Електричні настільні плити — найкращі помічники на кухні, особливо якщо приміщення невелике. Але необхідно розуміти, як грамотно взаємодіяти з цими пристроями, щоб не вивести прилад з ладу в рекордні терміни, а отримати від нього максимум користі. Якщо ви вирішили купити настільну електричну плиту, то рекомендуємо спочатку прочитати цю статтю — тут скомпільовано багато корисної інформації щодо експлуатації незамінного кухонного пристрою.
Плита електрична настільна: як користуватися
Перший етап — встановлення настільної електроплити. Існує три золотих правила її розміщення:
- Тверда стійка поверхня, без тканинного або іншого покриття.
- Окрема розетка.
- Відстань ≧10 см від краю тумби або столу і стін.
У жодному разі не розташовуйте індукційні настільні плити або інші види цих домашніх пристроїв поблизу джерел відкритого вогню.
Як вмикати електроплиту
Сучасна індустрія пропонує споживачам широкий вибір кухонних гаджетів, експлуатація яких може значно відрізнятися один від одного. Першочергово все буде залежати від технічних характеристик та типу пристроїв. Наприклад, портативні настільні газові плити найчастіше використовуються на дачі або пікніку, а ось електричні встановлені в багатьох квартирах і будинках. Серед останніх є сенсорні та механічні варіанти, тому з огляду на ці технічні відмінності, способи управління пристроями також різнитимуться. Отже, як користуватися електричною плитою?
Механіка
Електроплити з механічним управлінням здобули славу серед споживачів як прості та надійні пристрої. Щоб увімкнути дво- або одноконфорочну настільну плиту і комфортно нею користуватися, потрібно виконати три умови:
- Увімкнути настільну плиту в розетку.
- Поставити посуд зі стравою, яку потрібно приготувати, на конфорку.
- Виставити необхідний режим за допомогою механічного регулятора.
"Порада: вимикати таку плиту краще приблизно за 5-10 хвилин до готовності страви, оскільки остигає вона довго"
Механічні настільні електроплити, які можна придбати в інтернет-магазині Vencon, мають ще один важливий нюанс: конфорку розумніше перед використанням розжарити, і тільки потім ставити на неї каструлю або сковороду.
Сенсорні плити
Найсучаснішим рішенням для кухні вважаються пристрої, що діють на базі магнітного модуля. Працювати з ними легко і зручно. Для подальшої експлуатації індукційних настільних плит використовуємо такий алгоритм:
- Підключити плиту до джерела живлення.
- Натиснути на кнопку ввімкнення, розташовану на сенсорній панелі (загориться датчик).
- Вибрати конфорку потрібного діаметру, якщо їх кілька.
- Активувати її за допомогою сенсорної кнопки.
- Поставити на конфорку наповнений посуд.
- Вибрати необхідний температурний режим і готувати страву.
"Важливо! Небажано торкатися сенсорних кнопок мокрими руками — за такого підходу вони дуже швидко вийдуть з ладу"
Електричний прилад індукційного типу використовують трохи по-іншому, ніж на механіці. На нерозігріту конфорку склокерамічної настільної плити рекомендується ставити холодний посуд. Таким чином, здійснюватиметься рівномірне поступове нагрівання.
Правила приготування на електричних плитах
У випадку з настільними електричними плитами монтаж побутової техніки спрощено до мінімуму, але правило першого використання ніхто не скасовував. Воно свідчить, що перед початком експлуатації пристрій необхідно ретельно протерти мильним розчином, щоб видалити пил і заводське мастило.
Після цього потрібно розібратися з температурними режимами, для найкомфортнішого та найякіснішого приготування їжі. Тут знову ж таки слід звернути увагу на тип пристрою.
Механічна електрична плита настільна: як користуватися
У механічних моделях зазвичай встановлено 3-5 температурних режимів. Примітно, що якщо потрібно тільки розігріти страву, необхідно прожарити чавунну конфорку, вимкнути її і поставити посуд. За час, доки поверхня охолоне, страва стане теплою.
Правила експлуатації сенсорної плити
Припустимо, ви придбали сучасний пристрій під назвою "електрична плита сенсорна". Як користуватися цим хитромудрим гаджетом? Насправді смарт-панель сама підказує власнику, як нею керувати!
На сенсорній панелі вказані знаки "плюс" і "мінус", а температура кожної конфорки варіюється від 1 до 9, залежно від моделі електропечі. Що і за якого режиму готувати, зазначено в інструкції з експлуатації до конкретного приладу. Рекомендується спочатку поставити страву на максимальний режим, щоб домогтися швидкого прогрівання, а потім зменшити рівень температури до необхідного.
Відразу після купівлі, щоб перевірити потужність електричної сенсорної плити, фахівці рекомендують короткочасно виставити температуру на максимум. Надалі це допоможе з підбором оптимальних режимів приготування.
У випадку з сенсорними індукційними плитами, оснащеними кількома конфорками, потрібно вибирати посуд, який максимально підходить по діаметру (можна трохи більший, але не менший). Якщо вони не збігатимуться, то частина енергії нагрівання витрачатиметься марно.
Додаткові фішки сенсорних електроплит
Функції, якими доповнені настільні електричні плити, допомагають зробити користування цими приладами найкомфортнішим, найекономнішим і найбезпечнішим.
- Таймер вимкнення.
- Термостат.
- Альтернативні режими.
- Дисплей.
- Захист від дітей.
- Функція пам'яті.
Таймер можна встановити для кожної конфорки окремо. Наприклад, якщо вам потрібно готувати печеню півтори години і ви зафіксували цей часовий проміжок, то рівно через зазначений час плита відключиться.
Наявність термостата дає змогу контролювати нагрівання плити, а дисплея — отримувати необхідну інформацію про приготування страви, тобто нівелюється можливість її пригорання і википання. У більш просунутих моделях виробники не обмежилися режимом "нагрів", а й додали до нього можливість розморожування, тушкування або смаження страви.
Якщо в будинку маленька дитина, вона може випадково змінити режим роботи плити, відключити її або зробити інші небажані, а, можливо, і небезпечні дії. Перешкодити цьому зможе блокування приладу.
Якщо електрична плита оснащена функцією запам'ятовування, то в певному режимі вона відтворює параметри приготування звичних страв. Це значно спрощує експлуатацію пристрою.
Правила користування електричними плитами
Перші три умови стосуються посуду. Для індукційних плит вибирайте посуд із відповідним маркуванням на дні. Уникайте використання алюмінієвого посуду. Для склокерамічних поверхонь не можна застосовувати каструлі або сковорідки з пошкодженим чи мокрим дном.
Приблизний термін експлуатації електроплит становить близько 15 років, але правильно використовуючи пристрій, час його безперебійної роботи можна істотно продовжити. Не розігрівайте на конфорках їжу в закупорених бляшанках та не допускайте потрапляння на розігріту конфорку паперу або тканини. Не можна рухати електроплитку під час приготування страв. Не залишайте забруднення на поверхні приладу — протирайте його відразу після використання. Уникайте механічних пошкоджень склокерамічної поверхні. Якщо з електричною плитою дбайливо поводитися і правильно нею користуватися, вона стане надійним другом під час приготування страв і прослужить дуже довго!