Характерні чорно-зелені або сірі плями на кухні – це цвіль. Вони виникають на різних поверхнях: на стелі, на швах між плиткою на підлозі, на стінах, за кухонним гарнітуром. Уражені грибком ділянки – не тільки косметична проблема. Якщо ви помітили грибок на кухні, необхідно терміново вживати заходів. В іншому випадку колонії міцелію будуть збільшуватися і самостійно вивести цвіль вам вже не вдасться.
Грибок на кухні уражає все навколо, навіть якщо плями зосереджені в кутах або в зоні біля плінтуса. Цвіль виділяє спори, які разом з повітрям розносяться по всій площі приміщення і осідають на поверхнях, продуктах харчування, меблях. Під час приготування або прийняття їжі на кухні всі домочадці наражають своє здоров'я на небезпеку. Експерти інтернет-магазину Vencon пропонують вам детально розібратися з питанням, як позбутися від грибка на кухні. У цій статті розглянуті основні причини, які призводять до зростання цвілі і запропоновані ефективні методи боротьби з нею.
Чому на кухні з'являється цвіль?
Спори грибка поширені повсюдно. Як тільки вони потрапляють в сприятливе середовище, починається їх активне розмноження. На кухні під час приготування їжі підвищується рівень вологості і температура. А це ідеальні умови для росту цвілі. Якщо не подбати про ефективну вентиляцію, то неминуче кухня покриється специфічними плямами. Можемо порекомендувати прилад з нашого онлайн-каталогу, який користуються популярністю у покупців – це провітрювач Blauberg Fresher 50. Завдяки йому повітря, насичене вологою, буде відводитися з кухонного приміщення, і грибок не з'явиться.
Водночас перенасичення повітряного середовища на кухні відбувається не тільки через готування. Щодня в повітря виділяється водяна пара в процесі:
- життєдіяльності людей – на одну людину припадає 0,5-1,2 л;
- миття підлог – 0,2 л;
- приготування їжі – до 2 л на одну людину;
- миття посуду – 0,5 л;
- розморожування холодильника – 0,5 л;
- миття рук, овочів, фруктів – близько 0,2-0,4 л;
- природної вологовіддачі будівельних конструкцій будівлі – 3-8 л;
- життєдіяльності кімнатних рослин – 0,2-0,5 л.
Волога, що виділяється не має залишатися в кухні і перенасичувати повітряне середовище, тому потрібно налагодити виведення відпрацьованого повітря назовні. Якщо вентиляція функціонує некоректно або її недостатньо, на кухні застоюється і відволожується повітря, різко зростає кількість грибкових колоній.
Помилки при організації вентиляції — як основна причина цвілі в кухні
В процесі приготування їжі обов'язково має працювати витяжка. Якщо у вас на кухні її немає, обов'язково встановіть. Вона буде витягати пар, вловлювати частинки жиру. Вибрати відповідний за потужністю та типом пристрій можна на нашому сайті в розділі кухонні витяжки.
Однак навіть правильно підібрана витяжна парасолька не здатна повністю очистити повітряне середовище на кухні. Щоб повітря не застоювався, необхідно налагодити повітрообіг на рівні не менше 100 м³/год. Тому «на допомогу» витяжці потрібно встановити витяжний вентилятор.
У більшості будівель в Україні при проектуванні вентиляції вдаються до спорудження системи повітроводів, по яких має відбуватися циркуляція повітряних мас внаслідок різниці температурного і гравітаційного тиску. Але на практиці такий принцип себе не виправдовує. З роками вентшахти засмічуються, а установка склопакетів перетворює кухню в герметичну «коробку». Вентиляція, яка спочатку планувалася як система з природним спонуканням повітря, перетворюється в змішану. Частково повітря відводиться механічно – примусовим шляхом, частково – як наслідок перепадів температур у вентканалі і в кухонному приміщенні.
Саме тому необхідно встановлювати пристрої з примусовим типом руху повітропотоку. Експерти Vencon можуть запропонувати комплексне рішення по організації повітрообміну і виконати проектування систем вентиляції на професійному рівні.
Як позбутися від цвілі на кухні за допомогою провітрювача?
Помилки, допущені при проектуванні і реалізації вентиляції на кухні, призводять до різних проблем. У багатоквартирних будинках до системи повітрообігу з природним примусом приєднуються витяжки, витяжні вентилятори, бризери та інше вентиляційне обладнання. Все це призводить до численних порушень у вигляді:
- недостатнього повітрообміну;
- застою повітряних мас;
- перенасичення повітря парами;
- надходження в кухню неприємних запахів зовні, з санвузла, сусідніх квартир;
- перетікання повітря з одних житлових приміщень в інші.
Часто ситуація з недостатнім повітрообігом посилюється повною відсутністю припливу. А це порушення основного правила будь-якої системи повітрообміну:
Відмінними технічними та експлуатаційними характеристиками володіє модель німецького виробника, представлена в нашому інтернет-магазині. Йдеться про провітрювач Maico ALD 160.
Відчиняти вікна або кватирки, щоб запустити чисте повітря – не завжди доцільно. Влітку на кухню буде надходити спека, пух, дрібне сміття. В осінньо-зимовий період через вікно швидко звітрюється дорогоцінне тепло, тобто, доведеться переплачувати за рахунками. Адже в такому випадку компенсувати недолік тепла доведеться роботою додаткових джерел теплової енергії. До речі, якщо шукайте недороге і водночас ефективне обладнання, пропонуємо вам вибрати радіатори опалення з каталогу нашого інтернет-магазину.
