Ми — те, що ми їмо. І це стосується не тільки продуктів, а й способу їхнього приготування. Який пристрій лідирує серед кухонних гаджетів? Це гриль! Якщо хочете бути власником флагманського девайса, то необхідно купити електрогриль! Після цього меню вашої сім'ї стане не тільки поживним, а й корисним.
Чим корисний гриль
Пристрій ідеально підійде для всіх без винятку — веганів або любителів м'яса, оскільки він доведе до бездоганної готовності будь-які види продуктів. Але чи корисно готувати на електрогрилі? Однозначна відповідь — так.
А зараз аргументуємо це твердження:
- Мала кількість жиру
- Максимальне збереження поживних речовин
- Менша калорійність страв
- Короткочасний вплив температури
- Рекомендується дієтологами
Користь їжі на грилі полягає в тому, що страви за допомогою цього пристрою готуються дуже швидко. Контактні електрогрилі майже миттєво розжарюються, тому потрібно менше часу для приготування, відповідно, температурний вплив на м'ясо чи овочі також скорочується.
Тим, хто контролює свою вагу, краще віддавати перевагу подібному способу готування. Також дієтологи рекомендують страви на грилі людям, які страждають на захворювання шлунково-кишкового тракту. Наприклад, підшлункова залоза дуже не любить пересмажених продуктів із великою кількістю жирів. Схожа ситуація зі шлунком у разі гастриту. Однак не секрет, що в кожному продукті є природна кількість жиру. Так ось, приготування на грилі зберігає корисні речовини, на відміну від смаження або варіння, а шкідливий жир здебільшого випаровується. Це означає, що канцерогени в продуктах відсутні.
Крім іншого, розумні грилі позбавлять власника від ухвалення рішень — у них вбудовані автоматичні програми для найкращого приготування багатьох видів продуктів. Це не тільки зручно, але ще й економить час.
Чим корисний гриль, вірніше, їжа, приготована на ньому, крім названих переваг? Також користь полягає в овочевих гарнірах, якими заведено доповнювати запечені страви. Це, як правило, свіжі овочі. Подібні продукти в тандемі з корисною для травлення оливковою олією — найкращі постачальники антиоксидантів.
Настільні електрогрилі легко розмістити в будь-якій локації — не тільки на кухні, а й на території заміського будинку, де цілком можливо зібрати друзів на веселу, смачну вечірку. Ось вам і ще одна, додаткова користь — перебування на свіжому повітрі!
Різноманітність страв на електрогрилі
Якщо ви все ще роздумуєте: електричний гриль — корисно чи ні, то спробуйте приготувати на ньому овочі, гриби, рибу або птицю. Від цих страв неможливо відірватися! Перед запіканням обов'язково замаринуйте продукти з додаванням оливкової олії, натуральних приправ, а також свіжих трав — базиліка, чебрецю, розмарину, м'яти тощо. Також до маринадів можна додати соус теріякі або соєвий, тоді їжа вийде трохи солодкуватою, і це додасть приємної пікантності. Що стосується м'яса, то розумніше вибирати нежирні сорти. Попередня обробка продуктів за допомогою маринування, крім додання страві соковитості, значно заощадить час запікання.
Нюанси приготування стейків
Приготування стейка на електричному грилі — окреме мистецтво. Насамперед приблизно за годину до термообробки, його потрібно посипати перцем, сухими або свіжими травами, можна вичавити трохи лимона, а ось солити розумніше наприкінці запікання, щоб не вийшов м'ясний сік. Процес готування займає не більше 8-15 хвилин, залежно від бажаного ступеня просмаження (наприклад, багато електрогрилів Gorenje мають цю корисну функцію). Яловичий стейк смажиться трохи довше. Після зняття продукту з поверхні гриля його можна загорнути у фольгу і потримати ще хвилин п'ять.
Взагалі, для приготування м'яса в інтернет-магазині Vencon безліч варіантів грилів. Вони підходять для великих і малих компаній, професійного та домашнього використання, за допомогою цих смарт-пристроїв також можна приготувати різні види продуктів. Наприклад, використовуючи електрошашличницю, ви запечете улюблену всіма страву навіть на балконі, при цьому буде комфортно і безпечно.
Риба на електрогрилі: кулінарні секрети
Як відбувається приготування риби на грилі? Вибирати найкраще лосось, дорадо або тунець. Аматорський або професійний електрогриль рекомендується спочатку прогріти і тільки потім викладати мариновану рибу. Час запікання — близько 5 хвилин.
Що ще можна приготувати на грилі
Але, що робити, якщо кожен гість або член сім'ї хоче готувати по-своєму? Тоді необхідно придбати електрогриль-раклетницю з окремими сковорідками для запікання. На кожній поверхні підтримується незалежна температура, тому в комірках можна готувати абсолютно різні продукти — сир, рибу, морепродукти, м'ясо, курку, овочі або гриби. Ба більше, навіть десерти! Наприклад, спробуйте запечені нектарини або персики, ананаси-гриль, вафлі (для цього чудово підійде електрогриль для вафель), човники з бананів, хлібні пудинги та іншу смакоту.
Поради з приготування на електрогрилі: як зробити користь страв максимальною
Щоб страви на електричному грилі зберігали користь, необхідно дотримуватися кількох важливих правил.
- Не використовувати заморожені продукти.
- Частіше запікати рибу — це найбільш корисний варіант для гриля.
- Застосовувати алюмінієві лотки, наприклад, на електрогрилях барбекю.
- Краще вибирати нежирне м'ясо.
- Продукти перед запіканням необхідно обсушити.
- Рекомендується доповнювати страви свіжими салатами.
- Не залишати пригорілі фрагменти їжі на грилі.
Деякі пункти списку варто пояснити окремо. Наприклад, лотки з фольги абсолютно безпечні для здоров'я людини і призначені спеціально для контакту з харчовими продуктами. За допомогою таких нехитрих аксесуарів можна прискорити приготування страви, відповідно, зменшити час її термічної обробки. Крім того, до поверхні пристрою не прикипає жир.
Якщо використовувати продукти з морозилки, то вони в результаті приготування будуть сухими і несмачними. Тому їх слід попередньо розморозити.
У багатьох виникає питання, за якої температури краще запікати продукти. Багато пристроїв, наприклад, електрогрилі Tefal, оснащені спеціальними програмами, що виставляють оптимальну температуру. Але більш бюджетні моделі такої функції не мають, тому для смаження птиці або м'яса потрібні середні показники — до 200-230 градусів за Цельсієм. Усі інші види продуктів запікаються за середньо-слабкого нагрівання. Якщо застосовувати всі лайфхаки і правила, то користь продуктів приготованих на електричному грилі будь-якої моделі буде незаперечною!