Характерні чорно-зелені або сірі плями на кухні – це цвіль. Вони виникають на різних поверхнях: на стелі, на швах між плиткою на підлозі, на стінах, за кухонним гарнітуром. Уражені грибком ділянки – не тільки косметична проблема. Якщо ви помітили грибок на кухні, необхідно терміново вживати заходів. В іншому випадку колонії міцелію будуть збільшуватися і самостійно вивести цвіль вам вже не вдасться.

Грибок на кухні уражає все навколо, навіть якщо плями зосереджені в кутах або в зоні біля плінтуса. Цвіль виділяє спори, які разом з повітрям розносяться по всій площі приміщення і осідають на поверхнях, продуктах харчування, меблях. Під час приготування або прийняття їжі на кухні всі домочадці наражають своє здоров'я на небезпеку. Експерти інтернет-магазину Vencon пропонують вам детально розібратися з питанням, як позбутися від грибка на кухні. У цій статті розглянуті основні причини, які призводять до зростання цвілі і запропоновані ефективні методи боротьби з нею.

Джерела появи цвілі в кухонному приміщенні

Основні причини появи цвілі на кухні

Чому на кухні з'являється цвіль?

Спори грибка поширені повсюдно. Як тільки вони потрапляють в сприятливе середовище, починається їх активне розмноження. На кухні під час приготування їжі підвищується рівень вологості і температура. А це ідеальні умови для росту цвілі. Якщо не подбати про ефективну вентиляцію, то неминуче кухня покриється специфічними плямами. Можемо порекомендувати прилад з нашого онлайн-каталогу, який користуються популярністю у покупців – це провітрювач Blauberg Fresher 50. Завдяки йому повітря, насичене вологою, буде відводитися з кухонного приміщення, і грибок не з'явиться.

Будова Blauberg Fresher 50

Конструкція провітрювача Blauberg Fresher 50

Водночас перенасичення повітряного середовища на кухні відбувається не тільки через готування. Щодня в повітря виділяється водяна пара в процесі:

  • життєдіяльності людей – на одну людину припадає 0,5-1,2 л;
  • миття підлог – 0,2 л;
  • приготування їжі – до 2 л на одну людину;
  • миття посуду – 0,5 л;
  • розморожування холодильника – 0,5 л;
  • миття рук, овочів, фруктів – близько 0,2-0,4 л;
  • природної вологовіддачі будівельних конструкцій будівлі – 3-8 л;
  • життєдіяльності кімнатних рослин – 0,2-0,5 л.

Волога, що виділяється не має залишатися в кухні і перенасичувати повітряне середовище, тому потрібно налагодити виведення відпрацьованого повітря назовні. Якщо вентиляція функціонує некоректно або її недостатньо, на кухні застоюється і відволожується повітря, різко зростає кількість грибкових колоній.

Рекомендуємо товар
Maico ECA 100 ipro K
В наявності
Вытяжной вентилятор Maico ECA 100 ipro K
23 відгуки
Покриття: матове | Діаметр, мм: 100 | Витрата повітря, м³/год: 78, 92 | Рівень шуму вентилятора, дБ: 27, 32
За нормами ДБН В.2.5-67-2013 в житлових приміщеннях потрібно підтримувати рівень відносної вологості повітря в межах 40-60%. Перевищення кількості водяної пари призводить до відволоження повітряного середовища, зростання міцелію грибка.

Помилки при організації вентиляції — як основна причина цвілі в кухні

В процесі приготування їжі обов'язково має працювати витяжка. Якщо у вас на кухні її немає, обов'язково встановіть. Вона буде витягати пар, вловлювати частинки жиру. Вибрати відповідний за потужністю та типом пристрій можна на нашому сайті в розділі кухонні витяжки.

Класифікація кухонних витяжок по виду

Основні види кухонних витяжок

Однак навіть правильно підібрана витяжна парасолька не здатна повністю очистити повітряне середовище на кухні. Щоб повітря не застоювався, необхідно налагодити повітрообіг на рівні не менше 100 м³/год. Тому «на допомогу» витяжці потрібно встановити витяжний вентилятор.

