Що може бути смачніше ароматної чашечки кави? Без цього напою багато хто не уявляє свій ранок, не можуть зосередитися, якщо потрібно прийняти важливе рішення. Навіть звичайна зустріч друзів в кафе проходить душевніше, якщо в атмосфері витає цей неймовірний аромат.
Існує безліч способів приготування кави: хтось любить еспресо з гірчинкою, комусь смачніше латте. Але головне в цьому напої не сорт використовуваних зерен, не ступінь обсмажування і навіть не вид помолу. Велике значення грає вода.
Чи замислювалися ви над тим, як вона впливає на смак кави? Часто поліпшити один і той же напій можна, якщо заварити його із застосуванням іншої води.
Сьогодні ми розберемося з головним секретом цього напою, що бадьорить – дізнаємося, як приготувати ідеальну чашку кави.
Як сильно змінюється смак кави в залежності від води?
Переоцінити вплив води на якість і смак приготованої кави складно. Якщо взяти по процентному співвідношенню, то отримаємо наступну картину: 98% до 2%, де перше число відповідає за воду.
Наприклад, через надмірну кислотність напій буде неприємно гірчити, а при підвищених лужних показниках - смак виявиться "плоским" , без характерних переливів і відтінків.
Фахівці оцінюють майстерність бариста на міжнародних змаганнях, розробили спеціальні критерії, яким повинна відповідати вода за хімічним складом.
Важливо все:
- Запах. При наявності домішок у вигляді сульфідів або присутності хлору вода буде відчуватися як застояна.
- Прозорість. Домішки псують смак кави і фарбують воду в різні відтінки (жовтуватий, червонуватий та ін.).
- Присутність сполук хлору. Якщо вони є, це позначається на якості напою (водопровідна вода не годиться).
- Мінеральний склад. Потрібно орієнтуватися на показник TDS, рівний 75-250 мг/л.
- Жорсткість. Розрізняють - карбонатну (усувається кип'ятінням) і некарбонатну (від неї позбутися складніше).
- Кількість кальцію. Оптимальний показник становить 17-85 мг/л.
- Лужні параметри. Якщо за даним критерієм вода відповідає числу 40 мг/л, то смак не буде «страждати».
- Рівень pH. Повинен бути на рівні приблизно 6,5-7 – тоді смак кави буде збалансованим.
- Кількість натрію. Даний параметр повинен не перевершувати 30 мг/л.
Як правильно вибрати воду?
Пробували каву в ресторані або хорошій кав'ярні? Повторити такий смак в домашніх умовах складно. Справа в тому, що в таких закладах використовують професійні системи водоочищення. Попередньо воду здають на аналіз, а вже потім налаштовують фільтри таким чином, щоб домогтися потрібного складу.
Як вже було зазначено вище, водопровідна вода - не найкращий варіант для заварювання кави. Вона занадто жорстка, тому смак виходить кислим і «забивається» аромат. Дистильована вода теж не підійде – в ній немає мінеральних компонентів, здатних розставити тонкі смакові акценти. На ній напій виходить невиразним, «прісним».
Найпростіший варіант приготування смачної кави в домашніх умовах – купити бутильовану воду. При цьому звертайте увагу на її склад (вказаний на етикетці) і підбирайте доречну за вищевказаними параметрами.
Якщо ж хочете використовувати водопровідну воду, то подбайте про її попереднє очищення. За допомогою спеціальних фільтрів- систем зворотного осмосу – її можна:
- довести до потрібного ступеня чистоти;
- збагатити відсутніми мінеральними компонентами;
- очистивши від надлишку солей та інших домішок;
- позбавити від неприємного присмаку і сторонніх запахів;
- зробити набагато краще за смаковими якостями.
Вода, очищена таким чином, відрізняється унікальними смаковими якостями і може скласти гідну конкуренцію бутильованої. Завдяки триступеневим фільтрам очищення вода стає не тільки чистою, але і безпечною для здоров'я. З неї видаляються хвороботворні мікроорганізми, віруси.
Що таке стандарт Golden Cup?
Єдино правильного варіанту приготування кави немає – все буде залежати від ваших особистих смаків, улюбленого сорту кавових зерен, використовуваної кавомашини (або способу приготування).
Можна орієнтуватися на стандарт Golden Cup. Якщо слідувати цим рекомендаціям, то на кожен грам меленої кави слід брати 18 мл води. Спробуйте приготувати напій так, оцініть результат, а потім відкоригуйте співвідношення на свій смак.
Згідно стандартів Golden Cup, температура води теж має значення при приготуванні напою. Заливати треба каву холодною водою – тепла не підходить, так як вона не дозволить повністю розкритися аромату і смакових переливам, притаманним конкретній марці зерен.
При нагріванні не можна допустити перегріву. Максимальна температура при приготуванні не повинна перевищувати 93 °с. Якщо градусна міра буде вище, то з кави вийде більше екстрактів і їх концентрація буде надлишковою – напій буде мати гіркуватий присмак.
