На сучасному ринку побутової техніки з'являється все більше приладів, що полегшують виконання домашніх справ. Особливо це стосується кухні. Якщо купити електрогриль або гриль сковорідку – можна дуже швидко приготувати улюблені страви без зайвих зусиль або поекспериментувати з новими кулінарними шедеврами. А щоб вирішити для себе, що краще: електрогриль чи сковорода гриль – ознайомтеся з наступними порадами.
Що вміє електрогриль
Залежно від виду електрогрилю, йому під силу приготування багатьох різноманітних страв. Якщо це електрогриль барбекю – на ньому ви зможете посмажити соковиті стейки, рибу чи овочі. І з десертами такий прилад теж впорається, якщо вибрати электрогриль для вафель. А для того, щоб зробити дуже швидкий і смачний сніданок або перекус – ідеально підходить електрогриль для сендвічів. Все залежить від ваших уподобань. Також ви можете вибрати універсальний девайс, в якому є можливість приготувати різну їжу. На цей випадок чудово підходить просунутий професійний електрогриль.
Основні особливості електрогрилю:
- Велика різноманітність режимів для приготування м'яса, риби, морепродуктів, бургерів та овочів. Буде особливо смачно, якщо ви підсмажите ці продукти у електрогрилі з ребристою поверхнею – утворяться апетитні смужки.
- Функція підігріву. Вона дозволяє їжі залишатися теплою досить довгий час.
- Регулювання температури.
- Дві або більше поверхні для смаження.
- Наявність контейнерів для спецій та окремих секцій для збору зайвої рідини та жиру.
- Мінімізація поширення диму та гару.
- Панелі, які знімаються дуже легко, миються теплою водою.
Функції та можливості сковороди гриль
Сковорода гриль для чого підходить? Вона чудово впорається з приготуванням стейків, птиці та котлет для бургерів. Також на ній можна посмажити овочі, гриби, рибу та морепродукти. А якщо це електросковорода гриль – на ній можна готувати навіть складніші страви, наприклад, піцу.
Сковорідка гриль має ребристе дно. Саме цим вона і відрізняється від звичайної сковорідки. Ребра, які за товщиною мають бути не менше 0,5 на 0,5 см, сприяють тому, що їжа мінімально контактує з поверхнею, а зайвий жир стікає у спеціальні жолобки.
Нюанси використання сковороди гриль
Дуже важливо, з якого матеріалу виготовлена сковорода і чи є на ній антипригарне покриття. Якщо вибирати сковороду гриль із чавуну – вона повільно прогрівається та поступово охолоджуються, довше зберігає температуру. Такі сковороди досить легко мити. Але вага деяких моделей занадто велика – понад 800 грам. Це може суттєво ускладнити процес використання. Якщо сковорода з алюмінію – вона набагато легша. Але дуже важливо, щоб на ній було антипригарне покриття та їжа не прилипала до поверхні. Найкраще покриття – тефлонове Воно підтримує максимально високі температури. Це стосується і електросковорідок.
Одним із важливих нюансів користування сковорідкою є те, що вам доведеться самостійно контролювати весь процес приготування страв. Тому, якщо ви кулінар-початківець – є ризик просто спалити продукти. Якщо стоїть питання: "Чим електрогриль кращий за сковороду?", а ви маєте не надто високі кулінарні здібності – одразу зрозуміло, який девайс буде більше вам до душі. Як варіант, можна зняти ручку, якщо у моделі передбачена така можливість. Так вдасться помістити страву в духовку, де виставляється необхідний температурний режим.
Також слід врахувати, що перед тим, як користуватись сковорідкою гриль вперше, її потрібно дуже добре прогріти, щоб подіяв антипригарний ефект і їжа не прилипала до поверхні.
Чим відрізняється електрогриль від сковороди гриль?