Крім того, потрібно врахувати наступний момент. Якщо часто відчиняти вікна, буде зношуватися фурнітура, що рано чи пізно призведе до необхідності заміни склопакетів. А це знову витрати. Постійно тримати вікна зачиненими теж не можна. Недолік кисню негативно позначається на самопочутті, працездатності. Ну і найнеприємніше: при застояному повітрі на кухні починається зростання грибків та цвілі.
Як доставити в кухонне приміщення свіже повітря, не відчиняти вікна? Відповідь проста. Потрібно встановити припливний клапан або провітрювач з відповідною потужністю. Для того, щоб припливний клапан був ефективним, він повинен створювати різницю в тиску між зовнішнім і внутрішнім повітрям в 10 Па. Саме такі умови, при яких можлива примусова вентиляція, здатні створити прилади з нашого каталогу – вибирайте провітрювачі з відповідними технічними характеристиками.
Цвіль на стелі кухні – як результат неправильної установки провітрювача
Для коректної роботи припливного пристрою важливо грамотно виконати його монтаж, а також своєчасно виконувати роботи з техобслуговування. При виборі моделі провітрювача звертайте увагу на площу, на яку він призначений. Таку інформацію можна подивитися в описі товарів на нашому сайті Vencon або в техпаспорті агрегату.
Також потрібно враховувати, що припливні прилади можуть працювати в певному температурному діапазоні. Якщо у вашому регіоні температура зовнішнього повітря опускається нижче, ніж значення, вказане в технічних характеристиках конкретної моделі, то потрібно шукати інший прилад. Або своєчасно відключати обраний агрегат. Але в такому випадку повітрообіг буде недостатнім на той період, поки припливний пристрій не працює.
Дуже важливо правильно вибрати місце для установки припливного приладу. Воно залежить від діаметра отвору, яке потрібно проробити в стіні для монтажу агрегату. Це може бути місце:
- між батареєю і підвіконням – для труб діаметром 50-60 мм;
- збоку від віконного отвору – якщо діаметр 80-100 мм;
- між вікном і стелею (на висоті не менше 2 м) – якщо розмір повітроводу 100-180 мм.
Два-три рази на рік необхідно чистити повітропровід провітрювача, видаляючи з нього засмічення, пил, бруд. Накопичуючись, сміття заважає нормальному функціонуванню агрегату і сприяє збільшенню рівня шумового тиску. Хочете запобігти зростанню цвілі під підлогою на кухні, на стінах і на стелі, підберіть відповідний прилад. Ми можемо запропонувати широкий модельний ряд пристроїв, а також професійні послуги монтажу – установка стінового провітрювача виконується інженерами з урахуванням вимог, регламентованих нормами ДБН В2.5-67-2013 і ДСТУ ЕН 15251.
Як прибрати цвіль на кухні підручними засобами?
Спори цвілі негативно позначаються на здоров'ї домочадців. На кухні, яка уражена грибком, встановлюється різкий неприємний запах, обстановка в приміщенні стає непридатною для тривалого перебування. У мешканців квартири погіршується настрій, різко падає працездатність. У такій мікрокліматичній обстановці знижується здатність організму чинити опір патогенним мікроорганізмам – імунна система дає збій. Можуть проявитися алергічні, дерматологічні, бронхолегеневі недуги, розвивається астма.
Боротися з надлишком водяної пари в повітрі можна за допомогою сучасної кліматичної техніки. Для цього можна встановити теплу підлогу. З її допомогою можна регулювати температурний режим в період міжсезоння і використовувати його в якості основного джерела тепла взимку.
Якщо ви спостерігаєте надлишок вологи і зростання грибкових вогнищ навесні і восени, можна скористатися осушувачем повітря. Але це за умови, що у вас на кухні передбачено інше вентиляційне обладнання, яке забезпечує повітрообіг. У нашому каталозі можна вибрати надійні і водночас недорогі витяжні вентилятори. Також можна прибрати грибок за допомогою побутової хімії і спеціальних речовин.
Цвіль на кухні – як боротися за допомогою перекису водню?
Звичайний перекис відмінно «працює» як антисептик, якщо потрібно обробити поверхні кухонного приміщень і усунути грибкові колонії. Засіб потрібно залити в пульверизатор, розпорошити на уражені плямами цвілі ділянки і залишити реагувати протягом 15-20 хвилин. Після цього залишки забруднень прибирають миючим розчином і витирають насухо оброблену поверхню.
Чи можна використовувати столовий оцет?
Кислота, що міститься в 9%-вому столовому оцті, гарантовано роз'їсть цвіль і знищить спори грибка. Засіб наносять в не розведеному вигляді і залишають на годину. Після чого стіни або стелю миють і протирають сухою ганчіркою. Потрібно враховувати, що пари оцту дуже їдкі, тому на період обробки перебувати в кухні не можна. По завершенню прибирання приміщення обов'язково потрібно провітрити.
Чи допоможе харчова сода?
Ще один ефективний засіб в боротьбі з чорними плямами грибка – сода. Для цього потрібно приготувати водний розчин з розрахунку на 0,5 склянки води 1 столова оцту і 1 столова ложка соди. Розчин наноситься на уражені грибком ділянки на 30 хвилин, після чого змивається чистою водою.
Якому б способу ви не віддали перевагу, пам'ятайте, що подібні заходи дають тимчасовий ефект. Щоб назавжди розв'язати проблему грибка, потрібно налагодити повітрообіг. Переходьте в розділ нашого онлайн-каталогу, де представлені якісні прилади і вибирайте модель, з якою ваша система вентиляції буде ефективно справлятися з поставленими завданнями.
Зображення отримані з відкритих джерел.