Рекомендуємо товар
Helios MiniVent M1/100
Закінчується
Вытяжной вентилятор Helios MiniVent M1/100
16 відгуків
Покриття: матове | Діаметр, мм: 100 | Витрата повітря, м³/год: 75, 90 | Рівень шуму вентилятора, дБ: 25, 30

У більшості будівель в Україні при проектуванні вентиляції вдаються до спорудження системи повітроводів, по яких має відбуватися циркуляція повітряних мас внаслідок різниці температурного і гравітаційного тиску. Але на практиці такий принцип себе не виправдовує. З роками вентшахти засмічуються, а установка склопакетів перетворює кухню в герметичну «коробку». Вентиляція, яка спочатку планувалася як система з природним спонуканням повітря, перетворюється в змішану. Частково повітря відводиться механічно – примусовим шляхом, частково – як наслідок перепадів температур у вентканалі і в кухонному приміщенні.

Саме тому необхідно встановлювати пристрої з примусовим типом руху повітропотоку. Експерти Vencon можуть запропонувати комплексне рішення по організації повітрообміну і виконати проектування систем вентиляції на професійному рівні.

Особливості установки кухонної витяжки для газових та електричних плит

Висота установки витяжки для газових та електричних плит

Як позбутися від цвілі на кухні за допомогою провітрювача?

Помилки, допущені при проектуванні і реалізації вентиляції на кухні, призводять до різних проблем. У багатоквартирних будинках до системи повітрообігу з природним примусом приєднуються витяжки, витяжні вентилятори, бризери та інше вентиляційне обладнання. Все це призводить до численних порушень у вигляді:

  • недостатнього повітрообміну;
  • застою повітряних мас;
  • перенасичення повітря парами;
  • надходження в кухню неприємних запахів зовні, з санвузла, сусідніх квартир;
  • перетікання повітря з одних житлових приміщень в інші.

Часто ситуація з недостатнім повітрообігом посилюється повною відсутністю припливу. А це порушення основного правила будь-якої системи повітрообміну:

Кількість припливного повітря, яке надходить всередину приміщення, має відповідати об'єму відпрацьованого повітря.

Відмінними технічними та експлуатаційними характеристиками володіє модель німецького виробника, представлена в нашому інтернет-магазині. Йдеться про провітрювач Maico ALD 160.

Особливості Maico ALD 160

Переваги стінового провітрювача Maico ALD 160

Відчиняти вікна або кватирки, щоб запустити чисте повітря – не завжди доцільно. Влітку на кухню буде надходити спека, пух, дрібне сміття. В осінньо-зимовий період через вікно швидко звітрюється дорогоцінне тепло, тобто, доведеться переплачувати за рахунками. Адже в такому випадку компенсувати недолік тепла доведеться роботою додаткових джерел теплової енергії. До речі, якщо шукайте недороге і водночас ефективне обладнання, пропонуємо вам вибрати радіатори опалення з каталогу нашого інтернет-магазину.