Якщо говорити про саму комплектацію, то зовнішня відмінність традиційного контактного електрогрилю від сковорідки гриль – наявність двох пластин, між якими розміщуються продукти. Це сприяє рівномірному просмажуванню їжі. І перевертати нічого не доведеться. Але тут важливо, щоб це був саме електрогриль з антипригарним покриттям. Одним із нюансів є те, що в електрогрилі не вдасться посмажити товсті шматки і прилад сам автоматично зупиниться під час приготування. Тому, якщо ви не можете їх розрізати, доведеться готувати страву в духовці або на сковорідці.
Електрогриль досить громіздкий у порівнянні зі сковорідкою гриль. Тому потрібно подбати про окреме місце для такого приладу на кухні. Найбільш компактними є настільні електрогрилі. Вони добре розміщуються в кутку робочої поверхні, на якій ви зазвичай нарізаєте всі інгредієнти, і підійдуть навіть для маленької кухні. Велика різноманітність таких моделей є у електрогрилів George Foreman. Одразу потрібно врахувати, що такий прилад працює від електрики, тому поряд має бути розетка.
Дуже важливою відмінністю є те, що сковороду гриль у будь-якому випадку потрібно змащувати олією хоча б мінімально. Електрогриль може бути взагалі сухим, та їжа не пригорить.
Якщо сковорода гриль має постійний функціонал, незалежно від моделі, то електрогриль з кожним роком модернізується. На сучасному ринку є велика різноманітність модних електрогрилів із сенсорним керуванням. Це дуже зручно, адже вам потрібно просто покласти продукти всередину і натиснути кілька кнопок, щоб вибрати необхідний режим, а також температуру. У таких приладах можна автоматично налаштувати час приготування. І поки їжа смажиться – ви займаєтеся своїми справами. Після приготування електричний гриль вимкнеться сам. Можливість сенсорного управління є у багатьох електрогрилів Tefal. Все залежить від вашого бюджету та потреб. Але ви в будь-якому випадку зможете знайти саме той прилад, який полегшить ваш побут і заощадить час приготуванні їжі.
А якщо брати до уваги розумний електрогриль – сковорода тут точно програє. Ви можете відстежувати весь процес приготування їжі на спеціальному дисплеї. Температура встановлюється самостійно. Ви за потреби зможете її відрегулювати. Розумні грилі на сучасному ринку запропоновані багатьма виробниками. Але варто звернути увагу на те, що чим кращий електрогриль – тим він дорожчий.
На чому безпечніше смажити
Їжа, приготовлена на електрогрилі, вважається кориснішою, адже в ній менше жиру. Але слід пам'ятати про дотримання кількох правил, щоб продукти залишалися максимально безпечними, а процес приготування–комфортним для вас:
- Рибу, овочі та м'ясо перед приготуванням обов'язково маринуйте, щоб запобігти потраплянню токсинів в організм.
- Всі продукти нарізайте шматочками середнього розміру, щоб вони рівномірно просмажилися і не підгоріли.
- Перед приготуванням загорніть продукти в пергамент і лише після цього кладіть у гриль.
- Слідкуйте за тим, щоб жир стікав у спеціальний піддон, який обов'язково має бути передбачений у грилі.
- Зверніть особливу увагу на використання електрогрилю-раклетниці. Це одна з небагатьох моделей, які мають відкритий тип. Тому дуже важливо не торкнутися розігрітої поверхні і не обпектися.
Що краще сковорода гриль або електричний гриль?
Якщо ви у роздумах, що вам більше підійде: сковорода гриль або електрогриль – відштовхуйтесь від своїх пріоритетів. Якщо вам важливо заощадити кошти та отримати мобільний девайс, який не займає багато простору та максимально простий у використанні – це буде саме сковорода гриль. Але якщо для вас на першому місці багатофункціональність, сучасність, а також користь приготовлених продуктів – обирайте електрогриль. Він буде незамінним помічником також у тому випадку, якщо ви не надто досвідчений кулінар, але хочете швидко приготувати смачну їжу. У будь-якому випадку чи це буде гриль сковорода або електрогриль – усю цю кухонну техніку ви можете знайти у нас в інтернет-магазині Vencon.