Усім нам іноді хочеться доповнити повсякденне або святкове меню нестандартними стравами. Для цієї мети неодмінно потрібно купити електрогриль. Що б ви не готували за допомогою цього пристрою: м'ясо, птицю, рибу, овочі або гриби — все відрізняється відмінним смаком. З давніх-давен люди запікали їжу на відкритому вогні, але часи змінилися, і в нас не завжди є можливість виїхати на природу. Наявність електрогриля дасть змогу влаштувати пікнік буквально на будь-якій кухні, а також на балконі або в дачній альтанці. Для цього потрібно знати, як користуватися електричним грилем. Розповімо про всі важливі моменти цього процесу.
Знайомство з електрогрилем
Щоб досконально вивчити електрогриль, інструкція із застосування девайса стане вірною помічницею користувача. Пристрій працює від електромережі, тому його можна встановлювати в приміщеннях або на верандах і терасах, де є доступ до розеток.
Принцип роботи електричного гриля досить простий — їжа на ньому готується під впливом нагрівальних елементів. Пластини, на які викладаються продукти, можуть бути гладкі, рифлені, з осередками тощо. Відповідно, вони залишають характерні смужки та інші відмітини, що надає стравам додаткової візуальної привабливості.
Одним із головних плюсів девайса вважається корисність страв, що виходять у результаті запікання. Цьому сприяє відсутність жиру під час смаження, а також сам спосіб приготування передбачає збереження максимуму корисних речовин і харчової цінності продуктів. Тому прихильникам здорового харчування цей гаджет сподобається насамперед.
Як користуватися електричним грилем: конструктивні нюанси
Бувають безконтактні та контактні електрогрилі. У другому випадку продукти стикаються з поверхнею для смаження з одного або обох боків (з кришкою і без). У першому — страви готуються на рожнах, решітках або у сітчастих кошиках, тобто прямого контакту з нагрівальними елементами немає, як і в електрошашличницях. Існують і комбіновані варіанти.
Користування електрогрилем у кожному випадку має певні нюанси. Наприклад, на односторонніх девайсах через прогрівання тільки однієї пластини, страви доведеться періодично перевертати. В інших випадках цього не потрібно.
Специфіка використання електрошашличниці полягає в тому, що попередній прогрів потрібно проводити без шампурів. Також не забудьте перевірити чаші, куди стікає жир — під час роботи приладу вони мають обертатися. Після цього слід вимкнути прилад і встановити шампура з не надто крупно нарізаним м'ясом.
У контактних електрогрилях їжа готується під гнітом, тому туди не бажано поміщати м'ясо з великими кістками. Лоток для збору жиру і вологи має бути вставлений до кінця — цей момент потрібно перевіряти перед увімкненням приладу.
Розміри та способи встановлення електрогрилів
Пристрої допустимо встановлювати стаціонарно або переносити в будь-яке місце, де є доступ до електромережі. Електрогриль у квартирі — чи можливо це? Безперечно, наприклад, дуже зручні в користуванні настільні електрогрилі, оскільки вони компактні, мають не надто велику вагу, їх легко переміщати в необхідну локацію. Основні правила взаємодії з такими пристроями не відрізняються від інших — різниця габаритів на це ніяк не впливає.
Якщо потрібно приготувати їжу на велику компанію, тоді на допомогу приходять професійні електрогрилі. Здебільшого це великі стаціонарні моделі з чималою кількістю опцій. Щоб готувати за допомогою такого пристрою, потрібно ґрунтовно вивчити, як працює кожна програма.
Різноманітність функцій гриля
Перед тим як користуватися електрогрилем будь-якого типу, необхідно прочитати інформацію про встановлені температурні режими для різних видів продуктів. На багатьох моделях поруч із кнопками видно зображення, за якими можна інтуїтивно здогадатися, що саме активувати для приготування курки або овочів, стейків або сендвічів, омлету або риби. Виробники пропонують спеціальні електрогрилі для вафель, за допомогою яких виходить ароматна домашня випічка.
Функціонал кухонних девайсів дуже відрізняється. Розумні грилі оснащені інтелектуальними програмами з функціями запам'ятовування, відстежуванням готовності страви, визначником товщини стейків і багатьом іншим. Це дуже спрощує користування пристроєм. Моделі зі згаданими функціями є, наприклад, серед електрогрилів DeLonghi.
Підготовка електрогриля до використання
Припустимо, ви придбали електрогриль — використання пристрою починається з його розпакування, прочитання інструкції, протирання поверхонь і пластин. Далі, перед активацією девайса важливо переконатися в його абсолютній сухості.
Початкові етапи приготування на грилі
- Увімкнення пристрою в мережу. Для безпечного користування важливо, щоб розетка була із заземленням.
- Прогрівання електрогриля. В інструкції з експлуатації вказується, скільки часу це потрібно робити.
- Вибір режиму. Залежно від страви, яку збирається приготувати користувач, вибирається температурний режим. Електрогрилі Tefal та інші моделі роблять це автоматично для кожного виду продуктів, головне, підібрати відповідну програму.
