутини. Приготування їжі і подальше прибирання на кухні, миття посуду – такі заходи проводяться регулярно. Однак уникнути перезволоження повітря можна. Для цього необхідно відкоригувати повітрообмін. Чому може спостерігатися висока вологість повітря в кухонному приміщенні? Ось найпоширеніші причини.
Посудомийні машини: як вони можуть провокувати вогкість на кухні
Мити брудний посуд і кухонне начиння доводиться щодня, іноді по кілька разів на день. При цьому неважливо, виконується це вручну або за допомогою посудомийної техніки – волога неминуче буде накопичуватися в повітрі після кожного такого заходу. Запобігти осідання конденсату можна за допомогою витяжного вентилятора. Такі пристрої ефективно відводять на вулицю повітря, насичене вологою, приводячи мікрокліматичні параметри кухонного приміщення в норму.
В каталозі нашого інтернет-магазину можна купити вентилятори для кухні за доступними цінами. При цьому потрібно пам'ятати «золоте» правило: кількість відпрацьованого повітря має дорівнювати припливному. Для цього потрібно подбати про встановлення припливного клапана, через який в кухонне приміщення буде проникати свіже і більш сухе повітря.
Процес приготування їжі
Під час готування повітря на кухні насичується водяною парою. Обов'язково накривайте каструлі і сковорідки кришками – так ви зменшите кількість вологи, що випаровується при кипінні води. Не забувайте включати витяжку. Вона буде захоплювати продукти згоряння газу (якщо плита газова), зайву вологу, запахи, вловлювати жирові випаровування.
Якщо у вас на кухні встановлений тільки витяжний вентилятор, використовуйте його. До речі, підібрати канальний вентилятор для витяжки можна на нашому сайті.
Як тільки завершите готувати, не відключайте витяжний прилад. Нехай він ще попрацює 10-15 хвилин, щоб видалити залишки вологи. Якщо ви не хочете стежити за роботою вентилятора, можна купити прилад з сенсорами вологості. Такий вентилятор автоматично регулює швидкість витяжки. Як тільки датчики фіксують зайву вологу, прилад прискорюється. І, навпаки, коли вологість приходить в норму, вентилятор працює повільніше. Не менш зручні витяжні пристрої з таймером. Вони дозволяють задавати час включення і відключення.
Який би варіант ви не вибрали, врахуйте особливості кухонного приміщення. Під час приготування їжі в повітря потрапляють краплі жиру, тому потрібен витяжний вентилятор, який зручно очищати. Наприклад, моделі з решіткою. Багато хто думає, що відкритої кватирки під час готування достатньо, щоб пар вийшов і не утворювався конденсат.
Насправді це не так. На приготування їжі може йти від однієї години і більше. Ви не зможете постійно тримати кватирку відкритою. До того ж влітку всередину приміщення буде проникати пил і спека, взимку швидко випарується тепло. Набагато ефективніше боротися із зайвою вогкістю за допомогою витяжних агрегатів. Підібрати такі установки можна в каталозі нашого інтернет-магазину Vencon. Також у нас можна замовити професійний монтаж вентсистем.
Зовнішнє повітря
Є ще один недолік припливу, який надходить на кухню через відкрите вікно або кватирку. У зовнішнього повітря температура набагато нижча, ніж у потоків всередині приміщення. При змішуванні теплі повітряні маси охолоджуються і вже не можуть утримувати накопичену водяну пару в повному обсязі. Як наслідок, частина вологи випадає у вигляді конденсату на стінах, стелі, поверхнях кухонного гарнітура, на склі вікон.
Щоб цього не відбувалося, бажано встановити рекуператор. Це припливно-витяжний пристрій, в конструкції якого передбачений теплообмінник. Припливний і відточний повітряні потоки не змішуються, але завдяки теплообміннику відбувається нагрів вхідного повітря теплом, відібраним у відпрацьованого. Використання рекуператора дозволяє:
- усунути проблему вогкості;
- відвести назовні перезволожене повітря;
- заощадити до 75% тепла.
Рекуператори, як і витяжні вентилятори, також можуть комплектуватися датчиками вологості. Такі сенсори автоматично коригують швидкість роботи рекуператора в залежності від поточних параметрів вологості. Вибрати агрегат з відповідною потужністю можна в нашому каталозі – рекуператор допоможе налагодити ефективний повітрообмін.