Заварювати напій потрібно не більше 6 хвилин. В іншому випадку кава вийде занадто міцним.
Як вибрати воду для приготування чаю?
Любителів чаю не менше, ніж кавоманів. При заварюванні цього благородного тонізуючого напою вода має не менше значення, ніж при приготуванні кави.
Водопровідна вода, звичайно, не годиться – вона не дасть повною мірою відчути багатий аромат і смак чаю (особливого або дорогого колекційного).
Китайці відносяться до чайної церемонії з трепетом і благоговінням. Вони вважають чай духом, а воду – тілом. Тільки якщо всі тонкощі чайної церемонії будуть враховані, можна розраховувати на те, що напій не тільки вгамує спрагу, то і повертає тонус, відновить сили.
Ідеальна вода для заварювання чаю – м'яка, «жива». У ній не повинно бути ніяких домішок, солей та ін.
Звичайно, доочищена вода не зрівняється з природною по енергетиці і смаку, але наблизити її мінеральні характеристики до ідеальних параметрів можна. Для цього підійдуть магістральні фільтри для побутової води. Такі пристосування встановлюються у водопровідну трубу. Залежно від кількості картриджів пристрою ділять на:
- одноступінчасті – виконують грубу очистку;
- двоступеневі – виконують тонку очистку;
- триступінчаті – пом'якшують воду, змінюючи її мінеральний склад.
Магістральні фільтри можна встановлювати в водопровід з гарячою і холодною водою.
Температура, час приготування напою, правильні пропорції між кількістю чаю і води – ось головні фактори, від яких буде залежати результат. Не менш важливо заварювати чай в хорошому настрої-тільки з урахуванням всіх тонкощів приготування напій розкриє межі смаку.
Матчу - що потрібно для його правильного приготування?
Матчу (маття) – це зелений чай, який збирають в Японії. Його особливість в тому, що він розтертий в дрібний порошок до стану пудри. При зборі чайного листя кущі накривають, щоб уберегти від пекучих променів сонця – так вдається зберегти максимум свіжості і корисних речовин.
Популярність цього напою легко пояснити його воістину фантастичними якостями. Матч:
- перевершує зелений чай і ягоди годжі за вмістом антиоксидантів;
- допомагає ефективно скидати зайву вагу;
- нормалізує рівень цукру в крові;
- сприяє виведенню холестерину;
- покращує роботу головного мозку;
- є відмінною профілактикою серцево-судинних захворювань;
- викликає відчуття насичення, що допомагає значно зменшити порції при прийомі їжі;
- сприяє підвищенню працездатності;
- покращує пам'ять і концентрацію уваги;
- завдяки вмісту амінокислоти L-тіанін сприяє виробленню гормонів радості, покращує настрій.
Перед заварюванням потрібно:
- підготуватися внутрішньо – звільнитися від негативних думок, постаратися знайти нейтральний настрій;
- вибрати вид чаю, який відповідає настрою;
- підготувати посуд і спеціальним чином очищену воду.
Китайці вірять, що правильно організована чайна церемонія дозволяє знайти ясність думок, коли вони затуманені.
Підібрати відповідну систему очищення можна в каталозі Ecosoft. Тут представлений широкий асортимент продукції, яка допоможе змінити не тільки смак приготованого чаю і кави, але і якість життя в цілому.
Як правильно вибрати фільтр для очищення води?
На сьогоднішній день виробники в достатку пропонують різні пристрою для водоочистки, тому зорієнтуватися серед асортименту простому обивателю непросто. У кожного фільтра є свої конструктивні і функціональні особливості, плюси і мінуси.
Ми рекомендуємо вам перед покупкою провести аналіз води, яку ви використовуєте для пиття, приготування їжі та напоїв. Виходячи з отриманих лабораторних даних, буде простіше зрозуміти, які завдання ставити перед системою очищення.
Воду для побутових господарських потреб і для приготування їжі необхідно очищати по-різному:
- для пиття потрібна вода безпечна за складом з приємними смаковими якостями;
- для побутових приладів (пральної, посудомийної машини) – м'яка;
- для господарських потреб зазвичай вистачає грубого очищення.
Щоб отримати максимум користі від застосування систем очищення води, необхідно:
- Слідувати рекомендаціям виробника пристрою.
- Не нехтувати допомогою професіоналів, якщо з'явитися в цьому необхідність.
- Своєчасно виконувати заміну картиджей Ecosoft або інших виробників).
На закінчення хотілося б відзначити, що застосування спеціальних фільтрів для води в умовах сучасної екологічної ситуації не данина моді, а елементарна турбота про своє і здоров'я своєї сім'ї.
Рішення купити фільтр зворотного осмосу Ecosoft виправдано і з економічної точки зору. Якщо порахувати вартість бутильованої води і порівняти, скільки ви витратите на її придбання протягом всього часу експлуатації пристрою, то вигода буде очевидною. Хоча ціни на фільтри Ecosoft досить високі, в перспективі витрати окупляться.