Також потрібно знати, як правильно користуватися електрогрилем, щоб це не призвело до появи проблем.
- Не вмикати пристрій біля легкозаймистих предметів.
- Не встановлювати гриль у приміщеннях із підвищеною вологістю.
- Не можна ставити пристрій у кімнатах без доступу до вентиляції.
- Неприпустимо залишати електричний гриль без нагляду.
- Не можна чистити увімкнений електрогриль.
- Не слід перевантажувати пристрій, щоб уникнути блокування циркуляції повітря.
Основні поради щодо приготування страв на електрогрилі
Наші кваліфіковані експерти інтернет-магазину Vencon зібрали низку рекомендацій щодо правильного приготування страв на електричному грилі.
Підготовка продуктів
Їх потрібно почистити будь-якими зручними способами, але не мити. М'ясо необхідно промокнути серветками від зайвої вологи, інакше воно буде не смажитися, а тушкуватися. У багатьох випадках продукти краще замаринувати сухим способом.
Необхідний інвентар
Якщо ви маєте справу з електросковородою або іншим одностороннім грилем, то обов'язково знадобиться дерев'яна чи силіконова лопатка для перевертання. Також потрібна ємність, куди згодом можна складати готові продукти. Не завадять і паперові рушники. До багатьох моделей грилів пропонуються термометри. Їх слід правильно занурювати в товщу стейків — це роблять збоку.
Приготування м'яса
Якщо м'ясо перебуває у вакуумному пакуванні, то після вилучення продукту краще полежати у холодильнику близько доби. При цьому холодні шматки для приготування на електричному грилі також краще не використовувати — потрібно заздалегідь довести їх до кімнатної температури. Також не рекомендується викладати стейки на холодну решітку або пластину — їх треба як слід прогріти. Самі шматки мають бути не товстішими за 5 см (або ж варто в кількох місцях проткнути їх ножем для кращого просмажування).
Стейки під час готування не повинні стикатися — це дасть їм змогу правильно запікатися. Після приготування розумніше загорнути м'ясо у фольгу хвилин на 10 — таким чином воно буде соковитішим. Ідеальними для випікання цього виду продуктів стануть електрогрилі барбекю.
Готуємо рибу
Якщо ви придбали електрогриль, як користуватися пристроєм, щоб правильно приготувати рибу? Вона смажиться дуже швидко. Рибу можна класти безпосередньо на розігріту поверхню гриля або попередньо загорнути у фольгу. Мити її, за аналогією з м'ясом, не потрібно, краще змастити олією і присипати спеціями.
Рибу і морепродукти обсмажують, зокрема, на електрогрилях раклетницях спільно з іншими стравами, оскільки ці пристрої призначені для приготування різних продуктів одночасно. Якщо ви використовуєте контактний гриль із кришкою, то на початку краще її повністю не опускати, щоб не деформувати ніжну м'якоть продукту. Перевертати рибу щипцями не варто, щоб її не пошкодити.
Нюанси запікання овочів і грибів на електрогрилі
Овочі можна мити, але після цього добре очистити, якщо потрібно, і просушити. Також їх треба нарізати слайсами завтовшки не більше 5 см. Овочі, як і рибу, краще трохи скропити олією, а перед цим промокнути серветкою, якщо з них виходить сік. Для маринаду рекомендується використовувати пряні трави і спеції — орегано, розмарин, коріандр, базилік, різні види перців.
Гриби краще розрізати на 3-4 частини. Запікати необхідно за правильного режиму — він завжди вказується в інструкції та на поверхні самого пристрою. Смаження овочів рідко займає більше 5 хвилин, якщо їхня товщина близько 1 см.
Приготування котлет для бургерів
Для цієї мети краще брати свинячий ошийок, у ньому більш значний відсоток жиру, відповідно, котлети вийдуть соковитішими. Температура, за якої потрібно смажити продукт, — близько 200°. Час — приблизно 8 хвилин. Фарш можна робити, як на звичайні котлети, із сіллю, перцем та іншими приправами. Напівфабрикат для бургерів чудово можна засмажити на електрогрилі George Foreman.
Завершення приготування на електрогрилі
Після вимкнення з мережі та охолодження пристрою його обов'язково потрібно очистити, інакше з часом антипригарне покриття стане непридатним.
- Знімні панелі можна мити вручну або в посудомийній машині на низьких температурах. Якщо є ємність для жиру, то її слід спустошити і також промити.
- Решітки та незнімні пластини не можна залишати брудними. Під час їхньої обробки важливо використовувати паперові рушники для всотування жиру, неабразивні миючі засоби та мочалки, при цьому не допускаючи потрапляння вологи на нагрівальні елементи.
- Після обробки неодмінно потрібно ретельно протерти пристрій і дати йому повністю висохнути.
Якщо правильно користуватися електрогрилем, то він прослужить багато років, полегшить домашню працю й істотно урізноманітнить ваше меню!