Взаємозв'язок способу приєднання труб і потужності тепловіддачі радіатора

Вплив способу приєднання труб до радіатора на потужність його тепловіддачі

Рекомендуємо товар
Korado 22-VK 600x700 (22060070-60-0010)
Немає в наявності
Радиатор для отопления Korado 22-VK 600x700 (22060070-60-0010)
Написати відгук
Вага, кг: 25.41 | Висота, мм: 600 | Глибина, мм: 100 | Довжина, мм: 700 | Під'єднання: нижнє | Площа обігріву, м²: 15 | Тип панельного радіатора: 22 | Типорозмір сталевого радіатора, мм: 600x700
Аналоги Korado 22-VK 600x700 (22060070-60-0010) в наявності
Korado 22-VK 600x600 (22060060-60-0010)
Радіатор для опалення
Korado 22-VK 600x600 (22060060-60-0010)
Korado 22-VK 600x1000 (22060100-60-0010)
Радіатор для опалення
Korado 22-VK 600x1000 (22060100-60-0010)
Korado 22-VK 500x700 (22050070-60-0010)
Радіатор для опалення
Korado 22-VK 500x700 (22050070-60-0010)
Korado 22-VK 300x1200 (22030120-60-0010)
Радіатор для опалення
Korado 22-VK 300x1200 (22030120-60-0010)
Korado 22-VK 500x1000 (22050100-60-0010)
Радіатор для опалення
Korado 22-VK 500x1000 (22050100-60-0010)
Korado 22-VK 400x1200 (22040120-60-0010)
Радіатор для опалення
Korado 22-VK 400x1200 (22040120-60-0010)
Korado 22-VK 300x1400 (22030140-60-0010)
Радіатор для опалення
Korado 22-VK 300x1400 (22030140-60-0010)
Korado 22-VK 400x1100 (22040110-60-0010)
Радіатор для опалення
Korado 22-VK 400x1100 (22040110-60-0010)
Korado 22-VK 500x900 (22050090-60-0010)
Радіатор для опалення
Korado 22-VK 500x900 (22050090-60-0010)
Korado 22-VK 400x1000 (22040100-60-0010)
Радіатор для опалення
Korado 22-VK 400x1000 (22040100-60-0010)

Крім того, потрібно врахувати наступний момент. Якщо часто відчиняти вікна, буде зношуватися фурнітура, що рано чи пізно призведе до необхідності заміни склопакетів. А це знову витрати. Постійно тримати вікна зачиненими теж не можна. Недолік кисню негативно позначається на самопочутті, працездатності. Ну і найнеприємніше: при застояному повітрі на кухні починається зростання грибків та цвілі.

Як доставити в кухонне приміщення свіже повітря, не відчиняти вікна? Відповідь проста. Потрібно встановити припливний клапан або провітрювач з відповідною потужністю. Для того, щоб припливний клапан був ефективним, він повинен створювати різницю в тиску між зовнішнім і внутрішнім повітрям в 10 Па. Саме такі умови, при яких можлива примусова вентиляція, здатні створити прилади з нашого каталогу – вибирайте провітрювачі з відповідними технічними характеристиками.

Цвіль на стелі кухні – як результат неправильної установки провітрювача

Для коректної роботи припливного пристрою важливо грамотно виконати його монтаж, а також своєчасно виконувати роботи з техобслуговування. При виборі моделі провітрювача звертайте увагу на площу, на яку він призначений. Таку інформацію можна подивитися в описі товарів на нашому сайті Vencon або в техпаспорті агрегату.

Також потрібно враховувати, що припливні прилади можуть працювати в певному температурному діапазоні. Якщо у вашому регіоні температура зовнішнього повітря опускається нижче, ніж значення, вказане в технічних характеристиках конкретної моделі, то потрібно шукати інший прилад. Або своєчасно відключати обраний агрегат. Але в такому випадку повітрообіг буде недостатнім на той період, поки припливний пристрій не працює.

Дуже важливо правильно вибрати місце для установки припливного приладу. Воно залежить від діаметра отвору, яке потрібно проробити в стіні для монтажу агрегату. Це може бути місце:

  • між батареєю і підвіконням – для труб діаметром 50-60 мм;
  • збоку від віконного отвору – якщо діаметр 80-100 мм;
  • між вікном і стелею (на висоті не менше 2 м) – якщо розмір повітроводу 100-180 мм.
Регулювання потоку повітря Вентс ПС 101

Управління об'ємом припливу повітря в провітрювачі Вентс ПС 101

Рекомендуємо товар
Вентс ПС 101
В наявності
Проветриватель Вентс ПС 101
16 відгуків
Діаметр, мм: 100 | Провітрювана площа, м²: 10-15, 0-10 | Продуктивність, м³/год: 35

Два-три рази на рік необхідно чистити повітропровід провітрювача, видаляючи з нього засмічення, пил, бруд. Накопичуючись, сміття заважає нормальному функціонуванню агрегату і сприяє збільшенню рівня шумового тиску. Хочете запобігти зростанню цвілі під підлогою на кухні, на стінах і на стелі, підберіть відповідний прилад. Ми можемо запропонувати широкий модельний ряд пристроїв, а також професійні послуги монтажу – установка стінового провітрювача виконується інженерами з урахуванням вимог, регламентованих нормами ДБН В2.5-67-2013 і ДСТУ ЕН 15251.