Низька температура на кухні
Проблема з вогкістю в кухонному приміщенні може мати сезонний характер. Наприклад, в міжсезоння, коли центральне опалення працює недостатньо ефективно, температура знижується по всьому будинку. Це призводить до того, що з охолодженого повітря конденсується волога – з'являється вогкість, спертий запах.
Щоб не допустити подібного, потрібно стежити за температурним режимом і при необхідності використовувати додаткові опалювальні агрегати (електроконвектори, електричні радіатори тощо). Як тільки температура в будинку (і на кухні в тому числі) буде відрегульована, відволоження повітря припиниться. Проблему з підвищеною вологістю можна вирішити за допомогою осушувача. Такі прилади витягують надлишок вологи з повітря і допомагають нормалізувати мікроклімат. Купити осушувач повітря недорого ви можете через наш сайт.
Як прибрати вогкість на кухні, якщо волога накопичується ззовні?
Не завжди джерело вологи знаходиться всередині приміщення. Часто причина вогкості в тому, що будинок недостатньо утеплено зовні. Тонкі стіни в холодний сезон промерзають, в результаті чого всередині приміщення виступає конденсат. При такому положенні справ вентиляція не буде справлятися. Єдиний вихід – коректно виконати роботи з утеплення. Якщо теплотехнічні розрахунки провести грамотно, і відповідно до них виконати утеплення стін зовні, це допоможе змістити точку роси ближче до зовнішнього краю. Як наслідок – налагодиться мікроклімат всередині кухонного приміщення.
Ще одна поширена причина вологості в кухні – негерметичні вікна. Якщо при установці стики між віконною рамою і вікном закладені недостатньо надійно, через них всередину буде проникати холодне зовнішнє повітря і провокувати випадання конденсату на поверхнях всередині кімнати. Також необхідно стежити за станом віконного ущільнювача. Згодом він розсихається і приходить в непридатність. Якщо ви помітили, що від вікна протягає, можливо, пора замінити ущільнювач.
Як позбутися від вогкості на кухні за допомогою правильної витяжної вентиляції?
Найчастіше причина зайвої вологості пов'язана з помилками при проектуванні системи вентиляції. Якщо є невідповідності вимогам ДБН В2.5-67-2013 і ДСТУ ЕН 15251 (державним будівельним нормам, які регламентують роботу витяжних систем), то вхідні повітряні потоки нерівномірно розподіляються по приміщенню, утворюючи застійні області. Це призводить до накопичення відпрацьованого повітря, відволоження.
Ще одна поширена ситуація – вентиляційні канали забилися і вже не можуть повною мірою відводити повітря. У всіх таких ситуаціях не обійтися без допомоги фахівців, які визначать джерело зайвої вологи і відкоригують роботу системи вентиляції. Потрібно мати на увазі, що варіант з припливними клапанами – самий бюджетний. Однак він не зручний в зимовий період – через приплив буде надходити всередину холодне повітря. Тому краще раз вкласти кошти в придбання і установку рекуператора, ніж щорічно втрачати дорогоцінне тепло в зимовий період і страждати від надлишку вологи.
Нормалізувати мікроклімат на кухні можна за допомогою кондиціонера, якщо в ньому передбачена функція осушення повітря. Деякі моделі спліт-систем можуть працювати в режимі обігріву – їх можна використовувати в міжсезоння в якості додаткового джерела тепла. Ознайомтеся з асортиментом товарів на нашому сайті – у нас є кондиціонери з широким набором додаткових функцій. Серед них ви зможете підібрати підходящий варіант для свого будинку.
Підводячи підсумок, можна сказати, що проблему з підвищеною вологістю на кухні можна вирішити. Потрібно встановити причину накопичення водяної пари в повітрі і усунути її, тоді мікроклімат нормалізується. Не менш важливо налагодити ефективний повітрообіг, щоб разом з відпрацьованим потоком відводилася і зайва волога. Якщо ретельно опрацювати всі ці моменти і встановити вентиляційне обладнання, вогкість в кухонному приміщенні перестане вас турбувати. З усіх питань, що стосуються вибору оснащення або послуг з монтажу вентсистем, телефонуйте експертам компанії Vencon.
Зображення взяті з відкритих джерел.