Подрібнювач харчових відходів (або діспоузер) – побутовий прилад, призначений для утилізації залишків їжі. Встановлюється під раковиною (там, де зазвичай стоїть сифон) і утилізує відходи в каналізацію. Це пристрій дуже допомагає сучасній господині на кухні, тому ми розповімо вам на що слід звертати увагу при виборі діспоузера, щоб не прогадати.
Конструктивні особливості та принцип роботи подрібнювача харчових відходів
Подрібнювач харчових відходів – компактний пристрій об'ємом 3-5 літрів, що монтується під мийкою. Перемелює залишки їжі до стану рідкої суспензії, а потім відводить все це в каналізацію разом з водою.
Як згадувалося вище, ставиться діспоузер під мийкою. Однією стороною його приєднують до зливу в раковині, а інший - до каналізаційної труби. Робота непроста, тому виконувати її повинен досвідчений майстер.
Діспоузер призначений тільки для переробки харчових відходів. Папір і картон (тобто упаковку від їжі) а також скло та інші матеріали він не подрібнює. Власне, прилад для цього і не призначений, та й таке сміття зазвичай відразу викидається у відро для сміття.
Що стосується принципу роботи, то функціонує подрібнювач наступним чином. Усередині нього знаходяться обертові диски і дробильні кулачки. Саме вони притискають залишки їжі до стінок, перетираючи і перетворюючи їх в рідину. У механічних моделей робочий механізм приводиться в дію самою водою, а у електричних - за рахунок двигуна.
Плюси і мінуси використання диспоузера
Плюсів у діспоузера багато:
- скорочує кількість відходів, які викидаються у відро для сміття;
- усуває запахи на кухні (вони з'являються в процесі підгнивання органічних продуктів);
- запобігає засміченню труби великим сміттям;
- має безпечну конструкцію (поранитися просто неможливо);
- знижує шкоду для навколишнього середовища(більше 30% всього сміття - це саме харчові відходи).
Що стосується мінусів, то він всього один – висока ціна. Також збільшиться витрата води – але зовсім небагато. І якщо використовувати електричну модель – то збільшиться і витрата електроенергії (теж незначно).
Різновиди подрібнювачів харчових відходів
Перед тим як вибрати подрібнювач харчових відходів, необхідно заздалегідь визначити бюджет на його придбання. Адже саме від нього доведеться відштовхуватися при вивченні характеристик тієї чи іншої моделі.
А щоб не помилитися з покупкою, потрібно дивитися на ключові критерії. Їх багато, тому, щоб ви розуміли, як правильно вибрати діспоузер, розглянемо кожен пункт докладніше.
Перший момент - це різновиди діспоузеров. Залежно від принципу роботи розрізняють 2 види: механічний і електричний. І який вибрати подрібнювач харчових відходів? Щоб це зрозуміти, розглянемо їх особливості, а також порівняємо плюси і мінуси.
Електричні моделі
Електричні діспоузери оснащені двигуном і працюють від електромережі. Являють собою потужний, надійний і довговічний пристрій. За рахунок цього вони і вважаються більш популярними, ніж механічні аналоги.
Основні плюси електричних діспоузеров:
- висока продуктивність;
- безпека;
- простота у використанні;
- великий термін служби (близько 25 років);
- автоматичне відключення в форс-мажорних ситуаціях (якщо всередину потрапив предмет, що заважає роботі).
Основні мінуси:
- шумна робота (не сильно, але все ж);
- не всі великі відходи можуть перероблятися;
- залежність від електромережі (для будинків, де часто трапляються перебої з електроживленням, така модель принесе більше клопоту, ніж користі).
Також враховуйте, що електричні моделі діляться на 2 підвиди:
- З постійним завантаженням. Подрібнюють відходи безперервно (наприклад, під час миття посуду). Коли ж тарілки вимиті – залишиться лише вимкнути діспоузер.
- З порційним завантаженням. Спочатку в діспоузере накопичується певна порція відходів. І тільки потім він починає їх подрібнювати. Процес повторюється стільки разів, скільки потрібно. Це не зовсім зручно, тому такі моделі особливою популярністю не користуються.
Механічні моделі
Механічні діспоузери являють собою простий і надійний пристрій. Підключення до мережі їм не потрібно. Подрібнюючий механізм приводиться в рух за рахунок потоку води, тому для його роботи потрібно просто відкрити кран в раковині.
Основні плюси таких моделей:
- незалежність від електромережі (ідеальний варіант для будинків, де постійно трапляються перебої зі світлом);
- непогана продуктивність;
- надійність;
- невибагливість;
- тиха робота;
- автоматичне блокування при попаданні великих і дуже великих частинок (що запобігає поломки при спробі подрібнити такі відходи).
Основні мінуси:
- для ефективної роботи потрібно нормальний напір води (якщо тиск води нижче 4 бар, то з подрібненням відходів виникнуть складності);
- працює тільки при подачі води;
- гірше подрібнює великі частинки відходів (в порівнянні з електричними аналогами).
Тепер, знаючи особливості кожного варіанту, ви з легкістю зможете визначитися, який вибрати діспоузер. Тут потрібно відштовхуватися від особливостей будинку і особистих побажань. Наприклад, якщо часто трапляються перебої зі світлом – вибираємо подрібнювач харчових відходів механічного типу, тут і думати нічого. А якщо у вас слабкий напір води – тоді електричного типу.
Потужність
Даний параметр стосується тільки електричних моделей, так як у механічних його немає. В даному випадку перед тим як вибрати діспоузер, необхідно визначитися з двома речами. Перший – скільки людина у вашій родині. Другий – яка кількість харчових відходів в день у вас утворюється. І, виходячи з цього, підбирати відповідну модель.