Як прибрати цвіль на кухні підручними засобами?

Спори цвілі негативно позначаються на здоров'ї домочадців. На кухні, яка уражена грибком, встановлюється різкий неприємний запах, обстановка в приміщенні стає непридатною для тривалого перебування. У мешканців квартири погіршується настрій, різко падає працездатність. У такій мікрокліматичній обстановці знижується здатність організму чинити опір патогенним мікроорганізмам – імунна система дає збій. Можуть проявитися алергічні, дерматологічні, бронхолегеневі недуги, розвивається астма.

Боротися з надлишком водяної пари в повітрі можна за допомогою сучасної кліматичної техніки. Для цього можна встановити теплу підлогу. З її допомогою можна регулювати температурний режим в період міжсезоння і використовувати його в якості основного джерела тепла взимку.

Особливості монтажу теплої підлоги

Етапи установки теплої підлоги

Рекомендуємо товар
Devi DEVIMat 200T 3.1м2 (83020740)
Немає в наявності
Электрический теплый пол Devi DEVIMat 200T 3.1м2 (83020740)
1 відгук
Вид кабелю: двожильний | Ширина мата, м: 0.5 | Потужність, Вт: 605 | Довжина мата, м: 6.2 | Площа обігріву нагрівального мату, м²: 3.1

Якщо ви спостерігаєте надлишок вологи і зростання грибкових вогнищ навесні і восени, можна скористатися осушувачем повітря. Але це за умови, що у вас на кухні передбачено інше вентиляційне обладнання, яке забезпечує повітрообіг. У нашому каталозі можна вибрати надійні і водночас недорогі витяжні вентилятори. Також можна прибрати грибок за допомогою побутової хімії і спеціальних речовин.

Цвіль на кухні – як боротися за допомогою перекису водню?

Звичайний перекис відмінно «працює» як антисептик, якщо потрібно обробити поверхні кухонного приміщень і усунути грибкові колонії. Засіб потрібно залити в пульверизатор, розпорошити на уражені плямами цвілі ділянки і залишити реагувати протягом 15-20 хвилин. Після цього залишки забруднень прибирають миючим розчином і витирають насухо оброблену поверхню.

Умови при яких утворюється цвіль та грибок

Основні умови утворення пліснявого грибка

Чи можна використовувати столовий оцет?

Кислота, що міститься в 9%-вому столовому оцті, гарантовано роз'їсть цвіль і знищить спори грибка. Засіб наносять в не розведеному вигляді і залишають на годину. Після чого стіни або стелю миють і протирають сухою ганчіркою. Потрібно враховувати, що пари оцту дуже їдкі, тому на період обробки перебувати в кухні не можна. По завершенню прибирання приміщення обов'язково потрібно провітрити.

Чи допоможе харчова сода?

Ще один ефективний засіб в боротьбі з чорними плямами грибка – сода. Для цього потрібно приготувати водний розчин з розрахунку на 0,5 склянки води 1 столова оцту і 1 столова ложка соди. Розчин наноситься на уражені грибком ділянки на 30 хвилин, після чого змивається чистою водою.

Очищення віконних укосів від грибка

Очищення поверхонь від грибка за допомогою соди та оцту

Якому б способу ви не віддали перевагу, пам'ятайте, що подібні заходи дають тимчасовий ефект. Щоб назавжди розв'язати проблему грибка, потрібно налагодити повітрообіг. Переходьте в розділ нашого онлайн-каталогу, де представлені якісні прилади і вибирайте модель, з якою ваша система вентиляції буде ефективно справлятися з поставленими завданнями.

Зображення отримані з відкритих джерел.