Близько 30 років тому на ринку з'явилися перші індукційні плити. Вони поступово почали набувати своєї популярності, адже відрізнялися не лише зручністю використання, а й високою ефективністю. Сьогодні ж неможливо собі уявити сучасну кухню без цієї техніки. Багато споживачів хочуть купити індукційну плиту, оскільки вона має низьке енергоспоживання і високу швидкість нагрівання. Однак під час ознайомлення з нею у користувачів часто виникають питання, наприклад, який принцип роботи цієї поверхні? Особливо їх цікавить, у якому посуді можна готувати на індукційній плиті. Саме в цьому й вирішили розібратися наші експерти у сьогоднішній статті.
Вимоги до посуду для індукційної плити - їх робочий принцип
Перш ніж говорити про те, який посуд підходить до індукційних плит, варто розібратися з її специфікою роботи.
Вона функціонує зовсім інакше, не так, як електричні або газові варильні поверхні. При її включенні ви не відчуєте тепло від конфорок, при цьому температура посуду буде зростати. Це відбувається через те, що під зовнішньою панеллю захована індукційна котушка, яка виконує роль первинної обмотки. Вторинною при цьому служить сам посуд. Коли він виготовлений з правильного матеріалу, з'являється магнітна індукція, завдяки чому струм починає гріти дно по діаметру. Головна особливість такої технології полягає у високому значенні ККД у 90%. Саме через це індукційні двох- або чотириконфоркові варильні поверхні вважаються такими потрібними. Майже вся теплова енергія прямує на розігрів, а отже, ви заощаджуєте електрику.
Наші експерти інтернет-магазину Vencon виділяють ще одну важливу особливість цих плит. Вона полягає в тому, що при взаємодії з ними неможливо обпектися. Якщо зняти посуд із плити, конфорка за кілька секунд буде ледве теплою, адже тепло генерується безпосередньо в посуді під впливом магнітного поля. До того ж багато моделей, наприклад варильні поверхні Gorenje мають функцію блокування від дітей, яка в рази збільшує безпеку використання техніки.
Який посуд використовувати на індукційній плиті, його властивості
Після ознайомлення з головними принципами роботи слід вивчити вимоги до посуду для індукційної плити.
Як ми вже сказали, поверхня працюватиме тільки в тому випадку, якщо між нею та кухонним начинням виникатиме індукція. Щоб це відбувалося, варто використовувати тільки той посуд, який виготовлений з феромагнітних матеріалів. При цьому необхідно враховувати його форму та товщину.
Щоб забезпечити максимально ефективну роботу дво-, чотирьох- або триконфоркової варильної поверхні, варто купувати сковороди або каструлі з товстим рівним дном близько 4-6 мм, адже внаслідок цього їжа розігріватиметься більш рівномірно. Якщо на ньому будуть якісь нерівності, посуд недобре прилягатиме до поверхні, внаслідок чого не почнеться прогрівання. Ми також рекомендуємо купувати варильні поверхні з розпізнаванням посуду, адже таким чином ви точно зможете дізнатися, чи підходить ваше начиння для техніки. До того ж завдяки цій функції плита переходитиме в режим очікування, якщо ви забудете вимкнути її після приготування страви та зняття каструлі з конфорки.
Який посуд підходить для використання на індукційній варильній панелі
Сучасні варильні поверхні Electrolux, що мають функцію швидкого нагріву, користуються особливою популярністю у споживачів. Вони дозволяють створювати смачні страви навіть за умови обмеженого часу. Для їх використання важливо лише дізнатися, який посуд потрібно для індукційної плити купувати, щоб він міг ефективно працювати. Усього виділяють кілька феромагнітних матеріалів, які ідеально підходять для застосування на індукційних або комбінованих варильних поверхнях, де поєднані електричні та газові конфорки:
- Чавун. Завдяки суцільнометалевому складу посуд із цього матеріалу має магнітні якості, необхідні для індукційних плит.
- Нержавіюча сталь. Каструлі та сковороди з неї мають відмінну теплопровідність, ефектно виглядають і добре відмиваються.
- Алюміній чи кераміка. Ці матеріали можна використовувати на індукційній плиті лише за наявності феромагнітного дна на посуді.
Якщо ви хочете готувати на індукційній варильній поверхні Bosch, яка має індикатор залишкового тепла, варто лише використовувати каструлі та сковороди з таких матеріалів. Однак що робити, якщо у вас вдома є безліч невідповідного посуду? Наші експерти знайшли відповідь на це запитання.
Адаптер для індукційної плити та його особливості роботи
Часто користувачі, які не знають, яким посудом не можна користуватися на індукційній плиті, купують каструлі та сковороди зі скла, міді або алюмінію без магнітного днища.
Насправді навіть таке начиння можна пристосувати для застосування на варильній поверхні з індукцією. Потрібно лише придбати спеціальний адаптер. Найчастіше він виготовляється в різних розмірах з нержавіючої сталі. При його використанні важливо пам'ятати, що він залишатиметься гарячим ще протягом 10 хвилин після вимкнення конфорки. До того ж ми не рекомендуємо використовувати максимальну температуру при роботі з перехідником, адже плита може не впоратися з тривалим тепловим навантаженням і перегрітися.
Чи потрібен спеціальний посуд для індукційної плити? Поради від експертів
Відповідаючи на запитання, який посуд має бути для індукційної плити, не можна не згадати про основні рекомендації щодо роботи з цією технікою. Насамперед наші експерти радять при покупці кухонного начиння звертати увагу на те, нанесений на нього значок зі спіраллю чи ні. Саме він може поінформувати вас про те, що посуд підходить до такої техніки.
Ми також рекомендуємо:
- використовувати каструлі та сковороди з рівним і плоским дном, щоб воно нагрівалося рівномірно;
- підбирати розмір кухонного начиння лише по діаметру конфорки;
- віддавати перевагу посуду з важкими кришками, щоб вони витримували вібрації при кипінні їжі усередині.
Щоб перевірити, який посуд для індукційної плити підходить для приготування на ній, рекомендуємо використовувати звичайний магніт. Якщо він притягується до дна, то можна сміливо розпочинати приготування улюблених страв.
На закінчення варто додати, що головна відмінність посуду для індукційних плит — це здатність до намагнічування. При цьому подібні властивості потрібні лише дну посуду. До матеріалів, які відповідають гарною магнітною провідністю, можна віднести чавун та нержавіючу сталь. Якщо ж у вас вдома є скляний або алюмінієвий посуд і ви хочете його використати, рекомендуємо придбати спеціальний адаптер. Пам'ятайте, що правильний вибір кухонного начиння забезпечить не тільки максимально ефективне використання можливостей варильної поверхні, але й зробить досвід готування приємнішим та надихатиме вас.