Відразу відзначимо, що потужність електромоделей варіюється від 500 до 1000 Вт. Хоча зустрічаються пристрої потужністю до 500 Вт. Щоб полегшити вам це завдання, наведемо основні рекомендації щодо вибору подрібнювача харчових відходів:
- для маленької сім'ї підійде модель до 500 Вт (вона компактна, легко поміщається в малогабаритній кухні, та й електроенергії «їсть» мінімум);
- для сім'ї з 4-5 людей, що проживають в квартирі, оптимальним варіантом буде модель на 500 Вт (такої потужності вистачить для подрібнення будь-яких частинок);
- для великої родини підбирайте діспоузер за формулою: 1 людина=100 Вт (наприклад, для 7 осіб має сенс купити пристрій на 700 Вт);
- для використання на виробництві призначені моделі потужністю 1100 Вт і вище (вони з легкістю впораються з будь-якими твердими і великими відходами).
Швидкість обертання дисків
Ця характеристика теж стосується тільки електричних подрібнювачів. У механічних цей показник залежить від напору води.
Від даного параметра безпосередньо залежить, скільки відходів буде подрібнюватися за 1 хвилину. Тому в характеристиках моделі виробники вказують показник, що вимірюється в кількостях оборотів в хвилину.
Для ефективної роботи вибираємо діспоузер зі швидкістю від 1400 об/хв, не менше. Також має сенс купити модель, що підтримує різні режими швидкості. В такому випадку ви зможете вибирати оптимальну швидкість в залежності від типу харчових відходів (м'які або тверді, дрібні або великі), і заодно економити електроенергію.
Об'єм циліндра
Цей критерій безпосередньо пов'язаний з потужністю електромоделей. Чим більше обсяг, тим потужніше має бути пристрій. Як правило, він варіюється в межах від 700 мл до 1500 мл.
Перед тим як підібрати подрібнювач харчових відходів, потрібно врахувати два моменти. Перший - кількість вільного місця під раковиною. І другий – кількість осіб в сім'ї . Якщо місця мало, тоді підбираємо діспоузер об'ємом до 900 мл. Якщо ж місця достатньо, і сім'я у вас велика, то придивляйтеся до моделей об'ємом 1,2 л і більше.
Кількість ступенів подрібнення
Вище ми розглянули найважливіші критерії вибору подрібнювача харчових відходів. Але є також ряд додаткових моментів, на які теж треба звертати увагу перед тим, як підібрати діспоузер.
Так, залежно від моделі діспоузери можуть мати:
Чим їх більше, тим ефективніше подрібнюються харчові відходи. Але і тим дорожче коштує пристрій. Тому тут рекомендації щодо вибору діспоузера прості: враховуйте, які відходи найчастіше доводиться подрібнювати і відштовхуйтеся від цього.
Габарити
Також правила вибору подрібнювача харчових відходів диктують необхідність враховувати і його габарити. Прилад ставиться під мийкою – відповідно він повинен туди поміщатися.
Нічого складного тут немає: вимірюємо вільну відстань і підбираємо Подрібнювач харчових відходів, який підходить вам за розмірами.
Матеріал
Найкраще купувати моделі, внутрішня камера яких виконана з нержавіючої сталі. Вони стійкі до впливу побутової хімії і, відповідно, мають більший термін служби.
Що стосується корпусу, то він може виготовлятися з пластику або металу. Перші моделі вважаються «побутовими», а тому є малопотужними і дешевими. А другі – «професійними», тобто більш продуктивними і дорогими.
Варіанти управління
Звичайні моделі управляються за допомогою пневмокнопки, яка розташовується на стільниці. Це стандартний метод управління. До кнопки підключений шланг, що передає тиск повітря в корпус діспоузера, де такий же пристрій натискає на електрокнопку. Це запобігає коротке замикання або випадковий удар струмом, якщо раптом кнопку заллє водою.
Деякі сучасні моделі додатково підтримують дистанційне керування. Для цього в комплекті до них йде пульт ДУ.
Також диспоузер можна підключити до смарт-розетки, яка зазвичай управляється зі смартфона. І таким простим способом управляти і подрібнювачем в дистанційному режимі.
Що вибрати – вирішувати вам. Тут все залежить від того, на що ви готові піти: свердлити додатковий отвір в стільниці або ж мати в будинку ще один пульт.
Додаткові функції
Залежно від функціоналу діспоузери можуть підтримувати різні корисні опції. Наприклад:
- функцію реверсу (виручає в тому випадку, якщо всередині застрягнуть харчові відходи);
- захист від перевантажень (автоматично зупиняє роботу в разі високого навантаження, тобто якщо всередину потраплять сторонні предмети на зразок столових приладів);
- антибактеріальне покриття (запобігає появі бактерій і запахів);
- пневмовимикач та ін.
Виробник
Вибір виробника – особиста справа кожного. Тут можна порадити тільки одне: купуйте продукцію від перевірених брендів – і не помилитеся.
До таких належать компанії:
В асортименті кожного виробника є різні моделі, так що ви без особливих зусиль зможете знайти підходящий для себе варіант. Причому як за характеристиками, так і за ціною.
Що ж, тепер ви знаєте, як правильно вибрати подрібнювач харчових відходів. Всі основні правила вибору діспоузера ми розглянули – тепер справа за вами. Спочатку визначте бюджет на покупку і подумайте, яка модель вам потрібна. А далі, враховуючи всі важливі критерії вибору діспоузера і додаткові, підбирайте пристрій, який підходить за всіма ключовими параметрами.